Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουν-2020 14:23

  Βρίσκει… ταβάνι η άνοδος στο Χρηματιστήριο

  Βρίσκει… ταβάνι η άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερά ανοδικά κινείται σήμερα το Xρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας όμως να διαπεράσει τα επίπεδα των 677 μονάδων, το επίπεδο που οριοθετήθηκε από το καθοδικό χάσμα της 9ης Μαρτίου που ξεκινά από τις 677 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,11% στις 677,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 31,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,46% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.634,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,32% στις 366,36 μονάδες.

  Μπορεί το ΧΑ να έχει σημειώσει μια σημαντική άνοδο από τις 22 Μαΐου, ωστόσο η αντίσταση των 677-680 μονάδων θα απαιτήσει ενέργεια και διάθεση από τους αγοραστές καθώς τα εν λόγω επίπεδα είχαν χαθεί με αυξημένο τζίρο. Επίσης, θα χρειαστεί και τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος παρά την έντονη ανάκαμψή του, έχει μπροστά το δύσκολο επίπεδο των 386 μονάδων.

  Παράλληλα, όπως αναφέρει η Eurobank Equities, υπάρχει μια πιο επιφυλακτική στάση για τις προοπτικές του β’ εξαμήνου του έτους, καθώς προβλέπεται αργή ανάκαμψη. Η χρηματιστηριακή δεν αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα προτού βρεθεί κάποιο εμβόλιο, πιθανώς στις αρχές του 2021. Στο νέο βασικό της σενάριο προβλέπει μία εκτεταμένη περίοδο κατά την οποία η οικονομική δραστηριότητα θα σταματήσει, μετά από μια αρχική ανάκαμψη κατά τις πρώτες εβδομάδες του νέου ανοίγματος της οικονομίας.

  Η πορεία των τραπεζικών μετοχών δείχνει να καθορίζει τα επόμενα βήματα της αγοράς, με τον κλάδο όμως να αντιμετωπίζεται επιλεκτικά, όπως έδειξαν και οι τελευταίες εκθέσεις των ξένων αναλυτών. Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, οι αναλυτές έδειξαν να διαφοροποιούν τις συστάσεις στον κλάδο. Επομένως ο χρόνος της ανάκαμψης θα είναι μακρύς και η πορεία θα δοκιμάσει τις αντοχές της αγοράς, όπως σημειώθηκε μετά το 2015.

  Επίσης, όπως επισημάνθηκε και από τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Financs, στις 22 Ιουνίου η βαρύτητα των μετοχών στους δείκτες θα αλλάξει σημαντικά, με τον Γενικό Δείκτη να γίνεται πολύ πιο τραπεζοβαρής, που σημαίνει ότι το volatility θα μεγαλώσει σημαντικά. Ο Γενικός Δείκτης πριν την κρίση ήταν στις 900 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός συσσωρεύει στα επίπεδα επί τρεις μήνες χωρίς ουσιαστική κίνηση, ανεξαρτήτως των μεγάλων διακυμάνσεων ανάμεσα στις 270 και τις 380 μονάδες.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει κέρδη 4,07%, με την Eurobank και την Aegean να είναι στο +3,85% και +3,48% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε Πειραιώς, Coca Cola, Εθνική και Μυτιληναίος και άνω του 1% σε Φουρλή, Λάμδα, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Σαράντης, Titan και ΕΥΔΑΠ, με τον ΟΛΠ και τον ΟΠΑΠ να είναι χωρίς μεταβολή. Ο ΟΤΕ ελέγχει τις απώλειες του στο -0,16%, ενώ η Motor Oil χάνει 2,28%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ