Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαϊ-2020 11:14

  Μοιρασμένα πρόσημα στο Χρηματιστήριο

  Μοιρασμένα πρόσημα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Έντονη νευρικότητα και μοιρασμένα πρόσημα εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να προσπαθεί να απορροφήσει τις πιέσεις κατοχύρωσης κερδών που εκδηλώνονται, αλλά και να αφομοιώσει τα υψηλά σχεδόν ενός μηνός στα οποία βρίσκεται.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,04% στις 635,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,13 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,4 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,02% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.520,66 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,69% στις 323,77 μονάδες.

  Μετά την ανοδική διάσπαση των 630 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να αφομοιώσει τα επίπεδα που δεν είχε καταγράψει μέσα στον Μάιο. Την ίδια ώρα, μετά από τρεις ημέρες ανόδου, εκ των οποίων οι δύο τελευταίες ισχυρών κερδών, είναι εύλογο πολλά χαρτοφυλάκια να προχωρήσουν σε κατοχύρωση των κερδών αυτών. Ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος από τις 267 μονάδες την περασμένη Πέμπτη, βρίσκεται σήμερα στις 322 μονάδες, έχοντας καταγράψει άνοδο 20,5%.

  Την ίδια ώρα, ο FTSE 25 κινείται στη ζώνη αντίστασης των 1.520-1.530 μονάδων, με μία κατοχύρωση να μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης στις 1.557 μονάδες. Οι 1.500 μονάδες είναι η κοντινή επιθετική στήριξη που όσο κρατάει η τάση παραμένει επιθετική. Η εικόνα βέβαια δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη, δεδομένης της λήξης την Παρασκευή της περιόδου εντός της οποίας θα πρέπει να γίνουν οι αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκια ενόψει των αλλαγών στους δείκτες του MSCI.

  Παράλληλα, σήμερα το βλέμμα της αγοράς είναι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τη δική της πρόταση για το ταμείο που θα χρηματοδοτήσει την έξοδο και ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών από την οικονομική κρίση του κορονοϊού. Μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού θα αντληθούν από τις αγορές τα ποσά που θα αποτελέσουν το ταμείο ανάκαμψης το οποίο με τη μορφή δανείων αλλά και επιχορηγήσεων προς τα κράτη μέλη θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις.

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης θα είναι μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της πρότασης του γαλλογερμανικού άξονα που προτείνει επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη οι οποίες δεν εγγράφονται στο δημόσιο χρέος και δανείων που εγγράφονται στο δημόσιο χρέος. Το ταμείο θα μπορούσε να ξεπεράσει σε ποσό τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ και από αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Στο ταμπλό τώρα, Eurobank και Εθνική διορθώνουν κατά 3,06% και 2,02% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Φουρλή, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή οι Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Titan.

  Στον αντίποδα, το +5,29% του Ελλάκτωρ, αλλά και το +2,24% της Alpha Bank προσφέρουν σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, ενώ άνω του 1% είναι και η άνοδος των ΟΠΑΠ, Jumbo και Πειραιώς. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Aegean, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ