Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 11:05

  Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το βλέμμα στο ομόλογο (upd)

  Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το βλέμμα στο ομόλογο (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:41

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διευρύνονται σταδιακά οι απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και άρχισε τις συναλλαγές στο +0,76%, πλέον κινείται σε αρνητικά εδάφη, καθώς οι περισσότεροι τίτλοι του δέχονται πιέσεις, ενώ η εστίαση είναι στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,99% στις 676,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 29,73 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,7 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,96% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.635,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,38% στις 377,94 μονάδες.

  Λίγο μετά τις 10:30 άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, το δεύτερο που εκδίδεται από το ξέσπασμα της πανδημίας. Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης τοποθετείται στο Mid Swap + 170/175bps δηλαδή στο 1,65% με 1,70%, ενώ σε ότι αφορά το τελικό επιτόκιο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου (λήξης 2029) να διαμορφώνεται σήμερα στο 1,39% και στα χαμηλά τριών μηνών και το spread στις 172 μονάδες βάσης, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ο νέος τίτλος μπορεί να πετύχει ένα επιτόκιο της τάξης του 1,5% - 1,6%.

  Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την κυριότερη αντίσταση που ορίζεται από το καθοδικό κενό της 9ης Μαρτίου (677 – 684). Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, αν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει αυτή την ζώνη τιμών το επόμενο πεδίο ισχυρής προσφοράς βρίσκεται στην ζώνη 720 – 725 μονάδων όπου υπάρχει εκ νέου καθοδικό χάσμα από την συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου. Οι 40 μονάδες ανόδου που χωρίζουν τον Γενικό Δείκτη από το "ξέφωτο" των 800 θα απαιτήσουν συναλλαγές και ευρύτερη δραστηριοποίηση δυνάμενων από την Αγορά καθώς στο καθοδικό οίστρο του τέλους Φεβρουαρίου και του πρώτου δεκαήμερου του Μαρτίου υπήρξαν συνεχόμενες 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις που ο Γενικός Δείκτης έγραψε συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ.

  Παράλληλα, οι ταλαντωτές οδεύουν προς υπερτιμημένες ζώνες οι οποίες συμπίπτουν με τα επίπεδα των 700 μονάδων. Οι αγοραστές θα έχουν δύσκολο έργο στην διάσπαση της εν λόγω ζώνης καθώς εκτός από τα εγκλωβισμένα κεφάλαια θα κληθούν να απορροφήσουν και τους κερδισμένους των δύο προηγούμενων μηνών. Επομένως θα αναμέναμε το ανοδικό σενάριο βραχυπρόθεσμα να δοκιμάζει την ζώνη των 690-700 μονάδων και εν συνεχεία να διορθώνει συντηρητικά αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές. Από το μέγεθος της διόρθωσης θα εξαχθούν συμπεράσματα για την εξάντληση της δυναμικής της ανόδου στην παρούσα φάση και αν η αγορά θα μπει σε κύκλο συσσώρευσης πριν την νέα ανοδική της απόπειρα, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank ξεχωρίζει με το +4,30% που καταγράφει, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Eurobank, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Φουρλής και Aegean. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Σαράντης, ΟΛΠ και Βιοχάλκο.

  Στον αντίποδα, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Jumbo σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Titan, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Εθνική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021