Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουν-2020 13:54

  Συντηρεί την ανοδική του τροχιά το Χρηματιστήριο

  Συντηρεί την ανοδική του τροχιά το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερά ανοδικά, χωρίς όμως να επιχειρεί τη δοκιμασία της αντίστασης των 680 μονάδων, κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επίσης αναμένει και τις αυριανές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,61% στις 675,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 39 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 42,7 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,57% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.625,99 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,82% στις 351,19 μονάδες.

  Μια θετική στάση αναμονής με επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τίτλους που έχουν δείξει μέχρι τώρα αντοχές στην κρίση αλλά και έχουν προοπτικές και μερίδιο στην ανάκαμψη που εκτιμάται ότι θα έλθει, τηρεί σήμερα η αγορά, η οποία, όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, χρειάζεται να αφομοιώσει τα νέα επίπεδα που αποτελούν και τα υψηλά του τελευταίου τριμήνου. Καθώς η πτώση κατά την κορύφωση της κρίσης του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε με σημαντικά αυξημένο τζίρο, το ΧΑ θα πρέπει να δώσει το περιθώριο σε αρκετά χαρτοφυλάκια να πάρουν θέσεις, τις οποίες σε πιθανή διόρθωση θα τις υπερασπιστούν.

  Βέβαια, στο μεταξύ δεν λείπουν και οι μικρο-διορθώσεις σε τίτλους που είχαν αποδώσει βελτιώνοντας τη ρευστότητα της αγοράς και αναμένοντας τις αυριανές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το πρόγραμμα της πανδημίας. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ξένων δεν αποκλείουν να υπάρξει επί τα βελτίω αναθεώρηση του μεγέθους του PEPP που σήμερα φτάνει τα 750 δισ. ευρώ. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές στην Φρανκφούρτη, αναφέρουν απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Capital.gr ότι "δεν θα ήταν παράδοξο αν το Συμβούλιο της Πέμπτης δεν ικανοποιήσει τις προσδοκίες των αγορών... ίσως δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά από τη συνάντηση αυτή”. 

  Πάντως οι προσδοκίες και εντός των ελληνικών τειχών είναι υψηλές, όπως διαφαίνεται και στα αρνητικά επίπεδα στα οποία  επέστρεψε μετά από αρκετό καιρό το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να κινείται χαμηλότερα από αυτήν του αντίστοιχου ιταλικού, μία εξέλιξη η οποία είχε σημειωθεί το 2019 όταν το εκρηκτικό ράλι των ελληνικών τίτλων τους είχε οδηγήσει να αποτελούν το μεγάλο trade της αγοράς με πολλούς οίκους να συστήνουν τοποθετήσεις σε αυτούς.

  Ταμπλό 

  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον πάντως το ΧΑ συνεχίζει, αν και με μικρότερο ρυθμό, την ανοδική του πορεία, καθώς έχει στο πλευρό του το +5,21% της Alpha Bank και το +4,60% του Ελλάκτωρα. Άνω του 3% είναι και τα κέρδη σε Titan, Βιοχάλκο, Aegean και Λάμδα, με την ΕΧΑΕ να είναι στο +2,09%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Εθνική, Eurobank, Coca Cola και Μυτιληναίο.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και ΟΤΕ. Ο Σαράντης χάνει 1,13%, η Jumbo υποχωρεί κατά 2,14%, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει απώλειες 3,44%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ