Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαϊ-2020 12:39

  Ξανα... βρίσκει τον ανοδικό του ρυθμό το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Ξανα... βρίσκει τον ανοδικό του ρυθμό το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τη βοήθεια κυρίως του Ελλάκτωρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταφέρνει να ξεπεράσει την αρχική νευρικότητα και να πιάσει και τις 640 μονάδες, έχοντας πλέον σε ορατότητα τα κρίσιμα επίπεδα των 645 μονάδων που μπορούν αλλάξουν την μέχρι τώρα αρνητική τάση της αγοράς.  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,31% στις 643,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 26,09 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,8 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,35% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.541,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,90% στις 335,46 μονάδες.

  Μετά την ανοδική διάσπαση των 630 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο προσπαθεί να αφομοιώσει τα επίπεδα που δεν είχε καταγράψει μέσα στον Μάιο, αλλά και να κινηθεί προς τις 645 μονάδες που αποτελούν ισχυρό σταυροδρόμι τάσης.

  Βέβαια, μετά από τρεις ημέρες ανόδου, εκ των οποίων οι δύο τελευταίες ισχυρών κερδών, είναι εύλογο πολλά χαρτοφυλάκια να προχωρήσουν σε κατοχύρωση των κερδών αυτών, κάτι όμως που φαίνεται να μην "εξάγει" εκτός Λ. Αθηνών την ρευστότητα που εξασφαλίζεται.

  Την ίδια ώρα, ο FTSE 25 κινείται πάνω από τη ζώνη αντίστασης των 1.520-1.530 μονάδων, με μία κατοχύρωση να μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης στις 1.557 μονάδες. Οι 1.500 μονάδες είναι η κοντινή επιθετική στήριξη που όσο κρατάει η τάση παραμένει επιθετική.

  Η εικόνα βέβαια δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη, δεδομένης της λήξης την Παρασκευή της περιόδου εντός της οποίας θα πρέπει να γίνουν οι αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκια ενόψει των αλλαγών στους δείκτες του MSCI.

  Παράλληλα, σήμερα το βλέμμα της αγοράς είναι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τη δική της πρόταση για το ταμείο που θα χρηματοδοτήσει την έξοδο και ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών από την οικονομική κρίση του κορονοϊού.

  Μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού θα αντληθούν από τις αγορές τα ποσά που θα αποτελέσουν το ταμείο ανάκαμψης το οποίο με τη μορφή δανείων αλλά και επιχορηγήσεων προς τα κράτη μέλη θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις.

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης θα είναι μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της πρότασης του γαλλογερμανικού άξονα που προτείνει επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη οι οποίες δεν εγγράφονται στο δημόσιο χρέος και δανείων που εγγράφονται στο δημόσιο χρέος. Το ταμείο θα μπορούσε να ξεπεράσει σε ποσό τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ και από αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει κέρδη που φτάνουν το 8,59%, με τις Alpha Bank και ΟΠΑΠ να είναι στο +3,20% και +3,13% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε Πειραιώς, Aegean και Eurobank και άνω του 1% σε Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Jumbo, Coca Cola, Titan και ΓΕΚ Τέρνα.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΔΕΗ, Λάμδα, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και Εθνική, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης και ΕΧΑΕ. Τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil σημειώνουν απώλειες 1,1%, ενώ ο Φουρλής είναι στο -2,47%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021