Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Μαϊ-2020 17:04

  Έρχονται δρακόντεια πρόστιμα για παραβάσεις ορκωτών ελεγκτών στους ελέγχους εισηγμένων επιχειρήσεων

  Έρχονται δρακόντεια πρόστιμα για παραβάσεις ορκωτών ελεγκτών στους ελέγχους εισηγμένων επιχειρήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Δρακόντεια πρόστιμα στους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές για πλημμελείς ελέγχους στα οικονομικά στοιχεία εισηγμένων επιχειρήσεων, θα θεσμοθετήσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Χρηματιστήριο και την Κεφαλαιαγορά. Το νομοσχέδιο που προβλέπει τον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης και των άλλων μεταρρυθμίσεων που αφορούν το ελληνικό Χρηματιστήριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στα επόμενα 24ωρα.

  Μετά το σκάνδαλο της Folli–Follie και την πρόσφατη υπόθεση της MLS, η κυβέρνηση αυστηροποιεί τις ποινές για τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, προχωρώντας ακόμη και στον δεκαπενταπλασιασμό των προστίμων στις περιπτώσεις πλημμελών ελέγχων. Κι αυτό, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών, εξετάζοντας αρκετές περιπτώσεις ελέγχων εισηγμένων επιχειρήσεων, διαπίστωσε ότι τα πρόστιμα που ισχύουν για παραβάσεις καθήκοντος και αβλεψίες, ηθελημένες και μη, των ορκωτών ελεγκτών λογιστών δεν είναι αποτρεπτικά για την τέλεσή τους. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τα χρηματικά πρόστιμα, αλλά και για την ποινή της αφαίρεσης άδειας, η οποία μέχρι να πραγματοποιηθεί περνούν 7 – 8 χρόνια.

  Όπως αναφέρει στο Capital.gr, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός, η εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και του χρηματιστηρίου αποτελεί κρίσιμη  κυβερνητική προτεραιότητα, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο που η χώρα θα πρέπει να προσελκύσει και πάλι τους επενδυτές και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να αντλούν χρηματοδότηση για τις ανάγκες τους. 

  "Ωστόσο, δυστυχώς και στο πρόσφατο παρελθόν,  έχουν συμβεί σκάνδαλα που έχουν αμαυρώσει την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Σκοπός της κυβέρνησης είναι η πλήρης ανάκτηση της αξιοπιστίας της κεφαλαιαγοράς, μέσα από ένα σχέδιο ριζικών αλλαγών και αυστηρών κυρώσεων, που αφορούν στη ρύθμιση και την εποπτεία των φορέων της Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου.  Θα πρέπει όλοι εκείνοι οι θεσμοί και οι παράγοντες που αποτελούν τους κρίκους που συνθέτουν την αλυσίδα για την άντληση κεφαλαίων από τους επενδυτές, να λειτουργούν με υποδειγματικό τρόπο", αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών.

  Υποχρέωση και ευθύνη για αυτή τη λειτουργία θα  έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,  η οποία με ενισχυμένες εξουσίες και αναδιαρθρωμένη δομή, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, θα πρέπει να επιτελέσει αποτελεσματικά το εποπτικό της έργο. 

  Παράλληλα, η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) προβλέπεται να λειτουργεί σε στενότερη συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,  ώστε να μεγιστοποιηθούν οι συνέργειες  και να διασφαλίζεται ο έλεγχος και η λειτουργία των εισηγμένων εταιρειών κατά τον πλέον διαφανή τρόπο. Η ΕΛΤΕ και οι ορκωτοί λογιστές - ελεγκτές,  θα κινούνται ως "πρόδρομος δείκτης" για ενδεχόμενες ανωμαλίες, με την ευθύνη να επιτελούν ευσυνείδητα το έργο τους. Για τον λόγο αυτό, στο νέο νομοσχέδιο θα προσδιορίζονται πολλαπλάσιες χρηματικές ποινές και κυρώσεις που ελπίζεται ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Πλέον, το ίδιο το Χρηματιστήριο, ως αυτορρυθμιζόμενο όργανο, θα έχει αυξημένη υποχρέωση και ευθύνη για την εποπτεία που ασκεί στις επιχειρήσεις -  μέλη του. 

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr, "κορωνίδα" του νομοσχεδίου για το χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά είναι οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση που επιφέρουν τομές στη διοίκηση των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη βέλτιστη επιχειρησιακή λειτουργία τους. Το fit and proper των μελών των διοικήσεων των εισηγμένων εταιρειών, τίθεται, για πρώτη φορά, ως όρος εκ των ουκ άνευ για τα διοικητικά συμβούλια. Οι γνώσεις, η εμπειρία, η φήμη και η ανεξαρτησία των στελεχών της διοίκησης θα αποτελούν πλέον τη "διαφήμιση" της εταιρείας, ενώ οι επιδόσεις της διοίκησης θα κρίνονται τόσο από τους μετόχους της επιχείρησης, όσο και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που θα μπορεί να επιβάλλει "τσουχτερά" πρόστιμα (οι προβλεπόμενες κυρώσεις για παραβάσεις των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης θα είναι ανάλογες του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης). 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ