Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Ιουν-2020 12:51

  Πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο

  Πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:54

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, καθώς πέφτουν οι άμυνες που προσπάθησε να εκδηλώσει στα επίπεδα των 670 μονάδων, υπό το βάρος της ισχυρής διόρθωσης της πλειονότητας των τίτλων του.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,98% στις 665,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,21% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.609,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,53% στις 380,34 μονάδες.

  Η πορεία της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού έχει επανέλθει στο προσκήνιο, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι καθώς καταγράφονται νέα κρούσματα. Εξάπλωση του κορονοϊού παρατηρείται τόσο στο Πεκίνο, όσο και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ και στην Ελλάδα η ανησυχία αυξάνεται εξαιτίας των νέων κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα.

  Αν και οι αναλυτές αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η επιβολή καθολικού lockdown, η επιφυλακτικότητα που συντηρείται από τους καταναλωτές όσο ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει, έχει αυξήσει τις ανησυχίες για την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας. Ήδη, όπως καταγράφουν αρκετοί πρόδρομοι δείκτες, τομείς της οικονομίας δεν δείχνουν ισχυρά σημάδια ανάκαμψης, εξαιτίας της επιφυλακτικότητας των καταναλωτών. Η ύφεση της τάξεως του 7% - 8% για την οποία μιλούν οι περισσότεροι, μεταφράζεται σε απώλεια 15 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ.

  Ανάμεσα στους μεγάλους κινδύνους είναι και εκείνος της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, ωστόσο οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν επισημάνει ότι το πρόβλημα θα είναι διαχειρίσιμο διότι έχουν χαλαρώσει οι εποπτικοί κανόνες αντιμετώπισης των NPLs, αλλά και διότι οι τράπεζες διαθέτουν την τεχνογνωσία χειρισμού τους από την προηγούμενη κρίση.

  Στο μεταξύ όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει συμβιβασμός στην επικείμενη σύνοδο κορυφής σχετικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα δείχνουν ότι το θέμα παραπέμπεται στο επόμενο εξάμηνο και στη γερμανική προεδρία, καθώς οι αποκαλούμενοι "τέσσερις φειδωλοί", δηλαδή η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Φινλανδία δεν δέχονται τη συνολική λογική του Ταμείου Ανάκαμψης, ούτε θέλουν να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με το επιχείρημα ότι ήδη πληρώνουν πολύ περισσότερα από όσα εισπράττουν. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις στην  Ελλάδα αναλογούν περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια, δηλαδή ένα δεύτερο ΕΣΠΑ.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και Jumbo σημειώνουν απώλειες 3,36% και 3,01% αντίστοιχα, ενώ Titan, Πειραιώς και Βιοχάλκο σημειώνουν πτώση που ξεπερνά το 2%. Οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ ξεπερνά το 1%.

  Υπό έλεγχο και κάτων του 1% ακόμη συντηρούν ακόμη τις απώλειες τους οι ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Motor Oil, Eurobank, Aegean, ΟΤΕ, Εθνική, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ, με τις Alpha Bank και ΟΛΠ να έχουν χάσει το πρόσημό τους. Στον αντίποδα, μόνο ο Σαράντης είναι στο +0,35% και ο Φουρλής στο +1,52%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ