Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 18:36

  Julius Baer: "Βλέπει" συνέχεια στο ράλι εάν διατηρηθεί η πολιτική στήριξης

  Julius Baer: "Βλέπει" συνέχεια στο ράλι εάν διατηρηθεί η πολιτική στήριξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ράλι ανακούφισης που σημειώνει η Wall Street τις τελευταίες εβδομάδες "θα μπορούσε να μπει στα ιστορικά βιβλία" αναφέρει στο εβδομαδιαίο της επενδυτικό σημείωμα η Julius Baer Research, επισημαίνοντας ότι προϋπόθεση είναι να υπερισχύσει η πολιτική στήριξης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες.

  Σχολιάζοντας τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ο  Christian Gattiker, επικεφαλής αναλυτής της Julius Baer, σημειώνει ότι τα στοιχεία αυτά μας λένε δύο πράγματα: ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ  και δεν είναι από το τρένο που έρχεται. Και δεύτερο: ότι η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ρευστή, καθώς οι επενδυτές βρέθηκαν απροετοίμαστοι.

  "Οι επενδυτές είναι δικαιολογημένα σοκαρισμένοι μετά το ράλι των δεικτών κατά +40% από τα χαμηλά του Μαρτίου", αναφέρει. "Κατά ειρωνικό τρόπο, ωστόσο, εάν κοιτάξουμε πέρα από τους τίτλους, αποκαλύπτεται μια αρκετά επιφυλακτική στάση. Στην πραγματικότητα, οι μετοχές που οδήγησαν την αγορά την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου ήταν οι πιο ανθεκτικές, εάν όχι οι νικητές της κρίσης – οι μετοχές της νέας οικονομίας και ο κλάδος της υγείας".

  "Η παλιά οικονομία, με μετοχές ευαίσθητες στις κυκλικές διακυμάνσεις όπως οι τράπεζες, τα βιομηχανικά και τα υλικά βρισκόταν σε δεινή κατάσταση – μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Από αυτήν την άποψη, οι διψήφιες αποδόσεις στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα χρηματοοικονομικά και τη βιομηχανία ήταν μόνο ένα πρώτο σημάδι ζωής. Περισσότερα αναμένεται να ακολουθήσουν, εάν  υπερισχύσουν τα σημερινά μαζικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας", εκτιμά.

  Προτιμά τις κυκλικές από τις αμυντικές μετοχές

  Όσον αφορά τις μετοχές, η Julius Baer παραμένει bullish για τις κυκλικές έναντι των αμυντικών μετοχών, λόγω των ισχυρών μεσοπρόθεσμων προοπτικών αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας.

  Όπως σημειώνει, συνήθως οι κυκλικές μετοχές υπεραποδίδουν κατά τη διάρκεια των περιόδων που οι παγκόσμιοι δείκτες PMI κινούνται ανοδικά. Ο οίκος πιστεύει ότι οι δείκτες PMI των ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξηθούν πάνω από το επίπεδο των 60 μονάδων, κάτι που σημαίνει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ άνω του 2,5%, και το οποίο δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη πλήρως στις σχετικές αποτιμήσεις των κυκλικών μετοχών. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι κυκλικές μετοχές συνήθως αποδίδουν καλά κατά τις περιόδους αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων. 

  Ο οίκος προσθέτει ότι ένας ακόμη παράγοντας που λειτουργεί υπέρ των κυκλικών μετοχών είναι οι θετικές αναθεωρήσεις των εταιρικών κερδών. Μέχρι στιγμής οι αναθεωρήσεις της εταιρικής κερδοφορίας συνεχίζουν να είναι αρνητικές, ωστόσο επισημαίνει ότι ο ρυθμός των πτωτικών αναθεωρήσεων έχει επιβραδυνθεί, και η Julius Baer αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τις ερχόμενες εβδομάδες.

  Σύμφωνα με τα μακροοικονομικά της μοντέλα, οι αναθεωρήσεις των εταιρικών κερδών θα γίνουν και πάλι θετικές όσο πλησιάζουμε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.

  Η αβεβαιότητα των προεδρικών εκλογών

  Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, η Julius Baer σημειώνει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και οι πολιτικές αναταραχές, θέτουν σε κίνδυνο την επανεκλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

  Όπως σημειώνει, εάν η οικονομία δεν ανακάμψει, και μάλιστα έντονα, σύντομα και οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, η εκλογή του Τζο Μπάιντεν θεωρείται πολύ πιθανή. 

  Τονίζει μάλιστα ότι για πρώτη φορά τα "στοιχήματα” δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες νίκης στον Μπάιντεν, έναντι του Τραμπ.

  Προσθέτει πάντως, ότι ακόμη και σε περίπτωση αλλαγής προέδρου, η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική των ΗΠΑ δεν θα αλλάξει ουσιαστικά. Ο μόνος κίνδυνος, όπως τονίζει, είναι η άρση των φορολογικών περικοπών που θέσπισε ο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου η αύξηση της φορολογίας να καλύψει το κόστος των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.

  Σχετικά, με την κόντρα ΗΠΑ-Κίνας στο μέτωπο του εμπορίου, η Julius Baer εκτιμά ότι παρά τον πιο φιλικό τόνο του Μπάιντεν, η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχιστεί.

  Ο οίκος τονίζει, όμως, ότι δεν πρέπει να προεξοφληθεί η ήττα του Τραμπ, καθώς απομένουν πέντε μήνες ακόμη έως τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η επανεκλογή ή όχι του νυν ενοίκου του Λευκού Οίκου θα εξαρτηθεί κυρίως από τον ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

  Εάν τα ισχυρά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας οδηγήσουν σε μια πολύ γρήγορη και ισχυρή ανάπτυξη, τότε η οικονομία δεν θα αποτελέσει τόσο σημαντικό εμπόδιο στην εκλογή Τραμπ, όσο φαίνεται αυτή τη στιγμή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ