Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουν-2020 13:54

  Υπό το βάρος του τραπεζικού -5% το Χρηματιστήριο

  Υπό το βάρος του τραπεζικού -5% το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχεται το χρηματιστήριο Αθηνών, ιδίως από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος παραμένει έρμαιο τόσο των κερδοσκοπικών βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, όσο και της φημολογίας περί αρνητικών εκτιμήσεων για την επόμενη μέρα της κρίσης του κορονοϊού. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,09% στις 649,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 36,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 2,34% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.568,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 5,22% στις 351,81 μονάδες.

  Αν και η πρόσφατη άνοδος της αγοράς πάνω από τις 680 μονάδες δημιούργησε κάποιες προσδοκίες για την ανάκαμψή της και την αλλαγή του κλίματος, η διήμερη πτώση έχει αλλάξει άρδην την ψυχολογία και έχει επαναφέρει σενάρια που είτε είναι άκρως αρνητικά είτε είναι ακόμη και άτοπα. Μάλιστα, σε αυτό την απάντηση έδωσε σήμερα και η Global X, η οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών. Είναι η μοναδική αγορά η οποία έχει τόσο ισχυρή νομισματική στήριξη στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών. Η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα και τα δέχεται ως collateral για τις πράξεις χρηματοδότησης και έχει στηρίξει την αγορά, οδηγώντας τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους σε ένα ισχυρό ράλι, ενώ και οι τραπεζικές μετοχές έχουν ανακάμψει σημαντικά από τα χαμηλά που άγγιζαν πριν μερικές μόλις εβδομάδες. 

  Εκτός από την Global X και η JP Morgan διατήρησε σήμερα τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας πως οι μετοχές τους έχουν ελκυστικό προφίλ ρίσκου-απόδοσης, και το μεγάλο discount που έχουν σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες αποτελεί έναν ισχυρό καταλύτη για την πορεία τους στη συνέχεια. Πάντως, τονίζει, οι προκλήσεις παραμένουν κυρίως σε ό,τι αφορά το κόστος ιδίων κεφαλαίων, ενώ εκτιμά πως τα NPEs θα αυξηθούν κατά 10,7 δισ. ευρώ φέτος.

  Ωστόσο, εκτός των παραπάνω, αρνητικά, ειδικά για τη μετοχή της Εθνικής, έχει λειτουργήσει και η απόφαση του ΔΣ της Εθνικής να προτείνει στην προσεχή Γενική Συνέλευση, στις 30 Ιουνίου, την έγκριση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή/και έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων ή/και για έκδοση ομολογιακών δανείων με κερδοφόρες ομολογίες. Ωστόσο πηγές της Εθνικής Τράπεζας με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr τόνισαν πως η προοπτική ενίσχυσης κεφαλαίων της Τράπεζας με ομολογιακή έκδοση δεν είναι του παρόντος και πάντως όχι πριν από το τέλος του έτους. Το θέμα θα τεθεί στη ΓΣ για να δοθεί εξουσιοδότηση στη διοίκηση της Τράπεζας, ώστε να μπορεί, όποτε κρίνει αναγκαίο, να προχωρήσει στην ανάλογη κίνηση η οποία όμως θα απαιτήσει έγκριση από νέα ΓΣ των μετόχων. 

  Ταμπλό 

  Σε αυτό το πλαίσιο όμως υπερτερούν οι πωλητές, με την Εθνική να χάνει 7,10%, την Alpha Bank να ακολουθεί με -5,26% και τις Πειραιώς, Eurobank και Φουρλή να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 4%. Άνω του -3% κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola και Βιοχάλκο. 

  Η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Λάμδα ξεπερνά το 2% και εκείνη των Μυτιληναίου, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΑδΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Titan το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean και ΕΧΑΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Σαράντης και Motor Oil.  
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021