Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουν-2020 14:57

  Εκ νέου υπό την πίεση των πωλητών το Χρηματιστήριο

  Εκ νέου υπό την πίεση των πωλητών το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:08

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Επανήλθαν οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με τη θετική επίδραση των σημερινών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διαρκεί μόνο για λίγα λεπτά, καθώς οι πωλητές και οι profit takers επιμένουν στους περισσότερους τίτλους του ταμπλό. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,38% στις 664,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 57,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 49,7 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,68% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.598,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,72% στις 349,38 μονάδες.

  Πραγματικό ρόλερ κόστερ είναι σήμερα η πορεία της αγοράς, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει καταγράψει ένα τόξο διακύμανσης από το +1,18% έως και το -4,75%. Και αυτό διότι ο καταιγισμός της επικαιρότητας άλλαξε πολλάκις την επενδυτική ψυχολογία, η οποία παραμένει εύθραυστη μετά και το μεγάλο ράλι που έχει καταγράψει η αγορά από τα μέσα Μαΐου. 

  Σαφώς, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση του νέου έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,350 τρισ. συνολικά, λειτουργεί υποστηρικτικά στην αγορά, όπως και το ότι η ΕΚΤ διεύρυνε τον χρονικό ορίζοντα του προγράμματος έως τον Ιούνιο του 2021.

  Η ΕΚΤ τείνει εκ νέου τη χείρα βοηθείας της στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, όπως και στην Ελλάδα, η οποία αν και δεν έχει επενδυτική βαθμίδα συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό και η DZ Bank μιλώντας στο Capital.gr επισημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μία ελκυστική επένδυση, με τα spreads να αναμένεται να μειωθούν το επόμενο διάστημα. Αν και η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει το 8,7% φέτος, ωστόσο η ανάκαμψη του τουρισμού θα συμβάλλει στη συνολική ανάκαμψη της δραστηριότητας στη συνέχεια, όπως επισημαίνει.

  Άλλωστε, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, δεν ικανοποίησαν την αγορά, η οποία από την ανακοίνωσή τους διεύρυνε τις απώλειες της (για να τις "μαζέψει" τώρα). Αυτό άλλωστε ήταν ένα πρώτο δείγμα των πιέσεων που θα γνωρίσει φέτος η χώρα λόγω της υγειονομικής κρίσης όπως αποτυπώνεται στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ όπου καταγράφεται ύφεση 0,9% το 1ο τρίμηνο του 2020 εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

  Σε ετήσια βάση το εύρος της ύφεσης υπολογίζεται από το ΥΠΟΙΚ μετά τα  μέτρα στήριξης σε 5%-8% φέτος με τους πιο έντονους τριγμούς να γίνονται φανεροί στο β΄ τρίμηνο. Χωρίς τα μέτρα στήριξης η ύφεση είναι πάνω από 10% σύμφωνα με την Κομισιόν η οποία εκτιμά μάλιστα πως κάποιες από τις ελληνικές περιφέρειες θα δέχονταν (αν δεν υπήρχαν τα μέτρα) πλήγμα σημαντικά υψηλότερο του 20%.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil σημειώνει απώλειες 4,62%, με τον Φουρλή να είναι στο -3,20% και τις Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Eurobank, Jumbo, Coca Cola, ΟΠΑΠ και Εθνική να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 2%. Άνω του -1% κινούνται οι ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς και Λάμδα. 

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Titan, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, με τον Μυτιληναίο και τον Ελλάκτωρ να μην έχουν μεταβολή. Μικρά κέρδη, στον αντίποδα, για τα Ελληνικά Πετρέλαια, με την Aegean να είναι στο +1,29% και τον Σαράντη στο +2,8%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ