Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Μαϊ-2020 17:27

  Βρήκε στηρίγματα για το ανοδικό 5x5 το Χρηματιστήριο

  Βρήκε στηρίγματα για το ανοδικό 5x5 το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στις μετοχές της Coca Cola, αλλά και της ΔΕΗ, βρήκε σήμερα στήριξη το χρηματιστήριο Αθηνών, για να κλείσει κέρδη, συνεχίζοντας για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση την ανοδική πορεία, ανεβάζοντας τον απολογισμό του πενθημέρου στο 9,3%.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,72% στις 665,04 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 656,15 μονάδων (-0,63%) και 668,39 μονάδες (+1,23%). Ο τζίρος ανήλθε στα 97 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 91,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 16,7 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,38%, στις 1.610,31 μονάδες, ενώ στο +0,94% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 873,72 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,02% στις 359,43 μονάδες.

  Πολλά "πρόσωπα" είχε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και άρχισε τις συναλλαγές φτάνοντας έως και το +1,23%, περίπου στις 12:00 έφτασε στα χαμηλά ημέρας των 656 μονάδες με απώλειες 0,63%, για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με μικρά κέρδη. Μια εικόνα που λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενη, εξαιτίας του rebalancing που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει των αλλαγών στους δείκτες του MSCI, που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου. Όπως είναι γνωστό, από το κλείσιμο της αυριανής, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Titan μεταφέρονται στον small cap του οίκου και αφήνουν τον standard χωρίς ελληνικό τραπεζικό εκπρόσωπο.

  Επίσης, μέχρι και τη Δευτέρα η αγορά θα παραμείνει εστιασμένη στον τραπεζικό κλάδο, καθώς ανακοινώνονται τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Και όπως επισημαίνει η Bank of America, σε γενικές γραμμές στο λειτουργικό μέτωπο τα αποτελέσματα θα είναι καλά, αλλά το υπόλοιπο του έτους πιθανότατα θα είναι μια διαφορετική ιστορία, καθώς τα έσοδα πιθανότατα θα τεθούν υπό πίεση και θα μπορούσαν να εμφανιστούν νέα κόκκινα δάνεια με αθετήσεις πληρωμών. Έτσι οι προοπτικές τις οποίες θα δώσουν οι διοικήσεις θα έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι συνήθως, όπως τονίζεται.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι το κλίμα στην αγορά έχει επιδεινωθεί μετά τη διάσπαση και των 645-650 μονάδων, καθώς τα χαρτοφυλάκια με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα βρίσκονται σε διαδικασία αναπροσαρμογής των θέσεων μετά από το πακέτο μέτρων που πρότεινε η Κομισιόν για την ανάκαμψη της ΕΕ, για το οποίο όπως σημειώνει η Citigroup, η Ελλάδα να είναι από τους μεγαλύτερους ωφελημένους από αυτό.

  Λόγω του τρόπου με τον οποίο υπολογίζεται η κατανομή ανά κράτος, στη χώρα μας αναλογούν 32 δισ. ευρώ (22,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και 9,5 δισ. ευρώ δανείων) για την προσεχή τετραετία. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 19 δισ. ευρώ περίπου που εκτιμάται πως θα δικαιούται η  χώρα από το νέο ΕΣΠΑ και τα 7-8 δισ. ευρώ που της αναλογούν από τα υφιστάμενα τρία εργαλεία που έχει αποφασίσει η ΕΕ εντός του 2020 (SURE, EIB Fund και ESM Pandemic Crisis Support). Έτσι, η πρόταση της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας δημιουργεί διάθεση για ανάληψη ρίσκου στους επενδυτές με αρκετά στελέχη της αγοράς να σημειώνουν πως το "πακέτο" είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για την Ελλάδα.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola και η ΔΕΗ σημείωσαν άλμα 5,83% και 5,16% αντίστοιχα, με τη Motor Oil να κλείνει στο +2,22% και τις ΟΤΕ και Μυτιληναίος στο +1,45% και +1,31% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Εθνική, Βιοχάλκο, Φουρλής και Σαράντης, με τη Eurobank να κλείνει χωρίς μεταβολή.

  Στον αντίποδα, η Jumbo, η ΓΕΚ Τέρνα, ο Titan και ο ΑΔΜΗΕ σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, με τη Λάμδα και την ΕΥΔΑΠ να ολοκληρώνουν με απώλειες 1,60% και 1,93% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και Aegean, με την τελευταία μάλιστα να διαγράφει ένα τόξο διακύμανσης από το -0,87% έως το +4,57%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ