Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουν-2020 17:23

  Ανατροπή του -2,5% και θετικό κλείσιμο για το Χρηματιστήριο

  Ανατροπή του -2,5% και θετικό κλείσιμο για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στις δημοπρασίες κατάφερε να περάσει σε θετικό έδαφος και να κλείσει με μικρά κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανατρέποντας το "βαρύ" πρωινό -2,54% και να δώσει το μήνυμα ότι διαθέτει τίτλους που έχουν πολύ καλύτερες προοπτικές στη σταδιακή ανάκαμψη που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 647,98 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 630,39 μονάδων (-2,54%) και 648,04 μονάδων (+0,19%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 195 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,15%, στις 1.568,01 μονάδες, ενώ στο -0,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 841,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 351,82 μονάδες, από το ενδοσυνεδριακό -4,81%.

  Αναγέννηση από τις στάχτες του ήταν η σημερινή στο ΧΑ, το οποίο κατάφερε όχι μόνο να ανατρέψει το πρωινό -2,54% και να αποτρέψει τη δοκιμασία της στήριξης των 630 μονάδων, αλλά με τη βοήθεια αρκετών δεικτοβαρών τίτλων, με προεξάρχοντος του Ελλάκτωρ, κατάφερε να υπερκεράσει μία ακόμη ημέρα απωλειών του τραπεζικού κλάδου (Alpha Bank, Eurobank έκλεισαν θετικά μόλις στις δημοπρασίες) κλείνοντας σε θετικά εδάφη. Βέβαια τα επίπεδα της συναλλακτικής δραστηριότητας ήταν πολύ χαμηλά, σε σχέση με εκείνα που υπήρξαν την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που γεννά κάποιες προσδοκίες για το βάθος της διόρθωσης.

  Με τη σημερινή εικόνα της αγοράς, οι 630 μονάδες είναι το νέο σημείο αναφοράς της τάσης, η οποία είναι μεσοπρόθεσμα ανοδική έχει πλέον όμως μικρά περιθώρια ανοχής πριν ενεργοποιήσει σήμα πώλησης. Την ίδια ώρα, η αποστολή των αγοραστών έχει δυσκολέψει αφού στην πρόσφατη υποχώρηση (11/6) δημιουργήθηκε νέο καθοδικό χάσμα (662 – 655) το οποίο προηγείται σαν αντίσταση.

  Πάντως, το ΧΑ σήμερα ευθυγραμμίστηκε για ακόμη μία φορά με το αρνητικό διεθνές κλίμα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για "επάνοδο" σε εξάπλωση του κορονοϊού σε Ασία και ΗΠΑ, την ώρα που αίρονται σταδιακά τα lockdown. Ωστόσο, σε αυτό το διεθνές κλίμα θα λάβει χώρα ένα διαφορετικό roadshow, στις 16 και 17 Ιουνίου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όπως είναι αναμενόμενο, στο επίκεντρο των ερωτήσεων των επενδυτών θα βρεθούν οι επιπτώσεις της κρίσης λόγω covid-19 στις προοπτικές και τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών, στον αντίκτυπο που θα έχει η κρίση στα κεφάλαια, τα κόκκινα δάνεια και την ποιότητα ενεργητικού τους.

  Πάντως, εκτός από τις διεθνείς επιρροές, οι εγχώριοι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι από τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου, αλλάζουν σημαντικά οι σταθμίσεις σε ΓΔ και FTSE κάτι που μπορεί να φέρει σημαντική αύξηση τζίρου στο auction της Παρασκευής που μας έρχεται. Οι σταθμίσεις μειώνονται σημαντικά σε ΟΤΕ και ΕΕΕ ενώ ο τραπεζικός κλάδος αυξάνει τη βαρύτητά του. Σίγουρα μπορεί να δούμε αλλαγές ειδικά από τα χαρτοφυλάκια των θεσμικών με τον τραπεζικό κλάδο να ωφελείται σημαντικά.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, ισχυρή ώθηση στην αγορά έδωσε το +6,85% του Ελλάκτωρ, όπως και τα άνω του 2% κέρδη σε Motor Oil, ΟΤΕ, Σαράντη και Μυτιληναίο. Τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ, Titan και Λάμδα ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Aegean και Βιοχάλκο.

  Στον αντίποδα, το -3,97% της Jumbo, αλλά και η πτώση του 2,69% της Πειραιώς και του 2,17% του ΟΛΠ, συγκράτησαν την αγορά, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Φουρλή, Coca Cola, Εθνική και ΟΠΑΠ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ