Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 07-Ιουν-2020 08:12

  Bulls - Bears: 1 - 0

  Bulls - Bears: 1 - 0
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η αισιοδοξία για ταχεία οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία έχει οδηγήσει τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες αναφοράς στα επίπεδα τιμών λήξης του περασμένου Φεβρουαρίου. Σε εκείνη δηλαδή την περίοδο που ξεκινούσε η επέλαση του κορονοϊού, γεμίζοντας τα πρωτοσέλιδα με πηχυαίους τίτλους πανικού, όπως: "Kραχ στη Wall Street, ο τρόμος για την COVID-19 έρχεται, ράλι στο VIX, sell-off στην Ευρώπη". Να, λοιπόν, που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και οι Bulls πέρασαν στην αντεπίθεση, κατατροπώνοντας το αντίπαλο στρατόπεδο των Bears.

  S&P 500

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο βασιλιάς των δεικτών, ο S&P 500, που από τις 23 Μαρτίου μέχρι σήμερα έχει πάρει ανοδικά ένα +45% ή +960 μονάδες, παρασύροντας στο διάβα του την αντίσταση τόσο του ψυχολογικού ορίου των 3.000 μονάδων όσο και τη σημαία των πωλητών τάσης, τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, στις 3.011 μονάδες. Το ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η αρπαγή της αντίστασης των 3.125 με 3.138 μονάδων, για να συνεχίσει ο αμερικανικός δείκτης την ανοδική του πορεία για τις 3.200 μονάδες. Εδώ, όσο ο S&P 500 δεν δίνει καθοδικό έδαφος προς την περιοχή των 3.000 με 2.980 μονάδων, τόσο θα εξιτάρει τα pension funds να δώσουν ποσοστό από τη ρευστότητά τους για αγορές μετοχών.

   

  sp500

   

  DAX 30

  Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο γερμανικός δείκτης DAX 30, καταγράφοντας από τα χαμηλά της 19ης Μαρτίου μια άνοδο της τάξεως του 58% ή +4.600 μονάδες, πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής τα επίπεδα αντίστασης των 12.660 και 12.950 μονάδων. Η έντονη ανοδική γωνία κλίσης που έχει αποκτήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις καβάλα στον ανοδικό στροφέα μάς προϊδεάζει για κίνηση προς το ορόσημο των 13.000 μονάδων έπειτα ίσως από ένα υγιές pullback προς τις 12.150 μονάδες.

   

  dax

   

  VIX

  Ενδείξεις ηρεμίας και χαλάρωσης λαμβάνουμε από τον δείκτη μεταβλητότητας-φόβου VIX S&P 500, που υπολογίζεται από τις επιμέρους μεταβλητότητες ενός μεγάλου αριθμού options του δείκτη S&P 500 και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο παρακολούθησης της αγοράς και ταυτόχρονα ένα διαπραγματεύσιμο προϊόν στο CBOE. Η τιμή του μετά την πυραυλοκίνητη εκτόξευση του Μαρτίου στα 85 δολάρια έχει πέσει στις τελευταίες εβδομάδες κάτω από το επίπεδο ηρεμίας των 30 με 28 δολαρίων, δηλώνοντας στους αγοραστές ότι ο δρόμος δεν έχει προς το παρόν κακοτοπιές. Περαιτέρω καθοδική κίνηση προς τα 20 δολάρια (τώρα 26,10 δολ.) θα επιφέρει νέο ανοδικό κύμα στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο.

   

  vix

   

  Crude Oil WTI

  Η κατάρρευση των τιμών του Crude Oil WTI κατά τα τέλη Απριλίου ταρακούνησε συθέμελα αρκετά ισχυρά πορτοφόλια και Exchange-Traded Funds (ETFs) που "παίζουν" στην τιμή του πετρελαίου, οδηγώντας το διά της βίας στη συνέχεια σε εξορθολογισμό πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών κυρίαρχο ρόλο παίζει ο σχηματισμός Cup and Handle, που το χείλος του διασπάστηκε ανοδικά στα 29,30 δολάρια. Η κίνηση τώρα, εάν πάρει το στατιστικό βάθος της κούπας, μπορεί να φέρει την τιμή του συμβολαίου στα 39 με 40 δολάρια, χτυπώντας βάναυσα τους short επενδυτές. Για να μπορέσουμε να πούμε ότι χαλάει το ανοδικό σενάριο, θα πρέπει η τιμή να κάτσει κάτω από τα 34,70 με 33 δολάρια.

   

  wti

   

  NG

  Σε δύσκολη θέση βρίσκεται το συμβόλαιο του φυσικού αερίου (NG), καθώς όχι μόνο δεν μπορεί να ορθοποδήσει πάνω από την αντίσταση των 2,07 δολαρίων ανά 1 Mmbtu, αλλά βρίσκεται και στριμωγμένο λίγο πάνω από τα χαμηλά του καλοκαιριού του 1995. Πιθανή ανοδική διάτρηση στο προπύργιο των Bears στα 2,07 δολάρια μπορεί να ωθήσει την τιμή πάνω στα 2,53 δολάρια. Μέχρι τότε, όμως, η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική.

   

  ng

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ