Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 13:14

  Νέα προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

  Νέα προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:51

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Νέες μάχες έναντι των πωλητών δίνει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μέσα από την έντονη μεταβλητότητα που εμφανίζει σήμερα μαρτυρά τις προσπάθειες των αγοραστών να ανακόψουν τις ορέξεις των πωλητών, που είχαν κυριαρχήσει κατά κράτος το τελευταίο διήμερο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,12% στις 645,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 50,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 63,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,55% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.566,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 2,06% στις 355,13 μονάδες.  Ο δρόμος της αντίδρασης μετά το διήμερο sell off δεν είναι εύκολος για το ΧΑ, το οποίο σήμερα έχει αλλάξει κλίμα πολλές φορές. Μάλιστα, οι αλλαγές στα πρόσημα είναι τόσο ραγδαίες και έντονες που προκαλούν έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο μπορεί να εκδηλωθεί μία αντίδραση που θα καλύψει το χαμένο έδαφος της εβδομάδας.

  Η έντονη διόρθωση της ελληνική αγοράς, που ακολουθεί την διόρθωση των διεθνών αγορών και επαναφέρει με εμφατικό τρόπο τις ανησυχίες, τόσο για τα επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και τις δυσκολίες επαναφοράς στην κανονικότητα της οικονομικής ζωής, σχολιάζει ο Λ. Παπαϊωάννου της Fast Finance. Όσο περνά ό χρόνος γίνεται περισσότερο αντιληπτό σε όλους, ότι η ζημιά είναι πρωτοφανούς μεγέθους σε οικονομικό επίπεδο.

  Επίσης, η αβεβαιότητα συντηρείται καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης τους κορονοϊού στην Ελλάδα, και το οποίο οδηγήσει έστω και σε τοπικά lockdown. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν το επόμενο διάστημα εκρήξεις της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, ενώ συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας για την εκτίμηση της κατάστασης.

  Τεχνικά, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, αν και η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του ελληνικού χρηματιστηρίου έδειχνε να αλλάζει, δεν επιτεύχθηκε ποτέ το έγκυρο εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τις 680 μονάδες για τον γενικό δείκτη και τις 1.650 μονάδες για τον FTSE 25. Έτσι για τον ΓΔ τα νέα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 640, 628, 612 και 590 μονάδες, με το ΚΜΟ 25ημ. EXPO (642) να λειτουργεί υποστηρικτικά. Αντίστοιχα οι κοντινές αντιστάσεις πλέον εντοπίζονται στις 650, 665, 672, 680 και 705 μονάδες. Στον FTSE25 οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 1550, 1530 και 1510 μονάδες με τον ΚΜΟ 25ημ. EXPO να βοηθά στις (1548) μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1572, 1590, 1613 και 1630 μονάδων.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα σημειώνουν απώλειες άνω του 2%, με τις ΟΛΠ, Titan, Σαράντη, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο και ΟΤΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος. 

  Στον αντίποδα, η Aegean και η Alpha Bank προσπαθούν αν αντισταθμίσουν τις απώλειες με το +2,79% και +2,10% που σημειώνουν, όπως και οι Φουρλής, Jumbo, Eurobank, Motor Oil, Εθνική και Coca Cola με τα άνω του 1% κέρδη τους. Ήπια ανοδικά κινούντα και οι ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, με την Πειραιώς να μην έχει πρόσημο. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ