Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουν-2020 11:12

  Μάχες για τις 670 μονάδες δίνει το Χρηματιστήριο

  Μάχες για τις 670 μονάδες δίνει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Υπό την πίεση της κατοχύρωσης των κερδών βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και σε αρνητικά εδάφη προσπαθεί να κρατήσει το επίπεδο των 670 μονάδων, επιτρέποντας τις διορθώσεις σε τίτλους που είχαν υπεραποδώσει.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,34% στις 671,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,3 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.618,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,20% στις 356,21 μονάδες.

  Όσο πλησιάζει ο Γενικός Δείκτης προς την αντίσταση των 680 μονάδων, όπως έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση, τόσο θα πυροδοτεί τις κινήσεις ενθυλάκωσης των κερδών που έχει σημειώσει το τελευταίο 15θήμερο, καθώς η διάσπασή της απαιτεί υπομονή και "καύσιμα" ρευστότητας. Βέβαια, πολλά χαρτοφυλάκια βρίσκονται στη διαδικασία συνεχών τοποθετήσεων, προχωρώντας σε μικροδιορθώσεις της δομής τους. 

  Στο μεταξύ, η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά (σε σχέση με τον μέσο όρο) επίπεδα, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει στο επίκεντρο. Να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης συσσωρεύει στα επίπεδα 3 μήνες χωρίς ουσιαστική κίνηση ανεξαρτήτως των μεγάλων διακυμάνσεων ανάμεσα στις 270 και τις 380 μονάδες. 

  Παράλληλα, η αγορά αναμένει και τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα το μεσημέρι. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η ΕΚΤ να διευρύνει το νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) το οποίο διαθέτει συνολική χρηματοδότηση ύψους 750 δισ. ευρώ. Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος κατά 500 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

  Επίσης, αναμένονται και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα, περιλαμβάνουν το ξέσπασμα της κρίσης και τις πρώτες εβδομάδες του lockdown. Οπότε θα δείχνουν το σημείο εκκίνησης της ύφεσης στην οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα εισέλθει η Ελλάδα φέτος. Το εύρος της υπολογίζεται μετά τα  μέτρα στήριξης σε 5%-8% φέτος με τους πιο έντονους τριγμούς να γίνονται φανεροί στο β΄ τρίμηνο. Χωρίς τα μέτρα στήριξης η ύφεση είναι πάνω από 10% σύμφωνα με την Κομισιόν η οποία εκτιμά μάλιστα πως κάποιες από τις ελληνικές περιφέρειες θα δέχονταν (αν δεν υπήρχαν τα μέτρα) πλήγμα σημαντικά υψηλότερο του 20%.

  Ταμπλό 

  Σε αυτό το πλαίσιο, η Motor Oil και ο Φουρλής σημειώνουν απώλειες 2,59% και 2,18% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και ΕΧΑΕ. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Eurobank, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ. 

  Στον αντίποδα, Aegean και Alpha Bank προσπαθούν να υψώσουν αναχώματα σημειώνοντας κέρδη 2,70% και 2,46% αντίστοιχα, με τον Σαράντη να είναι στο +1,53% και τον Ελλάκτωρ στο +1,40%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, ΔΕΗ, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021