Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 17:28

  Διόρθωσε κάτω από τις 680 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Διόρθωσε κάτω από τις 680 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Διορθωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το αρνητικό διεθνές κλίμα, το οποίο "εξανέμισε" τη... βοήθεια των τραπεζικών μετοχών και της μετοχής του Ελλάκτωρα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει κάτω από τα επίπεδα των 680 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 678,68 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 676,14 μονάδων (-1,07%) και 688,67 μονάδων (+0,76%). Ο τζίρος ανήλθε στα 90,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 79,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκε 1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,65%, στις 1.641,20 μονάδες, ενώ στο -0,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 905,22 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2% στις 390,87 μονάδες.

  Μπορεί η συναλλακτική δραστηριότητα να κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, εντούτοις η αγορά παρακολούθησε τη νέα επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση 10ετούς ομολόγου. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 15,75 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα τελικά να αντλεί 3 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο αν και τοποθετήθηκε στο Mid Swap +170/175 bps δηλαδή στο 1,65% με 1,70%, το τελικό επιτόκιο, διαμορφώθηκε στο 1,55% (στις 160 μονάδες βάσης συν το Mid Swap).

  Το ύψος της έκδοσης δεν είχε καθοριστεί αρχικά με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 2-2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο με δεδομένη την τεράστια ζήτηση που υπάρχει για τα ομόλογα της περιφέρειας αυτό το διάστημα, κυρίως λόγω της στήριξης της ΕΚΤ, θεωρούνταν πιθανό το Ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει ένα μεγαλύτερο ποσό, το οποίο τελικά αποφασίστηκε στα 3 δισ. ευρώ.

  Πάντως, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την κυριότερη αντίσταση που ορίζεται από το καθοδικό κενό της 9ης Μαρτίου (677-684). Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, αν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει αυτή τη ζώνη τιμών το επόμενο πεδίο ισχυρής προσφοράς βρίσκεται στην ζώνη 720-725 μονάδων όπου υπάρχει εκ νέου καθοδικό χάσμα από τη συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου. Οι 40 μονάδες ανόδου που χωρίζουν τον Γενικό Δείκτη από το "ξέφωτο" των 800 μονάδων θα απαιτήσουν συναλλαγές και ευρύτερη δραστηριοποίηση δυνάμενων από την αγορά καθώς στο καθοδικό οίστρο του τέλους Φεβρουαρίου και του πρώτου δεκαήμερου του Μαρτίου υπήρξαν συνεχόμενες 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις που ο Γενικός Δείκτης έγραψε συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ.

  Σε αυτό το πλαίσιο, οι μικροδιορθώσεις θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ρευστότητας, αλλά και θα ανοίξουν τα περιθώρια ώστε η αγορά να έχει καλύτερη εικόνα για τα κρίσιμα ζητήματα που θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας. Άλλωστε, στον τομέα του τουρισμού επικρατεί μία αβεβαιότητα ενώ και το ίδιο το υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο λειτουργίας και της μετακίνησης με αποτέλεσμα να υπάρχουν απορίες και φόβοι. Αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί σύντομα αν θέλουμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα νούμερα στην πιο σημαντική βιομηχανία μας, σχολιάζει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance.

  Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο πλησιάζουμε τους τρεις μήνες κρίσης και δεν είναι λίγοι οι επενδυτές κοιτούν πίσω σκεπτόμενοι τις σημαντικές ευκαιρίες δημιουργήθηκαν. Στις 22 Ιουνίου θα δούμε σημαντικές αλλαγές στις σταθμίσεις των μετοχών με τις τράπεζες να κερδίζουν σημαντική βαρύτητα κάτι που θα φέρει εισροές, ενώ παράλληλα θα αυξήσει και το volatility στην αγορά.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, το -3% του ΟΤΕ και του ΑΔΜΗΕ δεν άφησε μεγάλα περιθώρια για την διατήρηση των 680 μονάδων, όπως και οι άνω του 2% απώλειες σε ΕΧΑΕ, Jumbo, Aegean και Μυτιληναίο. Η πτώση σε ΔΕΗ, Coca Cola, Titan, Βιοχάλκο, Λάμδα, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπέρασε το 1%, με την ΕΥΔΑΠ και την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν με μικρές απώλειες.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ σημείωσε άλμα 6,89%, με τον ΟΠΑΠ και την Alpha Bank να ακολουθούν με κέρδη 4,30% και 4,03%. Η Πειραιώς έκλεισε στο +3,15%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής και Εθνική. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ