Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιουν-2020 09:47

  A - quant: H διάθεση για ρίσκο παραμένει και αυτή την εβδομάδα

  A - quant: H διάθεση για ρίσκο παραμένει και αυτή την εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δύο μεγάλες θετικές εκπλήξεις έκρυβε η περασμένη εβδομάδα: την απρόσμενη αύξηση στις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ για το Μάιο και τη μεγάλη αύξηση στο πακέτο στήριξης της Ε.Ε. που πλέον φτάνει τα 1,35 τρις ευρώ. Αυτά τα γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα τη διάθεση για ρίσκο από τους επενδυτές (που ήδη είχε διαφανεί από τις αρχές της εβδομάδας) και την ενίσχυση του ευρώ, της στερλίνας, του αμερικανικού δολαρίου την Παρασκευή, του πετρελαίου και αντίστοιχη αποδυνάμωση των ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων όπως είναι το γιεν και ο χρυσός. Η παρούσα εβδομάδα περιέχει κι αυτή σημαντικά νέα όπως η ανακοίνωση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη για το 1ο τρίμηνο του 2020, η απόφαση για τα επιτόκια στη FED και η ανακοίνωση του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον Απρίλιο. Αν και η διάθεση για ρίσκο θα παραμείνει μάλλον και αυτή την εβδομάδα, ήδη κάποια μεγάλα funds  έχουν αρχίσει αγορές θέσεων αντιστάθμισης κινδύνου (hedging positions) μέσω της αγοράς παραγώγων. 

  EURUSD

  Ισχυρή άνοδος για το EURUSD (η 3η κατά σειρά ανοδική εβδομάδα) με άνοιγμα στο 1.1116 και κλείσιμο στο 1.1291. Μεσοβδόμαδα πάντως η ισοτιμία έφτασε στις παρυφές του 1.14 αλλά η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου στο τέλος της εβδομάδας λόγω της απρόσμενης αύξησης στις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ, περιόρισε κάπως την άνοδο. Το πακέτο στήριξης της Ε.Ε. απετέλεσε καταλύτη για το EURUSD που πριν 3 εβδομάδες ήταν στην περιοχή του 1.08. Το EUR και το USD είναι ενισχυμένα αυτήν την περίοδο και έτσι αναμένεται μπρα ντε φερ μεταξύ τους αλλά τεχνικά υπάρχει η αντίσταση του 1.1350 και η στήριξη του 1.1130 που θα έχουν το δικό τους ρόλο. Η ισοτιμία ίσως διορθώσει κι άλλο αλλά πολλοί αναλυτές τη βλέπουν σύντομα στο 1.15.

  GBPUSD

  Πολύ ισχυρή άνοδος και για το GBPUSD που άνοιξε την εβδομάδα στο 1.2323 και την έκλεισε στο 1.2667. Οι συνομιλίες για το Brexit δεν είχαν σημαντικές εξελίξεις αλλά η διάθεση για ρίσκο ενισχύει την στερλίνα. Σημαντικές αναλύσεις κάνουν λόγο για τιμές ακόμα και στο 1.35 τους επόμενους μήνες αλλά προς το παρόν υπάρχει η αντίσταση του 1.2750 που μπορεί να αναταράξει την ανοδική τάση της ισοτιμίας που έχει τις πιθανότητες με το μέρος της μετά τη διάσπαση του 1.26 την προηγούμενη εβδομάδα και του 1.27 την τρέχουσα εβδομάδα.

  USDJPY

  Με σημαντική άνοδο έκλεισε η εβδομάδα για το USDJPY, αφού από το 107.68, η ισοτιμία προσέγγισε την τιμή ορόσημο του 110 και έκλεισε τελικά ελαφρώς χαμηλότερα στο 109.59. Η ευφορία που επικρατεί στις αγορές, τα πακέτα στήριξης και η ρευστότητα αλλά και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου που έφτασε στο 0.90% ενισχύουν το αμερικανικό νόμισμα και αποδυναμώνουν το ιαπωνικό που έχει χαρακτηριστικά ασφαλούς καταφυγίου. Υπάρχει από την άλλη η σημαντική και δύσκολη αντίσταση του 110 αλλά τυχόν διάσπασή της, ίσως ανοίξει το δρόμο για το 112. Προς τα κάτω υπάρχει η στήριξη του 109.20 αφού δεν μπορούν να αποκλειστούν τυχόν διορθώσεις μετά από το ανοδικό ράλι.
   

  EURJPY

  Πολύ ισχυρή άνοδος για το EURJPY που ξεκίνησε την εβδομάδα από το 119.74, ξεπέρασε εύκολα την αντίσταση του 122.40 και έκλεισε τελικά στο 123.73. Ισχυρό EUR σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του JPY είχαν ως αποτέλεσμα αυτή τη μεγάλη άνοδο που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα περίπου από την περιοχή τιμών του 115. Η ισοτιμία δείχνει να έχει βάλει πλώρη για το 125 αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί συνήθως μετά από ράλι υπάρχουν φαινόμενα κατοχύρωσης κερδών.

  EURGBP

  Πτωτικά κινήθηκε το EURGBP την περασμένη εβδομάδα αφού η μεγάλη ενίσχυση του GBP επεκράτησε του δυνατού EUR. Από την περιοχή τιμών λίγο πάνω από το 0.90, η εβδομάδα έκλεισε στο 0.8913 και πλέον μια πιθανή συνέχιση της εικόνας μιας δυνατής στερλίνας ίσως πιέσει την ισοτιμία ακόμα χαμηλότερα.

  USDCAD

  Η πτώση του USDCAD διευρύνθηκε σημαντικά την προηγούμενη εβδομάδα αφού η ισοτιμία από το 1.3776, βρέθηκε τελικά στο 1.3421. Πλέον υπάρχει ορατή προσέγγιση του 1.3320 που πιθανόν να αποτελέσει το επόμενο βήμα πριν το 1.30 αν φυσικά συνεχιστεί αυτή η καθοδική τάση. Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να ενισχύονται δίνοντας ώθηση στο καναδικό νόμισμα αλλά από την άλλη φαίνεται να ισχυροποιείται και το αμερικανικό δολάριο και έτσι τυχόν ανάκαμψη προς το 1.37, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

  USDCHF

  Ελαφρώς ανοδική η εβδομάδα για το USDCHF που έκλεισε στο 0.9623, 30 περίπου pips πάνω από το εβδομαδιαίο άνοιγμα. Η πρόσκαιρη πτωτική τάση μακριά από 0.97 ίσως αλλάξει αφού το αμερικανικό νόμισμα έχει πιθανότητες ενίσχυσης.

  AUDUSD

  Πολύ σημαντική η άνοδος για το AUDUSD την εβδομάδα που μας πέρασε με άνοιγμα στο 0.6657 και κλείσιμο κοντά στο 0.70, στο 0.6969. Τα οικονομικά αποτελέσματα από την Κίνα ήταν ελαφρώς ενθαρρυντικά αλλά κυρίως η διάθεση για ρίσκο, ωθεί τους επενδυτές σε επιλογές όπως το δολάριο Αυστραλίας. Σε αυτό το ανοδικό ράλι, το κυριότερο εμπόδιο είναι η αντίσταση του 0.70 αλλά φαίνεται ιδιαίτερα ενισχυμένο και το USD και έτσι υπάρχει προβληματισμός. Πολλές φορές πριν την οριστική διάσπαση τιμής – οροσήμου, υπάρχει σημαντική διόρθωση και προσέγγιση ξανά.

  SP500

  Χωρίς σταματημό το ανοδικό ράλι για τον SP500 που έκλεισε την εβδομάδα στις 3,185 μονάδες και κέρδη πάνω από 4%. Στη μεγάλη ρευστότητα που ωθεί την αγορά μετοχών προς τα πάνω ήρθε να προστεθεί και η ευφορία των επενδυτών από τα καλά νέα στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Παράμετροι όπως οι αναταραχές στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο πλέον ή οι αμερικανο-κινεζικές εντάσεις δε φαίνεται να επηρεάζουν σοβαρά τις αποφάσεις των επενδυτών και αρχίζουν να φαίνονται έστω και αχνά τα υψηλά του Φεβρουαρίου, πριν την κρίση του κορωνοϊού. Φυσικά σε ένα εύθραυστο σκηνικό σαν αυτό που ζούμε, δεν αποκλείονται και οι διορθώσεις , κάτι το οποίο κάποια μεγάλα funds έχουν αρχίσει να βλέπουν και να αγοράζουν put options.

  DAX30

  Μια από τις πιο σημαντικές ανοδικές εβδομάδες της τελευταίας περιόδου είδαμε για το γερμανικό δείκτη DAX30 που έκλεισε στις 12,766 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη πάνω από 9%. Η αγορά των μετοχών είναι σε ανοδικό ράλι και δύσκολα κάποιος μπορεί να πάει κόντρα στο ρεύμα. Η επόμενη αντίσταση είναι στις 13,250 μονάδες περίπου.

  FTSE100

  Ισχυρά τα κέρδη και για το βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 6,451 μονάδες, με άνοδο που προσέγγισε το 6%. Η στήριξη παγκοσμίως της αγοράς μετοχών είναι δεδομένη αλλά κάποιοι θα ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους. Η ανοδική τάση πάντως είναι σαφής.

  Χρυσός

  Σημαντικές απώλειες είχαμε για το χρυσό με την εβδομάδα να κλείνει στα $1,688, περίπου 3% χαμηλότερα. Η όρεξη για ρίσκο απομακρύνει τους επενδυτές από το χρυσό που έχει σαφώς χαρακτηριστικά ασφαλούς επενδυτικής επιλογής. Είναι σημαντικό που ο χρυσός έχασε τα $1,700. Κοντά στα $1,685 υπάρχει πάντως ισχυρή στήριξη και δεν αποκλείεται ο χρυσός να ταλαντωθεί στη ζώνη $1,685 - $1,700 πριν ίσως συνεχίσει την καθοδική του πορεία.

  Πετρέλαιο

  Συνεχίζεται η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου. Η spot τιμή του μαύρου χρυσού έκλεισε την Παρασκευή στα $14.29 σημειώνοντας κέρδη που ξεπέρασαν το 13%. Η Ρωσία και οι χώρες του ΟΠΕΚ συμφώνησαν σε επέκταση των περικοπών στην παραγωγή. Από την άλλη και η ζήτηση φαίνεται σταδιακά να επανέρχεται μετά την άρση της καραντίνας σε πολλές χώρες. Αυτά τα γεγονότα σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές του πετρελαίου που είδαμε στα μέσα Μαρτίου, ισχυροποιούν την πιθανότητα για ακόμα υψηλότερες τιμές την τρέχουσα εβδομάδα.

  Bitcoin

  Ανοδική ήταν η εβδομάδα για το Bitcoin που έκλεισε στα $9,750 και κέρδη πάνω από 3% αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στη σημαντική άνοδο της περασμένης Δευτέρας. Η Τρίτη ήταν έντονα καθοδική και οι επόμενες ημέρες μέχρι την Κυριακή (θυμίζουμε πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι ανοικτή και τα Σαββατοκύριακα) ήταν σταθεροποιητικές. Ο στόχος των $10,000 δεν έχει επιτευχθεί ακόμα αφού σε κάθε τέτοια προσπάθεια εμφανίζονται έντονες πιέσεις και πωλήσεις. Από την άλλη όμως το Bitcoin δείχνει αντοχή σε τιμές κάτω από $9,500 και συνεπώς αναμένουμε να δούμε έκρηξη προς κάποια πλευρά λόγω της συρρίκνωσης τιμών και της μεγάλεις μείωσης στη μεταβλητότητα.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

   
  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.
  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ