Παρασκευή, 29-Μαϊ-2020 16:01

Πτώση για τα futures της Wall λίγο πριν τις ανακοινώσεις Τραμπ για την Κίνα

Υποχωρούν τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street καθώς έχουν επανέλθει στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας λίγο πριν τις ανακοινώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα σχέδια της Κίνας να επιβάλει νέους νόμους που περιορίζουν την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Ειδικότερα, τα futures του βιομηχανικού Dow Jones υποχωρούν 177 μονάδες, ενώ τα futures του  S&P 500 διολισθαίνουν 14,10 μονάδες. Τα futures του τεχνολογικού Nasdaq υποχωρούν 6,25 μονάδες.

Η αντιπαράθεση της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο με επίκεντρο το Χονγκ Κονγκ αναζωπυρώθηκε μετά την ψήφιση από το Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας ενός νόμου που υπονομεύει τις εξουσίες της τοπικής κυβέρνησης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου για το θέμα, στον απόηχο των ανακοινώσεων του ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο ότι το Χονγκ Κονγκ πλέον δεν είναι αυτόνομο.

Από την πλευρά του το Πεκίνο προειδοποίησε ότι θα δρομολογήσει αντίμετρα εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να παρεμβαίνουν σε εσωτερικά θέματα της Κίνας.

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή, οι βίαιες διαδηλώσεις στη Μινεάπολη της Μινεσότα συνεχίζονται για τρίτη ημέρα μετά το θάνατο ενός άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη βίαιη σύλληψη του από αστυνομικούς. Ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στο  Twitter προειδοποίησε ότι "όταν αρχίζει η λεηλασία, ξεκινά και το πιστολίδι", οδηγώντας το μέσο κοινωνικής δικτύωσης να επισημάνει ότι η ανάρτηση του "εξυμνεί τη βία".

Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ είχε υπογράψει μια εκτελεστική διαταγή για την αναθεώρηση της νομοθεσίας που προστατεύει τα κοινωνικά δίκτυα από νομικές αγωγές, απαντώντας στην απόφαση του Twitter να παρεμβαίνει στις αναρτήσεις τους με προειδοποιήσεις για το περιεχόμενο τους.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν βουτιά-ρεκόρ 13,6% τον Απρίλιο εν μέσω του κλειδώματος της οικονομίας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της έρευνας που ξεκινά από το 1959.

Την ίδια στιγμή το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 10,5% τον Απρίλιο, αντανακλώντας και τα κυβερνητικά επιδόματα για την στήριξη των νοικοκυριών εν μέσω της κρίσης.

Διαβάστε ακόμα για: