Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουν-2020 22:35

  Εβδομαδιαία κέρδη 10% για το αργό

  Εβδομαδιαία κέρδη 10% για το αργό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ισχυρά κέρδη κατέγραψε το πετρέλαιο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς εντείνονται τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, ενώ την ίδια στιγμή οι traders εκτιμούν ότι ο OPEC και οι σύμμαχοί του θα επεκτείνουν τις υφιστάμενες περικοπές στην παραγωγή.

  Υπενθυμίζεται ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες που απαρτίζουν τον OPEC+ έχουν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι και το τέλος Ιουνίου, δέσμευση που τηρείται σε μεγάλο βαθμό, με τις περικοπές να περιορίζονται από τον Ιούλιο στα 7,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

  Ωστόσο, ο OPEC επιδιώκει οι τρέχουσες μειώσεις να επεκταθούν έως και το τέλος Ιουλίου, κάτι με το οποίο φαίνεται να συμφωνεί και η Ρωσία που είναι ο de facto επικεφαλής των συμμάχων του καρτέλ, με το θέμα να αναμένεται να συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν αύριο οι εκπρόσωποι του OPEC+.

  Ενδεχόμενη επέκταση των περικοπών θα δώσει νέα ώθηση στις τιμές του αργού, καθώς ακόμη η ζήτηση παραμένει περιορισμένη.

  Την ίδια στιγμή, το πετρέλαιο έλαβε ώθηση σήμερα και από τα αναπάντεχα θετικά νέα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία προσέθεσε 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας τον Μάιο, ενώ η ανεργία υποχώρησε στο 13,3% από 14,7% που ήταν τον Απρίλιο.

  Τα στοιχεία εξέπληξαν την αγορά, που ανέμενε νέες απώλειες θέσεων εργασίας και αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, εντείνοντας ταυτόχρονα τις ελπίδες ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να ανακάμψη από το πλήγμα της πανδημίας ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, ότι αυτό σημαίνει για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

  Εν μέσω αυτού του κλίματος, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 1,76 δολάρια ή 4,7% και έκλεισε στα 39,17 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 10%.

  Αντίστοιχα κέρδη κατέγραψε και το πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Αυγούστου, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Ειδικότερα, το brent ενισχύθηκε κατά 5,4% ή 2,16 δολάρια σήμερα, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στα 42,15 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 11% για την εβδομάδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ