Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαϊ-2020 14:04

  Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο

  Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερά πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως καταφέρνει να δημιουργήσει ένα ανάχωμα στις πιέσεις που εκδηλώνονται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, κρατώντας τις πρώτες στηρίξεις του στον FTSE 25.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,35% στις 656,08 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 40 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 41,2 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,75% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.582,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 4,27% στις 344,07 μονάδες.

  Σήμερα τον πρώτο λόγο τον έχει ο τραπεζικός κλάδος καθώς είναι η τελευταία ημέρα της παρουσίας των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Titan στον δείκτη Standard του MSCI, πριν τη μεταφορά τους στον Small Cap, με πολλά χαρτοφυλάκια να προχωρούν στις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις. Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει αναλυτές, οι πιθανές εκροές θα είναι της τάξεως των 157 εκατ. δολαρίων ή κάτι λιγότερο από τα 146 εκατ. ευρώ. Στον ίδιο λόγο των πιθανοτήτων η Alpha θα πρέπει θεωρητικά να αναμένει ρευστοποιήσεις 69 εκατ. μετοχών, η Eurobank 130 εκατ. μετοχών, η Εθνική Τράπεζα 27 εκατ. μετοχών και η Titan 2 εκατ. μετοχών.

  Εκτός όμως αυτού, η ελληνική αγορά παραμένει επικεντρωμένη στις ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, μετρά τα δισεκατομμύρια που αναμένει και επαναφέρει την αισιοδοξία γρηγορότερα από το αναμενόμενο στους συμμετέχοντες και κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με τον Λ. Παπαϊωάννου της Fast Finance, ο οποίος τονίζει ότι το πόσο θα βοηθήσουν τα ανακοινωθέντα μέτρα και οι πακτωλοί εκατομμυρίων που ακούμε, θα φανεί τους επόμενους μήνες και κυρίως μετά τον Σεπτέμβριο.

  Σημαντικό ρόλο θα παίξει το πόσο γρήγορα θα επανέλθει ο τουριστικός τομέας, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για πτώση 70% του παγκόσμιου τουριστικού προϊόντος. Επιπλέον σημαντικό στοιχείο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η ταχύτητα που θα διοχετεύσει ο τραπεζικός κλάδος την απαιτούμενη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους και κλάδου.

  Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα που προϋπήρχαν στην Ελληνική οικονομία, με τα πρόσθετα προβλήματα που δημιούργησε το lockdown του covid-19, θα χρειαστούν χρόνο για να ιαθούν, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αυξημένο volatility των αγορών θα συνεχίσει να είναι εδώ, ιδίως αν οι εμπλεκόμενοι καταλάβουν, ότι από τις ανακοινώσεις μέχρι την υλοποίηση ενισχυτικών μέτρων υπάρχει σημαντική χρονική υστέρηση, ακόμα και αν αυτά υλοποιηθούν όπως ανακοινώνονται, καταλήγει ο κ. Παπαϊωάννου.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημειώνει πτώση 6,82%, με τις Εθνική, Πειραιώς και Titan να ακολουθούν με απώλειες 3% και οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Σαράντης με απώλειες άνω του 2%. Το 1% ξεπερνά η πτώση σε Φουρλή, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Jumbo, Aegean, Λάμδα και Μυτιληναίος.

  ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ συντηρούν την πτώση τους στο -0,97% και -0,81% αντίστοιχα, με τη Motor Oil να χάνει μόλις 0,14%. Χωρίς μεταβολή η ΕΥΔΑΠ, ενώ μικρά είναι τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ. Η ΕΧΑΕ ενισχύεται κατά 1,87% και η ΔΕΗ κατά 3,44%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ