Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαϊ-2020 12:36

  UBS: Τι οδηγεί το ράλι των αγορών και οι τρεις στρατηγικές για κέρδη στη συνέχεια

  UBS: Τι οδηγεί το ράλι των αγορών και οι τρεις στρατηγικές για κέρδη στη συνέχεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ότι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας είτε μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε δεν θα υλοποιηθεί, θα μπορούσε να "ξεκλειδώσει" ένα περαιτέρω ράλι στις διεθνείς μετοχές, σημειώνει η UBS η οποία συστήνει τρεις στρατηγικές για κέρδη εν μέσω αυτής της κρίσης.

  Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, τρεις είναι οι λόγοι για την αισιοδοξία που έχουν οι επενδυτές αυτή τη στιγμή και η οποία έχει οδηγήσει τις διεθνείς αγορές σε ένα δυναμικό ράλι.

  Πρώτον, η απουσία νέας κλιμάκωσης των κρουσμάτων: Οι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν χαλαρώσει, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να ανοίξει τα μη απαραίτητα καταστήματα από τις 15 Ιουνίου και η Γερμανία σχεδιάζει να άρει τις ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις σε 31 ευρωπαϊκές χώρες επίσης από τις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με έκθεση της DPA. Ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού στη Γερμανία έχει μειωθεί στο 0,83, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, ενώ η περιοχή του Μιλάνου, μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον COVID-19, κατέγραψε μηδέν νέους θανάτους.

  Δεύτερον, οι οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να βελτιώνονται. Ο Εθνικός Δείκτης Χρηματοοικονομικών Συνθηκών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο επισημαίνει τη συνεχιζόμενη βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, αλλά με αρκετό περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση εάν η μεταβλητότητα συνεχίσει να μειώνεται. Εν τω μεταξύ, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε ένα τέταρτο πακέτο τόνωσης, αξίας περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανεβάζοντας τη συνολική δημοσιονομική στήριξη στο 20% του ΑΕΠ, ενώ η Γαλλία είναι πιθανό να ανακοινώσει μέτρα για την υποστήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας της και η Γερμανία στήριξε τη Lufthansa με τη συμμετοχή 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, υπό την επιφύλαξη εγκρίσεων της ΕΕ.

  Τρίτον, οι ιατρικές εξελίξεις συνεχίζονται. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck, η εταιρεία που ανέπτυξε το πρώτο εγκεκριμένο από τον FDA εμβόλιο για τον Έμπολα, παρουσίασε ένα αναπτυξιακό σχέδιο για ένα χάπι για τη θεραπεία από τον COVID-19, καθώς και δύο εμβόλια. Υπάρχουν τώρα περισσότερες από 100 ιατρικές θεραπείες και εμβόλια σε εξέλιξη.

  Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές;

  Δεδομένης της άνευ προηγουμένου αβεβαιότητας που θέτει η πανδημία, η UBS θεωρεί ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν μπροστά τους σημαντικές ευκαιρίες για κέρδη αλλά και πολλές προκλήσεις τις οποίες μπορούν ωστόσο να αντιμετωπίσουν με ανάλογες στρατηγικές. Κατά την άποψή της, το επόμενο διάστημα οι επενδυτές πρέπει να επικεντρωθούν στα εξής:

  Τοποθετήσεις για νέα άνοδο των αγορών. Στο θετικό σενάριο της UBS, τα μέτρα lockdown καταργούνται σταδιακά τον Μάιο και τον Ιούνιο και δεν χρειάζεται να επανέλθουν στο υπόλοιπο του έτους. Εάν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, μερικά από τα τμήματα της αγοράς που έχουν υποαποδώσει στην κρίση το προηγούμενο διάστημα θα μπορούσαν να αρχίσουν να υπεραποδίδουν. Αυτά περιλαμβάνουν επιλεγμένες κυκλικές μετοχές που θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της κατανάλωσης και επιλεγμένες μετοχές αξίας όπως πολλές από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου ή τις μετοχές του κλάδου της ενέργειας των ΗΠΑ. Η UBS θα περίμενε επίσης υπό αυτό το σενάριο να αποδυναμωθεί το δολάριο ΗΠΑ, και το προτιμώμενο νόμισμα από το G10 που θα η βρετανική λίρα. 

  Επικεντρωθείτε στην πιστωτική αγορά. Στο βασικό σενάριο της UBS στο οποίο οι περιορισμοί ενδέχεται να χρειαστεί να επαναφερθούν εν μέρει στο υπόλοιπο του 2020, το καλύτερο προφίλ ανταμοιβής/κινδύνου προσφέρεται από την πιστωτική αγορά. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άρχισαν να αγοράζουν εταιρικά ομόλογα, οι εταιρείες έχουν πλέον αλλάξει στρατηγική και από φιλικές προς τους μετόχους έχουν γίνει φιλικές προς τους ομολογιούχους, και οι τρέχουσες αποτιμήσεις στα εταιρικά ομόλογα αποζημιώνουν τους επενδυτές για τον πιθανό κίνδυνο υποβάθμισης και default. Η UBS προτιμά τα κρατικά ομόλογα αναδυόμενων αγορών σε δολάρια ΗΠΑ, τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας και τα ομόλογα υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ καθώς και τα πράσινα ομόλογα. Επίσης, είναι θετική για κλάδους που σχετίζονται με τις βιώσιμες επενδύσεις.

  Προστατέψτε το χαρτοφυλάκιό σας από την πιθανότητα διόρθωσης στις αγορές. Αν και τα αρχικά δεδομένα για τον κορονοϊό καθώς οι οικονομίες ανοίγουν εκ νέου είναι ενθαρρυντικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο θα μπορούσε να "γονατίσει" και πάλι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και να οδηγήσει σε νέα lockdowns. Αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη έως και ένα έτος. Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό οι επενδυτές να παραμείνουν εντός των αγορών αλλά να διαχειριστούν τον κίνδυνο διαφοροποιώντας τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν καθώς και τη γεωγραφική τους κατανομή.

  Δεδομένων των χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα υψηλής αξιολόγησης, οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να εξετάσουν ενεργές στρατηγικές διαχείρισης όπως τα hedge funds που έχουν ισχυρό ιστορικό διαχείρισης κινδύνου ή μια δυναμική στρατηγική κατανομής περιουσιακών στοιχείων που προσαρμόζει την έκθεση σε μετοχές βάσει των συνθηκών της αγοράς. Ο χρυσός φαίνεται επίσης μία πολύ ελκυστική επένδυση (η UBS αναμένει αύξηση της τιμής του στα 1.800 δολ. η ουγκιά το επόμενο διάστημα) σε αυτό το περιβάλλον, δεδομένων των ιστορικά χαμηλών πραγματικών επιτοκίων, και θα μπορούσε να προσφέρει προστασία από τον πληθωρισμό εάν οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να αποδεχθούν μέτρια υψηλότερο πληθωρισμό.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021