Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουν-2020 17:26

  Άντεξε και κράτησε έως το τέλος τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

  Άντεξε και κράτησε έως το τέλος τα κέρδη του το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Αν και δυσκολεύτηκε, τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει σε θετικά εδάφη και με κέρδη που διευρύνθηκαν στις δημοπρασίες, απορροφώντας τις πιέσεις που δέχτηκε από τα "υπόλοιπα" του rebalancing, καθώς είχε τις στηρίξεις από τον κατασκευαστικό και ενεργειακό κλάδο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,88% στις 658,35 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 652,81 μονάδων (+0,04%) και 661,89 μονάδων (+1,43%). Ο τζίρος ανήλθε στα 93,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 108,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 16 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,52%, στις 1.579,70 μονάδες, ενώ στο -0,25% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 863,39 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 335,20 μονάδες.

  Μπορεί να άρχισε τις συναλλαγές με ανοδική δυναμική, αλλά μετά τις 15:00 το ΧΑ βρέθηκε υπό την πίεση σχεδόν του ήμισυ του ταμπλό του, η οποία και ροκάνισε σημαντικό μέρος των κερδών. Με τη βοήθεια όμως αρκετών τίτλων του κατάφερε να αντιδράσει από την πτώση της Παρασκευής και να έρθει και πάλι κοντά στις 660 μονάδες, καθώς τα κέρδη του διευρύνθηκαν στις δημοπρασίες.

  Τεχνικά μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, όσο ο Γενικός Δείκτης "κρατά" το επίπεδο των 650 μονάδων διατηρεί την ανοδική του τάση βραχυπρόθεσμα, με το επόμενο επίπεδο που πρέπει να κατακτήσει να είναι οι 680 μονάδες. Στον αντίποδα, οι 630 μονάδες είναι η πρώτη στήριξη και ακολουθούν οι 612 και οι 580 μονάδες. Στον FTSE 25 η αγορά έχει την επόμενο αντίστασή της στο επίπεδο των 1.618-1.632 μονάδων.  

  Πάντως, τα "υπόλοιπα" του rebalancing που υπήρξαν σήμερα έδειξαν ότι η αγορά δέχτηκε τις εισροές των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στον small cap του MSCI, καθώς από σήμερα, η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank και ο Titan διαπραγματεύτηκαν σε αυτόν τον δείκτη, μετά την αφαίρεσή τους από τον Standard. Είναι κάτι που τόνισε σήμερα και η έκθεση της Morgan Stanley, στην οποία υπήρξε αναβάθμιση σε overweight της ελληνικής αγοράς.

  Οι ελληνικές μετοχές εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως τονίζει η MS, προσφέρουν ένα ελκυστικό προφίλ ρίσκου/απόδοσης σε ό,τι αφορά τον πιθανό καταλύτη που έχει δημιουργηθεί πλέον, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, το Ταμείο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημαντικό σημείο καμπής για την ευρωζώνη και να οδηγήσει σε χαμηλότερα risk premiums των ευρωπαϊκών μετοχών. Εάν το σχέδιο εγκριθεί, οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου καθώς και τα assets της περιφέρειας θα οδηγηθούν σε σημαντικό re-rating.

  Αν αναλογιστούμε ότι η αγορά τα κατάφερε τα τελευταία χρόνια χωρίς ιδιαίτερα μαξιλάρια και παρά μόνο εγγυήσεις από την Ευρώπη, με το χρηματιστήριο να βρίσκεται στις 650 μονάδες πολύ κοντά στα χαμηλά του, μπορούμε να εικάσουμε ότι τα επόμενα χρόνια παρ’ όλες τις δυσκολίες του 2020 έχουμε όλα τα εχέγγυα να έχουμε σημαντική ανάπτυξη αρκεί και να διαχειριστούμε σωστά τα κεφάλαια, σχολίασε σχετικά και ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance. Το ποσό που ουσιαστικά έχουμε εν δυνάμει στα χέρια μας ισούται με το 20% του ΑΕΠ και μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλάσια έσοδα στο μέλλον.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το +7,56% της ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και τα άνω του 5% κέρδη σε Μυτιληναίο και ΔΕΗ έδωσαν σημαντικές στηρίξεις στο ΧΑ. Η άνοδος στη Motor Oil, επίσης, έφτασε στο 4,20%, με τον ΑΔΜΗΕ και τον Ελλάκτωρ να ακολουθούν με +3,42% και +3,23%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και Εθνική, η Πειραιώς και η Eurobank έκλεισαν στο +1,77% και +1,58%, ενώ Jumbo, Alpha Bank και ΟΠΑΠ έκλεισαν ήπια ανοδικά.

  Στον αντίποδα, Λάμδα και Aegean βρέθηκαν στο επίκεντρο των πωλητών, σημειώνοντας απώλειες 2,40% και 2,34% αντίστοιχα, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντη να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, ΟΛΠ και ΟΤΕ, με τη Βιοχάλκο να κλείνει αμετάβλητη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ