Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Ιουν-2020 14:05

  Απώλειες, χωρίς τζίρο, στο Χρηματιστήριο

  Απώλειες, χωρίς τζίρο, στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Επί τα χείρω έχει αλλάξει η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, καθώς τα περισσότερα χαρτοφυλάκια προχωρούν σε σημαντικές αλλαγές στη δομή τους ενόψει των αλλαγών στις σταθμίσεις των δεικτών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,20% στις 664,44 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 19,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,39% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.606,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,57% στις 380,20 μονάδες.

  Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το volatility αναμένεται να αυξηθεί έως την Παρασκευή, εξαιτίας της σταδιακής αύξησης των τραπεζών στη στάθμιση του γενικού δείκτη, όσο και οι επικείμενες, υπό το πλαίσιο της 6μηνιαίας αναθεώρησης, αλλαγές στον συντελεστή capping, που θα λάβουν χώρα  στο τέλος της εβδομάδος. Από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου θα εφαρμοστεί ο υπολογισμός της νέας σύνθεσης των δεικτών με τις τιμές όμως που διαμορφώνουν τη νέα πραγματικότητα να είναι γνωστές από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

  Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Τρίγγα της Beta Securities, η εφαρμογή του capping factor (επιβολή ανώτατου ορίου στη συμμετοχή της κάθε μετοχής στον εκάστοτε δείκτη) τόσο στη σύνθεση των δεικτών Χ.Α. όσο και στη σύνθεση των δεικτών FTSE/ Χ.Α αναμένεται να δημιουργήσει αυξημένη μεταβλητότητα. Ο λόγος είναι η σημαντικά συρρικνωμένη σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση της Coca Cola HBC αλλά και του ΟΤΕ. Βέβαια αύριο λαμβάνει χώρα και το λεγόμενο triple witching όπου θα πραγματοποιηθεί η ταυτόχρονη λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών - δεικτών και δικαιωμάτων προαίρεσης δεικτών. Το εν λόγω γεγονός συμβαίνει τέσσερις φορές τον χρόνο - την τρίτη Παρασκευή Μαρτίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου.

  Πάντως, εκτός του rebalancing που γίνεται επιλεκτικά όλες αυτές της ημέρες, η αγορά σήμερα κρατά χαμηλά τους συναλλακτικούς ρυθμούς της, έχοντας στραμμένο το βλέμμα της και στις εξελίξεις γύρω από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Οι φόβοι έχουν επανέλθει, όχι βέβαια στη μορφή που είδαμε κατά το πρώτο σοκ, ωστόσο, η ελληνική αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν παγκοσμίως, η εισροή τουριστών στη χώρα μας θα μειωθεί. Και αυτό θα είναι ένα ακόμη κακό σενάριο για την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία παλεύει να διασώσει την τουριστική περίοδο, καθώς ο κλάδος είναι ένας εκ των βασικών στυλοβατών του ελληνικού ΑΕΠ.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Titan, Jumbo, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ είναι οι τίτλοι που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι και η πτώση σε Coca Cola, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Λάμδα, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, ΟΛΠ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Aegean και Εθνική, ενώ στον αντίποδα ήπια ανοδικά οι Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Alpha Bank. Ο Φουρλής κερδίζει 1,14%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ