Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουν-2020 16:02

  Με τις τράπεζες στο +7%, το Χρηματιστήριο δοκιμάζει και τις 680 μονάδες

  Με τις τράπεζες στο +7%, το Χρηματιστήριο δοκιμάζει και τις 680 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Να διασπάσει την αντίσταση των 680 μονάδων επιχειρεί αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο λαμβάνει ισχυρή ώθηση από τις διεθνείς αγορές και τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ θετικά επιδρά και η ολοκλήρωση των συναλλαγών Europe και Cairo από τη Eurobank.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,76% στις 681,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 57,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 63,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,26% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.647,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 7,26% στις 380,34 μονάδες.

  Τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης ανεργίας τον Μάιο ήταν 13,3% από 19,5% που αναμενόταν, καθώς και η ανακοίνωση της Eurobank για την ολοκλήρωση της πώλησης: (α) του 80% της θυγατρικής της FPS (έργο Europe) και (β) ενός μέρους των ομολογιών mezzanine και των ομολογιών junior της τιτλοποίησης ενός μεικτού χαρτοφυλακίου απαιτήσεων NPE ύψους 7,5 δισ. έργο Cairo), έδωσαν την ώθηση που αποζητούσε το ΧΑ για να δοκιμάσει την αντίσταση των 677-680 μονάδων και τον τραπεζικό δείκτη την αντίσταση των 375 μονάδων.

  Βέβαια, όπως αναφέρει η Eurobank Equities, υπάρχει μια πιο επιφυλακτική στάση για τις προοπτικές του β’ εξαμήνου του έτους, καθώς προβλέπεται αργή ανάκαμψη. Η χρηματιστηριακή δεν αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα προτού βρεθεί κάποιο εμβόλιο, πιθανώς στις αρχές του 2021. Στο νέο βασικό της σενάριο προβλέπει μία εκτεταμένη περίοδο κατά την οποία η οικονομική δραστηριότητα θα σταματήσει, μετά από μια αρχική ανάκαμψη κατά τις πρώτες εβδομάδες του νέου ανοίγματος της οικονομίας.

  Η πορεία των τραπεζικών μετοχών δείχνει να καθορίζει τα επόμενα βήματα της αγοράς, με τον κλάδο όμως να αντιμετωπίζεται επιλεκτικά, όπως έδειξαν και οι τελευταίες εκθέσεις των ξένων αναλυτών. Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, οι αναλυτές έδειξαν να διαφοροποιούν τις συστάσεις στον κλάδο. Επομένως ο χρόνος της ανάκαμψης θα είναι μακρύς, η πορεία θα δοκιμάσει τις αντοχές της αγοράς, όπως σημειώθηκε μετά το 2015.

  Επίσης, όπως επισημάνθηκε και από τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Financs, στις 22 Ιουνίου η βαρύτητα των μετοχών στους δείκτες θα αλλάξει σημαντικά, με τον Γενικό Δείκτη να γίνεται πολύ πιο τραπεζοβαρής, που σημαίνει ότι το volatility θα μεγαλώσει σημαντικά. Ο Γενικός Δείκτης πριν την κρίση ήταν στις 900 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός συσσωρεύει στα επίπεδα επί τρεις μήνες χωρίς ουσιαστική κίνηση, ανεξαρτήτως των μεγάλων διακυμάνσεων ανάμεσα στις 270 και τις 380 μονάδες.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημειώνει άλμα 8,92%, με την Alpha Bank να είναι στο +7,12% και την Εθνική στο +6,51%. Άνω του 4% είναι η άνοδος σε Μυτιληναίο, Πειραιώς και Φουρλή και άνω του 3% σε Aegean, Coca Cola και Ελλάκτωρ. Η ΕΧΑΕ ενισχύεται κατά 2,79%.

  Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και Βιοχάλκο, με τις ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντη και Titan να κινούνται ήπια ανοδικά. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ. Η Motor Oil εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες 2,35%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ