Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαϊ-2020 17:28

  Χρηματιστήριο: Στις 660 μονάδες, μετά το 4ήμερο +8,5%

  Χρηματιστήριο: Στις 660 μονάδες, μετά το 4ήμερο +8,5%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου και άλμα στις 660 μονάδες, υποδέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της ανόδου με κέρδη που ξεπέρασαν το 10%.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,91% στις 660,30 μονάδες (+8,5% σε 4 συνεδριάσεις), ενώ κινήθηκε μεταξύ 632,23 μονάδων (-0,51%) και 660,36 μονάδων (+3,92%). Ο τζίρος ανήλθε στα 125,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 124,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 14,3 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,44%, στις 1.588,41 μονάδες, ενώ στο +2,97% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 865,62 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 10,23% στις 359,37 μονάδες, ενώ στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 34,4%.

  Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία μάλιστα ήταν θετικότερη του αναμενομένου, ήρθε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία πάσχιζε να κρατήσει εντός των τειχών τα κεφάλαια που αποεπενδύονται λόγω των αλλαγών στους δείκτες του MSCI. Όπως φάνηκε μάλιστα στο ύψος του τζίρου σήμερα, υπήρξε αθρόα είσοδος σχεδόν σε όλους τους τίτλους, ιδίως βέβαια στον τραπεζικό κλάδο, από κεφάλαια που βρίσκονταν εν αναμονή κάποιας θετικής εξέλιξης που θα βελτίωνε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

  Και αυτή η θετική εξέλιξη ήρθε από την Κομισιόν, μέσω του πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων στα κράτη μέλη και τα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια. Με βάση την πρόταση της Κομισιόν η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια. Βέβαια, τα χρήματα της ΕΕ, θα έρθουν από το 2021, ενώ μέχρι τότε θα υπάρξει συζήτηση επί της ουσίας σε μία Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο, με στόχο να υπάρξει συμφωνία το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο. Ωστόσο, η αγορά γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει αρκετά ταμειακά διαθέσιμα, ώστε να μην επείγεται για τη χρήση αυτών των κεφαλαίων.

  Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι τα σήματα που ο καθένας έχει πρέπει να τα ακολουθεί και να μην προσπαθεί να κάνει πρόβλεψη βραχυπρόθεσμα που θα σταματήσει την πτώση ή την άνοδο μίας μετοχής. Η διάσπαση των 300 μονάδων στον τραπεζικό δείκτη έδωσε την τάση, με το επόμενο κρίσιμο επίπεδο να είναι στις 364 μονάδες. Απέχουμε μόλις 3% από αυτό με τον MSCI να τελειώνει στο κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ όπως επισημαίνει ο ίδιος, εάν δούμε και συνέχιση του τραπεζικού θα δούμε μία διαφορετική αγορά με επόμενο στόχο τις 700 μονάδες.

  Το επόμενο διήμερο η αγορά θα παραμείνει εστιασμένη στον τραπεζικό κλάδο, καθώς ανακοινώνει αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Και όπως επισημαίνει η Bank of America, σε γενικές γραμμές στο λειτουργικό μέτωπο τα αποτελέσματα θα είναι καλά, ενώ οι προβλέψεις (LLPs) πιθανότατα θα αυξηθούν εν αναμονή της μελλοντικής επιδείνωσης (πιθανώς ωστόσο, θα αντισταθμιστούν από τα κέρδη από συναλλαγές σε ορισμένες τράπεζες). Το υπόλοιπο του έτους πιθανότατα θα είναι μια διαφορετική ιστορία, καθώς τα έσοδα πιθανότατα θα τεθούν υπό πίεση και θα μπορούσαν να εμφανιστούν νέα κόκκινα δάνεια με αθετήσεις πληρωμών. Έτσι οι προοπτικές τις οποίες θα δώσουν οι διοικήσεις θα έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι συνήθως, όπως τονίζεται.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με άλμα 17,55%, με την Eurobank να ενισχύεται κατά 10,10% και τον ΟΠΑΠ κατά 10%. Κέρδη 9,41% σημείωσε ο Ελλάκτωρ, με τις Titan, Alpha Bank και Εθνική να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με άνοδο που ξεπέρασε το 8%. Στο +6,26% η Jumbo, στο +5,16% η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε Λάμδα, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ.

  Η άνοδος σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Coca Cola ξεπέρασε το 2%, ο ΑΔΜΗΕ ενισχύθηκε κατά 1,06%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, ενώ ο Φουρλής υποχώρησε κατά 2,47%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021