Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουν-2020 13:18

  Ισχυρή τραπεζική διόρθωση ρίχνει το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Ισχυρή τραπεζική διόρθωση ρίχνει το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Αδύναμο να διαπεράσει την αντίσταση των 684 μονάδων εμφανίζεται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε νωρίτερα να κινηθεί υψηλότερα, οι πωλητές επανήλθαν, ανέλαβαν τα ηνία και ασκούν ισχυρές πιέσεις την αγορά.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,73% στις 666,97 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 42 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 41,9 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.621,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 3,76% στις 376,20 μονάδες.

  Η αγορά προσπαθεί να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά και να διορθώσει σε επίπεδο τίτλων, προκειμένου να βελτιώσει τη ρευστότητά της, η οποία θα είναι "χρήσιμη" σε περίπτωση κλιμάκωσης των πιέσεων από τους πωλητές. Μάλιστα, το επίπεδο των 684 μονάδων, όπως έχει επισημανθεί από τη στήλη, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, καθώς ορίζεται από το καθοδικό κενό της 9ης Μαρτίου (677 – 684). 

  Από το μέγεθος της διόρθωσης θα εξαχθούν συμπεράσματα για την εξάντληση της δυναμικής της ανόδου στην παρούσα φάση και αν η αγορά θα μπει σε κύκλο συσσώρευσης πριν την νέα ανοδική της απόπειρα, επισημαίνουν οι εγχώριοι αναλυτές, οι οποίοι βέβαια δεν αποκλείουν σε αυτό το σενάριο να παίξουν καταλυτικό ρόλο οι διεργασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν. Μέχρι τώρα ο κύκλος των χωρών που αντιτίθενται σε αυτό το σχέδιο που έδειχνε να βοηθάει την ελληνική αγορά αυξάνεται, με πολλά χαρτοφυλάκια να προσπαθούν να λάβουν πιο αμυντικές θέσεις τις τελευταίες ημέρες. 

  Βέβαια, θετικά μπορεί να λειτουργήσει η προοπτική η ύφεση στην ελληνική οικονομία να είναι μικρότερη τo 2020 σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπως προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του. Στο πρώτο σενάριο, κατά το οποίο δεν θα υπάρξει νέα έξαρση του κορονοϊού, το ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί 8% φέτος έναντι 9,1% στην Ευρωζώνη και να αναπτυχθεί 4,5% το 2021 έναντι 6,5% στην Ευρωζώνη. Στο δεύτερο σενάριο, κατά το οποίο θα υπάρξει μία νέα έξαρση της COVID-19 σε όλες τις χώρες περί τα τέλη του 2020, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να καταγράψει ύφεση 9,8% φέτος έναντι 11,5% στην Ευρωζώνη και να αναπτυχθεί 2,3% το 2021 έναντι 3,5% στην Ευρωζώνη.

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες 5,82%, με τη ΔΕΗ, τη Eurobank, τον ΟΠΑΠ, την Alpha Bank και τον Ελλάκτωρ να σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 3%, από το +4% το πρωί. Άνω του -2% κινούνται οι Motor Oil, Aegean και Βιοχάλκο. 

  Η πτώση σε Πειραιώς, Μυτιληναίο και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπερνά το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και Jumbo. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Coca Cola, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το +1%. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ