Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Μαϊ-2020 12:08

  Goldman Sachs: Το ράλι των αγορών και η επανεκκίνηση - Ποιες χώρες "ανταμείβουν" οι επενδυτές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Μπορεί ο κόσμος να "ανοίξει" ξανά με επιτυχία; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει η Goldman Sachs με βάση τα στοιχεία από τις οικονομίες που χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα και την αντίδραση των αγορών.

  Η διατήρηση του ράλι στις αγορές εξαρτάται από το εάν οι οικονομίες μπορούν να συνεχίσουν να "ανοίγουν" και πάλι, χωρίς να υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων και επιστροφή στα lockdowns, σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση. Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές τόσο για τις αγορές όσο και για τις οικονομίες, κατά την αμερικάνικη τράπεζα η οποία αναλύει τις τάσεις στις οικονομίες που "άνοιξαν" περισσότερο και λιγότερο γρήγορα από τον Απρίλιο.

  1

  Το πρώτο συμπέρασμα της ανάλυσης αυτής είναι ότι οι οικονομίες που άνοιξαν πολύ νωρίς, οι early openers,  δεν έχουν (ακόμη) δείξει ενίσχυση του ρυθμού αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού.  Παρά το γεγονός ότι άνοιξαν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες χώρες, υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι η πρόωρη επανεκκίνηση οδήγησε και σε επιθετική επιστροφή της πανδημίας.

  Αυτά τα αποτελέσματα, όπως επισημάνει η Goldman Sachs, είναι ενθαρρυντικά, αλλά παραμένουν ενδεικτικά σε αυτό το πολύ πρώιμο στάδιο.

  γ2

  Το δεύτερο συμπέρασμα της G.S είναι πως οι αγορές έχουν, αρχικά, αρχίσει να ανταμείβουν τους "early openers". Με τις ανησυχίες γύρω από τον κορονοϊό να έχουν αρχίσει να περιορίζονται, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία μέχρι στιγμής ότι το άνοιγμα των οικονομιών έχει προκαλέσει νέες υγειονομικές ανησυχίες. Επίσης, με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των lockdowns να συνεχίζουν να αυξάνονται, οι αγορές έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να εκλαμβάνουν ως θετική εξέλιξη παρά ως κίνδυνο, την επανεκκίνηση.  

  ΖΖ

  Η Goldman Sachs ανέλυσε διάφορα δεδομένα τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερους από 100 διαφορετικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες από 33 χώρες, συγκρίνοντας παράλληλα τις χώρες που έχουν ανοίξει πιο γρήγορα τις οικονομίες τους έναντι των χωρών που τις ανοίγουν πολύ πιο αργά, έτσι ώστε να δείξει – σε αντίθεση με την περίοδο του αυστηρού lockdown στις αρχές Απριλίου, όταν η επανεκκίνηση σχετιζόταν με χαμηλότερες αποδόσεις στα assets και πιο "σφιχτές" οικονομικές συνθήκες – οι περισσότερες χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αρχίσει να ανταμείβουν τις χώρες που "άνοιξαν", με συγκριτικά υψηλότερες αποδόσεις των μετοχών τους και βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. 

  Το τρίτο και τελευταίο συμπέρασμα της Goldman Sachs είναι πως οι επανεκκινήσεις των οικονομιών  δεν είναι όλες ίδιες. Οι κίνδυνοι γύρω από την επανεκκίνηση φαίνονται χαμηλότεροι στις χώρες που είχαν χαμηλότερα ποσοστά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε σύγκριση με τις χώρες  που είχαν υψηλό επίπεδο κρουσμάτων.  Επιπλέον, εάν οι υγειονομικές επιπτώσεις δεν είναι σημαντικές, οι αγορές μπορεί να αρχίσουν να ανταμείβουν τις οικονομίες με μεγαλύτερη επανεκκίνηση, σε σχέση με εκείνες που προχωρούν σε πιο περιορισμένα ανοίγματα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ