Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 17:31

  Μετά κόπων στο "πράσινο" το Χρηματιστήριο

  Μετά κόπων στο "πράσινο" το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Συνεδρίαση για γερά νεύρα ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δόθηκαν σκληρές μάχες που προκάλεσαν έντονη μεταβλητότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου, σε ένα τόξο διακύμανσης άνω των 13 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και σχεδόν 20 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,29% στις 646,80 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 638,02 μονάδων (-1,07%) και 651,73 μονάδων (+1,06%). Ο τζίρος έφτασε στα 58,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 69,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 640,2 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,82%, στις 1.570,31 μονάδες, ενώ στο -2,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 846,15 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,55% στις 353,33 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,3%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,9%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 7,8%.

  Μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμου τελικά οι αγοραστές υπερτέρησαν και οδήγησαν το ΧΑ να σπάσει τον κύκλο των ισχυρότατων πιέσεων που δέχτηκε αυτήν την εβδομάδα, έστω και με το "φτωχό" +0,29%, που δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα της αγοράς, αλλά έδωσε το μήνυμα ότι η στήριξη των 640 μονάδων άντεξε στην πρώτη πολιορκία. Βέβαια, η συνέχεια αναμένεται ανηφορική, όταν μάλιστα το κλίμα από τις διεθνείς αγορές, πλην της σημερινής ημέρας, δεν ήταν και τόσο υποστηρικτικό, καθώς οι φόβοι για ένα νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας έχουν αναζωπυρωθεί.

  Τα συσσωρευμένα κέρδη των τριών συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων έβαλαν στον πειρασμό όσους τόλμησαν στα χαμηλά να τοποθετηθούν να κατοχυρώσουν κέρδη και να αυξήσουν τη ρευστότητά τους, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα της Αγοράς, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities.

  Με τα νούμερα της πανδημίας να βρίσκονται παγκοσμίως σε υψηλό επίπεδο οι επενδυτές θεώρησαν ότι η διαδρομή έως τα ιστορικά υψηλά των βασικών δεικτών των ΗΠΑ ήταν πρώιμη και υπεραισιόδοξη για τον βαθμό της πληροφόρησης που ήταν διαθέσιμος.  Αναμενόμενα το βάθος των ημερήσιων διακυμάνσεων ήταν έντονο και η προσγείωση στην πραγματικότητα έγινε με εμφατικό τρόπο αφυπνίζοντας χαρτοφυλάκια και "βεβαιότητες".

  Ως είθισται οι εγχώριες τράπεζες δέχθηκαν το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων καθώς μέρος των πρόσφατων συναλλαγών τους πραγματοποιήθηκε με ευκαιριακά κεφάλαια υψηλής συχνότητας. Η πηγή της φημολογίας που αύξησε τον βαθμό της μεταβλητότητας ήταν το θέμα της έγκρισης εξουσιοδότησης του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στην επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση στο τέλος Ιουνίου καθώς και η παρελκόμενη φημολογία για νέο γύρο συγκεντρώσεων στον τραπεζικό κλάδο.

  Όλα αυτά θα είχαν νόημα αν δεν υπήρχε σαφής οδηγία (19/3) από τις εποπτικές αρχές που εξαιρεί την υποχρέωση των τραπεζών να προβούν σε εταιρικές πράξεις απομείωσης των υφιστάμενων μετόχων ή ομολογιούχων εφόσον τα κεφάλαια ή η ρευστότητα τους μειωθεί λόγω της πανδημικής κρίσης.

  Επίσης, η σημαντική επιτυχία της νέας έκδοσης της ελληνικής 10ετίας με χαμηλό επιτόκιο χάθηκε στη... μετάφραση καθώς εκτός από το χαμηλό κουπόνι της έκδοσης δευτερογενώς καταγράφηκαν γρήγορες και αξιόλογες υπεραξίες επιβεβαιώνοντας το ισχυρό αρχικό ενδιαφέρον. Οι τρεις συστημικές ελληνικές τράπεζες βγαίνουν ιδιαίτερα ωφελημένες από αυτή την εξέλιξη καθώς εκτός από την ανατιμητική εικόνα που παρουσιάζει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων τους εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο.

  Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κάθε άλλο παρά συντηρητικά διόρθωσε αφού προσπάθησε την περιοχή των 690 μονάδων. Το εν λόγω επίπεδο αποδείχθηκε πολύ σκληρό για να πέσει με την πρώτη προσπάθεια και ενδεχομένως να απαιτηθεί εκ νέου συγκέντρωση δυνάμεων πριν από οποιαδήποτε νέα προσέγγιση του Γενικού Δείκτη προς την ζώνη του καθοδικού κενού της 9ης Μαρτίου. Η αποστολή των αγοραστών έχει δυσκολέψει αφού στην πρόσφατη υποχώρηση (11/6) δημιουργήθηκε νέο καθοδικό χάσμα (662 – 655) το οποίο προηγείται σαν αντίσταση.

  Από την άλλη πλευρά οι 630 μονάδες είναι το νέο σημείο αναφοράς της τάσης, η οποία είναι μεσοπρόθεσμα ανοδική έχει πλέον όμως μικρά περιθώρια ανοχής πριν ενεργοποιήσει σήμα πώλησης. Συμπερασματικά, λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας στο εξωτερικό θα αναμέναμε υψηλό βαθμό συσχέτισης και αντανάκλαση των τάσεων και στην εγχώρια Αγορά. Αν θα έπρεπε να επιλέξουμε στρατόπεδο η υποχώρηση 10% από τα πρόσφατα υψηλά είναι ικανή να ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά ανόδου ωστόσο η πρώτη απόπειρα που έγινε την Παρασκευή είχε σχετική χαμηλή συναλλακτική δράση, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ πρόσφερε σημαντικές στηρίξεις με το +7,35% που σημείωσε, όπως και η Aegean με το +6,50%, με τον Φουρλή να ακολουθεί με άνοδο 3,38%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Jumbo, Coca Cola και ΔΕΗ, ενώ εκείνα των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς και ΟΛΠ, με την Βιοχάλκο να μην έχει μεταβολή.

  Στον αντίποδα, ο Σαράντης έχασε 2,44%, με τις Λάμδα, Titan, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ