Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 11:28

  Capital Economics: Οι δύο λόγοι που οι αγορές θα συνεχίσουν να "τρέχουν"

  Capital Economics: Οι δύο λόγοι που οι αγορές θα συνεχίσουν να "τρέχουν"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με τη νομισματική πολιτική να παραμένει χαλαρή για μεγάλο χρονικό διάστημα και τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να ανοίγουν σταδιακά, η Capital Economics εκτιμά ότι οι αγορές μετοχών, παρά την τρέχουσα διόρθωση, θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος όχι μόνο στο βραχυπρόθεσμο διάστημα αλλά και τα επόμενα χρόνια.

  Τον Μάρτιο, όταν οι παγκόσμιες μετοχές είχαν σημειώσει βουτιά της τάξης του 30% από την κορυφή τους στα μέσα Φεβρουαρίου, η Capital Economics υποστήριξε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα σημειώσουν ράλι όταν υπάρξουν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός τίθεται υπό έλεγχο σε μεγάλο μέρος του κόσμου και τα μέτρα περιορισμού θα μπορούσαν να αρχίσουν να χαλαρώνουν. Παρόλο που η κλίμακα και η ταχύτητα της ανάκαμψης από τα χαμηλά του Μαρτίου έχουν εκπλήξει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους, η Capital Economics εκτιμά ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο λόγοι για τους οποίους οι παγκόσμιες μετοχές θα σημειώσουν περαιτέρω κέρδη το επόμενο διάστημα και τα επόμενα χρόνια, παρά το μέγεθος του οικονομικού σοκ και τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος έξαρσης της πανδημίας.

  Πρώτον, καθώς τα lockdowns σταδιακά θα αρθούν στους επόμενους μήνες, τα εταιρικά κέρδη θα ανακάμψουν. Ενώ το χτύπημα στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) από την κρίση του κορονοϊού είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι σε προηγούμενες κρίσεις, η ανάκαμψη είναι επίσης πιθανό να είναι πολύ ταχύτερη. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, για παράδειγμα, τα EPS μειώθηκαν κατά περίπου 40% μεταξύ του β’ τριμήνου 2008 και του α’ τριμήνου του 2009. Άρχισαν να ανακάμπτουν μόνο το 2010, δύο χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης.

  Τα οικονομικά δεδομένα βελτιώνονται ήδη, υποδηλώνοντας ότι τα EPS θα μπορούσαν να αρχίσουν να ανακάμπτουν πολύ πιο γρήγορα αυτή τη φορά. Και οι οικονομικές προβλέψεις της C.E, οι οποίες υποστηρίζονται από αρκετά συντηρητικές υποθέσεις σχετικά με την πρόοδο της πανδημίας, έχουν βελτιωθεί σημαντικά, όπως σημειώνει.

  Δεύτερον, κατά την άποψή της, η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει τις αποτιμήσεις μετοχών. Αρχικά, αναμένεται να διατηρηθούν τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, κάποιες κεντρικές τράπεζες, κυρίως η Fed, έχουν επίσης προχωρήσει περισσότερο από ποτέ για να διασφαλίσουν ότι η πανδημία δεν θα προκαλέσει άλλη οικονομική κρίση παρέχοντας άμεση στήριξη σε κατηγορίες risk assets, όπως τα εταιρικά ομόλογα.

  Βεβαίως, η αποτίμηση του παγκόσμιου δείκτη MSCI All Country World Index (ACWI), όπως μετράται από τον λόγο των τιμών έναντι των αναμενόμενων κερδών (p/e) κατά το επόμενο έτος, έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης σε ένα επίπεδο που είναι πολύ υψηλό από τον μέσο όρο των τελευταίων είκοσι ετών. Ωστόσο, σημαντικό μέρος αυτής της βελτίωσης πιθανώς αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι προσδοκίες για τα κέρδη δεν έχουν επικαιροποιηθεί επαρκώς για να αντικατοπτρίζουν τις καλύτερες οικονομικές προοπτικές, όπως ακριβώς δεν υποβαθμίστηκαν γρήγορα αρχικά για να αντικατοπτρίζουν την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού.

  Εν τω μεταξύ, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, υποδηλώνοντας ότι η απότομη ανάκαμψη στον S&P 500 πρόσφατα δεν προκάλεσε υπερβολές, ενώ τα πιστωτικά spreads είναι ακόμη υψηλότερα από ό,τι πριν από την κρίση της πανδημίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι η στήριξη από τις νομισματικές αρχές και οι συγκριτικά ελκυστικές αποτιμήσεις, κατά την άποψη της Capital Economics, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη ζήτηση για assets υψηλού ρίσκου όπως οι μετοχές, μόλις "κάτσει η σκόνη" μετά την πανδημία.

  Φυσικά, πολλά από αυτά έχουν ήδη προεξοφληθεί στις τιμές των κύριων δεικτών μετοχών, δεδομένου του μεγάλου ράλι που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ακόμα και μετά τις τελευταίες αναθεωρήσεις, η Capital Economics εκτιμά ότι το 2020 θα κλείσει με μικρά κέρδη στις τιμές των μετοχών, σε σύγκριση με τα επίπεδα του τέλους του 2019.

  Στις ανεπτυγμένες αγορές, συνεχίζει να εκτιμά ότι ο δείκτης MSCI εκτός ΗΠΑ θα υπεραποδόσει του δείκτη MSCI των ΗΠΑ.  Στις αναδυόμενες αγορές, εκτιμά ότι ο δείκτης MSCI της Λατινικής Αμερικής και ο δείκτης MSCI EMEA ( Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) θα συνεχίσουν να αποδίδουν καλύτερα από τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών της Ασίας, ακόμα κι αν το οικονομικό πλήγμα από τον ιό μπορεί να είναι μεγαλύτερο στις αναδυόμενες αγορές εκτός της Ασίας. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ