Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουν-2020 11:14

  Νέες πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο

  Νέες πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:09

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Οι πιέσεις κατοχύρωσης των χθεσινών κερδών εξακολουθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε λίγο νωρίτερα να τις απορροφήσει, πλέον οι απώλειες δεικτοβαρών τίτλων οδηγούν την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα.  

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,31% στις 674,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 30,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,75% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.629,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,20% στις 381,76 μονάδες.
   

  Η "θορυβώδης" χθεσινή ανοδική αντίδραση στο ΧΑ προσέφερε ισχυρά βραχυπρόθεσμα κέρδη σε πολλά χαρτοφυλάκια, τα οποία μπαίνουν σήμερα στον πειρασμό της ενθυλάκωσής τους. Βέβαια, η βελτίωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς βοηθάει αρκετούς τίτλους να κρατήσουν τις άμυνές τους, ελέγχοντας προς το παρόν τη διόρθωση. Επικουρικά στην ψυχολογία άλλωστε λειτουργούν και οι τελευταίες κινήσεις των BlackRock και Lansdowne, οι οποίες προχώρησαν σε μειώσεις των ανοιχτών τους θέσεων σε Alpha Bank και Πειραιώς.

  Σε αυτό βοηθά και το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, αν και το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προειδοποίησε πως η παγκόσμια οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί περισσότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν σε προηγούμενες εκτιμήσεις. Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Gita Gopinat, δήλωσε την Τρίτη ότι η επικείμενη ενημέρωση για τις προβλέψεις της παγκόσμιας οικονομίας τον Ιούνιο αναμένεται να δείξει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χειρότερους από προηγούμενες προβλέψεις. Ανέφερε επίσης ότι η τρέχουσα κρίση, την οποία ονόμασε Great Lockdown, είναι ''κάτι που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος στο παρελθόν''.

  Οι νέες εκτιμήσεις θα έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον, ενώ το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία ενός άτυπου rebalancing τόσο εξαιτίας της σταδιακής αύξησης των τραπεζών στη στάθμιση του γενικού δείκτη όσο και οι επικείμενες, υπό το πλαίσιο της 6μηνιαίας αναθεώρησης, αλλαγές στον συντελεστή capping, που θα λάβουν χώρα  στο τέλος της εβδομάδος. Η αύξηση της στάθμισης του τραπεζικού κλάδου, μπορεί να εξελιχθεί σε πηγή ανοδικών καυσίμων για τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς οι τραπεζικές μετοχές απέχουν αρκετά από τις τιμές, που είχαν στις 20 του Φλεβάρη πριν την έναρξη της πανδημικής κρίσης.

  Ταμπλό 

  Σε ένα τέτοιο περίπλοκο πλαίσιο, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ σημειώνουν απώλειες 3,20% και 3,07% αντίστοιχα, με τον Μυτιληναίο και τον ΟΠΑΠ να είναι στο -2,41% και -2,14%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Titan, Aegean, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή. 

  Στον αντίποδα, το +7,9% της Πειραιώς βοηθά την αγορά, όπως και το +2,29% της Motor Oil, ενώ θετικά συμβάλουν και τα άνω του 1% κέρδη σε Φουρλή, ΔΕΗ και ΕΘνική. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Alpha Bank και Σαράντης. 
   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ