Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 31-Μαϊ-2020 20:00

  Χρηματιστήρια: Το ευρωπαϊκό "σχέδιο Μάρσαλ" στηρίζει το ράλι των αγορών

  Χρηματιστήρια: Το ευρωπαϊκό "σχέδιο Μάρσαλ" στηρίζει το ράλι των αγορών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το "σχέδιο Μάρσαλ" της Κομισιόν για την ανάκαμψη της Eυρωζώνης, συνολικού ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (κοινός Προϋπολογισμός και Ταμείο Ανάκαμψης), αποτέλεσε τον νέο καταλύτη που αναζητούσαν οι αγορές για να στηρίξουν το ράλι που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ράλι που είχε βασιστεί κυρίως στη ροή των ειδήσεων γύρω από την εξάπλωση της πανδημίας και την παρασκευή εμβολίων, και παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης, με ορατό κίνδυνο ορισμένες χώρες να δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη.

  Οι εξαγγελίες της Κομισιόν άλλαξαν άρδην το τοπίο, αποδεικνύοντας στις αγορές πως η ΕΚΤ δεν είναι μόνη της στην προσπάθεια αναχαίτισης του σοκ. Ήδη οι αναλυτές χαρακτηρίζουν την αποφασιστική κίνηση της Ε.Ε. ως μια άνευ προηγουμένου δράση προκειμένου να ξεπεραστεί η μεγαλύτερη ύφεση στην πρόσφατη ιστορία της Ευρωζώνης, κάτι που ήδη αποτυπώνεται στις αγορές.

  Σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές

  Το σίγουρο είναι πως η πρόθεση αυτή είναι αρκετή για να στηρίξει την επενδυτική διάθεση, να τονώσει την ψυχολογία των διεθνών χαρτοφυλακίων και να διατηρήσει τις αγορές μετοχών, καθώς και τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, σε ένα θετικό momentum, με τις προκλήσεις, όπως ένα δεύτερο κύμα της έξαρσης της πανδημίας, που σημαίνει καθυστέρηση της ανάκαμψης, να παραμένουν, πάντως, στο τραπέζι.

  Το γεγονός ότι, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια προκαταβολή αυτού του πακέτου της Κομισιόν εντός του β’ εξαμήνου του 2020, οι μεγάλες εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2021 σημαίνει πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ενισχύει την πολιτική της, στηρίζοντας το ευρώ και τις οικονομίες της περιοχής.

  Έτσι, την εβδομάδα που έρχεται, κατά τη συνεδρίαση του δ.σ. στις 4 Ιουνίου, οι αναλυτές αναμένουν πως η ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει ή και θα προχωρήσει στην αύξηση του μεγέθους του έκτακτου "QE πανδημίας", στηρίζοντας, έτσι, τις αγορές. Αυτός είναι ένας λόγος πίσω από το εκρηκτικό ράλι που σημειώνουν τις τελευταίες ημέρες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, με τον τραπεζικό δείκτη του Χ.Α. να έχει σκαρφαλώσει κατά περισσότερο από 30% σε μόλις μία εβδομάδα.

  Όπως σημείωσε και η Capital Economics, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι η δημοσιονομική απάντηση της Ευρώπης θα είναι αρκετά μεγάλη για να περιορίσει τις ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της τρέχουσας κρίσης, ωστόσο προς το παρόν η ΕΚΤ θα επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της συγκράτησης του εθνικού κόστους δανεισμού των χωρών και θα αυξήσει το μέγεθος του έκτακτου QE στη συνεδρίαση Ιουνίου, επομένως οι άμεσοι κίνδυνοι δεν είναι πολύ μεγάλοι.

  Κατά τη Citi, η πρόταση της Κομισιόν αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και το πιο σημαντικό στοιχείο του πακέτου δεν είναι το ποσό, αλλά η ίδια η ιδέα. Επίσης, αυτές οι δημοσιονομικές μεταφορές / επιχορηγήσεις και τα δάνεια θα χρηματοδοτηθούν από χρέος που θα φέρει σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Άλλο σημαντικό όφελος είναι ότι μέρος του χρέους θα εκδοθεί σε πολύ μεγάλες λήξεις (2038, έως και 30 έτη;) και με σημαντική πιθανότητα οι λήξεις να μετακυλιστούν (roll over) όταν έρθει η ώρα, υποθέτοντας ότι η Ε.Ε. βλέπει όφελος καθιστώντας αυτά τα προσωρινά μέσα μόνιμα. Όσον αφορά τα δάνεια προς τα κράτη-μέλη, το θετικό στοιχείο είναι ότι αυτά τα back-to-back δάνεια θα εξοφληθούν σταδιακά σε διάστημα 20 ετών.

  Καύσιμο στο ράλι που ξεπέρνα το 30%

  Τόσο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 όσο και ο αμερικανικός δείκτης-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, S&P 500, έχουν καταγράψει ράλι άνω του 30% από τα χαμηλά του Μαρτίου, το οποίο και ενισχύθηκε την τελευταία εβδομάδα, λόγω της αισιοδοξίας των επενδυτών για σταδιακή ανάκαμψη των οικονομιών μετά και την επανεκκίνηση −η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει προκαλέσει νέα έκρηξη κρουσμάτων του κορονοϊού−, τη στήριξη ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς και τη μάχη για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου. Η πρόταση της Κομισιόν ήρθε να παγιώσει αυτή την αισιοδοξία, καθώς περιορίζει σημαντικά τις όποιες ανησυχίες γύρω από τα εμπόδια της ανάκαμψης της Ευρωζώνης μετά την πανδημία.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ράλι στις αγορές θα συνεχιστεί, αν και οι διορθώσεις σε αυτόν τον δρόμο για τις μετοχές θα είναι πιθανές, ειδικά όταν έρθει η ώρα των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου. Με την ανακοίνωση τώρα του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει πλέον περιθώριο για περαιτέρω ανοδική πορεία στα risk assets, παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σημειώνει η Mizuho Bank. Αυτό τροφοδοτεί άμεσα τις προσδοκίες μας ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υπεραποδώσουν, κάτι το οποίο θα ενισχυθεί περαιτέρω από μια πιθανή επέκταση του QE της ΕΚΤ, όπως τονίζει.

  Η άνευ προηγουμένου στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες μείωσε τον κίνδυνο η πανδημία να προκαλέσει μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση, μια πιθανότητα που υπήρχε τον Μάρτιο, όπως σημειώνει η Capital Economics. Και οι προσδοκίες ότι η νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί εξαιρετικά χαλαρή για τα επόμενα χρόνια έχει ωθήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη χαμηλότερα. Έτσι, όπως επισημαίνει, το ράλι που έχει σημειώσει ο S&P 500 δεν είναι τόσο παράλογο όσο φαίνεται. Υποθέτοντας ότι το ξέσπασμα του ιού ελέγχεται αργά τους επόμενους μήνες, και όλες οι οικονομίες έχουν σταδιακά ανοίξει ξανά, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν σημειωθεί περαιτέρω σημαντική ανοδική κίνηση στον βασικό αμερικανικό δείκτη, κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό σήμα και για τις διεθνείς αγορές.

  Τρεις λόγοι για το ράλι

  Η αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ότι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας είτε μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε δεν θα υλοποιηθεί θα μπορούσε να "ξεκλειδώσει" ένα περαιτέρω ράλι στις διεθνείς μετοχές, σημειώνει η UBS, η οποία συστήνει τρεις στρατηγικές για κέρδη εν μέσω αυτής της κρίσης.

  Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, τρεις είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει τις διεθνείς αγορές σε ένα δυναμικό ράλι: α) η απουσία νέας κλιμάκωσης των κρουσμάτων, β) η συνέχιση της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών και γ) οι ιατρικές εξελίξεις, με περισσότερες από 100 φαρμακευτικές θεραπείες και εμβόλια να βρίσκονται σε εξέλιξη.

  Εάν τα μέτρα lockdown, που καταργούνται σταδιακά τον Μάιο και τον Ιούνιο, δεν χρειαστεί να επανέλθουν στο υπόλοιπο του έτους, μερικά από τα τμήματα της αγοράς που έχουν υποαποδώσει στην κρίση το προηγούμενο διάστημα θα μπορούσαν να αρχίσουν να υπεραποδίδουν. Αυτά περιλαμβάνουν επιλεγμένες κυκλικές μετοχές που θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της κατανάλωσης και επιλεγμένες μετοχές αξίας, όπως πολλές από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου ή τις μετοχές του κλάδου της ενέργειας των ΗΠΑ.

  Σε περίπτωση που οι περιορισμοί χρειαστεί να επανέλθουν εν μέρει στο υπόλοιπο του 2020, το καλύτερο προφίλ ανταμοιβής/κινδύνου προσφέρεται από την πιστωτική αγορά. Η UBS προτιμά τα κρατικά ομόλογα αναδυόμενων αγορών σε δολάρια ΗΠΑ, τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας και τα ομόλογα υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ, καθώς και τα πράσινα ομόλογα.

  Η ανάκαμψη του Χ.Α. και η συνέχεια

  Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περί τα 32-33 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια και συγκαταλέγεται στους μεγάλους κερδισμένους του πακέτου της Κομισιόν. Σύμφωνα με τη Citigroup, η Ισπανία με 82,2 δισ. ευρώ (6,6% του ΑΕΠ) θα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 56,7 δισ. ευρώ (3,2% του ΑΕΠ), την Πολωνία με 36 δισ. ευρώ (6,8% του ΑΕΠ) και την Ελλάδα με 33,4 δισ. ευρώ (17,8% του ΑΕΠ). Αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, απομακρύνει τον κίνδυνο αργής ανάκαμψης της Ελλάδας από τη βαθιά ύφεση που προκαλεί η πανδημία, στηρίζοντας έτσι το Χρηματιστήριο, όπως και τα ομόλογα.

  Αν και ο δρόμος μέχρι την επίτευξη μιας σχετικής συμφωνίας είναι μακρύς και δύσκολος και γεμάτος λακκούβες τις οποίες θα στήσουν οι σκληροπυρηνικοί της Ε.Ε −Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ολλανδία–, ωστόσο, όπως επισημαίνουν και οι αναλυτές, τη στιγμή που αυτό το "όπλο" έχει τη στήριξη της Κομισιόν, της Γερμανίας και της Γαλλίας, η τελική συμφωνία θα είναι πολύ κοντά σε αυτό το αρχικό σχέδιο, με τις λεπτομέρειες, φυσικά, για το πώς θα αποπληρωθούν τα χρήματα και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις (conditionality) να παραμένουν ανοιχτές.

  Το βλέμμα στις τράπεζες

  Αξιοσημείωτη είναι η ανάκαμψη του Χ.Α. καθώς και των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών την τελευταία εβδομάδα, και ενώ το short selling είναι πλέον ενεργό μετά το "πάγωμα" που επέβαλαν οι εποπτικές Αρχές για δύο μήνες.

  Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο άνω του 30%, με την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη άνω του23%, ενώ το άλμα για τις Eurobank, Εθνική και Πειραιώς κινείται στο 40% περίπου. Όπως επισημαίνει παράγοντας της αγοράς, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε στα μέσα του μήνα ιστορικά χαμηλή επίδοση, με τη σχέση τιμής προς εσωτερική αξία (P/BV) να συμπιέζεται προς το 0,10 και ακόμα χαμηλότερα για τις συστημικές τράπεζες, και αυτό μπορεί να αποτέλεσε σήμα για κάποια χαρτοφυλάκια μετά τις απώλειες έως και 70% που σημείωνε ο κλάδος από τις αρχές του έτους.

  Από τα χαμηλά των 484 μονάδων του Μαρτίου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη της τάξης του 37%. Το κλίμα έχει σαφώς βελτιωθεί και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο "γύρισμα" που έχουν σημειώσει οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα, παρά τις προβλέψεις που ήθελαν σημαντικούς τριγμούς λόγω εκροών να σημειώνονται στις τραπεζικές μετοχές, ειδικά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, οπότε και ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI μετά και την έξοδο των τριών συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς) από τους βασικούς της δείκτες.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ανοδικό momentum του Ελληνικού Χρηµατιστηρίου είναι πιθανό να συνεχιστεί στον βαθµό που θα υπάρξει διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με τη Merit Securities να επισημαίνει πως η μακροπρόθεσμη τάση του δείκτη S&P 500 έχει γυρίσει σε ανοδική και να εκτιμά ότι το Χ.Α. θα ακολουθήσει την τάση των ξένων αγορών.

  Οι εγχώριες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το 2019 συνοδεύονται και από υψηλές διανομές κερδών για τους μετόχους φέτος, σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ. Όπως προσθέτει, δεν διαφοροποιείται η στρατηγική σχετικά με τις αμυντικές μετοχικές επιλογές, τονίζοντας πως αυξάνονται οι πιθανότητες για προσέγγιση της περιοχής των 680 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, αλλά δεν πρέπει να αγνοηθεί το ρίσκο μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλής ανάπτυξης και, φυσικά, η έλευση ενός δεύτερου κύματος του ιού. Ωστόσο, η συνέχεια της ανοδικής εκτόνωσης του τραπεζικού δείκτη από τα ιστορικά χαμηλά στηρίζει μια επαναφορά της αγοράς στα κρίσιμα επίπεδα των 680 μονάδων.

  H κίνηση του Χ.Α. εκπλήσσει όσους εκτίμησαν ότι η αναδιάρθρωση των δεικτών τη MSCI της Παρασκευής θα συνοδευτεί από αναταράξεις και, επομένως, οι προηγούμενες ημέρες δεν προσφέρονταν για τοποθετήσεις, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Όμως, η πανουργία των αγορών ήταν πάλι παρούσα, με τις τοποθετήσεις σε τραπεζικούς τίτλους να διαφοροποιούν το σκηνικό και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα, με τους αγοραστές να επιλέγουν και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους.

  Η παρούσα ανοδική κίνηση, με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές, συνιστά ελπιδοφόρα εξέλιξη, τονίζει, ενώ αρκετές εταιρείες αναγγέλλουν ήδη τα της διαχείρισης των νέων δεδομένων μετά την πανδημία. Μάλιστα, κάποιες από αυτές εκπλήσσουν θετικά, καθώς πετυχαίνουν αύξηση των μεγεθών τους, γεγονός που αποτυπώνεται και στις τιμές των μετοχών τους, ενώ σύντομα ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί. Ωστόσο, το χαμηλό ύψος των συναλλαγών και η ρηχότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν μπορούν να αποκλείσουν μελλοντική κίνηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 600 μονάδες.

  O τραπεζικός κλάδος φαίνεται έως τώρα να απορροφά την προσφορά, επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης της FastFinance, και έτσι όλα δείχνουν ότι οι πιθανότητες να δούμε μια σοβαρή ανοδική κίνηση τόσο σε τιμές όσο και σε χρόνο είναι σημαντικές αμέσως μετά και την ολοκλήρωση των αλλαγών του MSCI.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ