Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Μαϊ-2020 11:14

  Τραπεζική ώθηση δέχεται το Χρηματιστήριο

  Τραπεζική ώθηση δέχεται το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.27

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μετά από ένα νευρικό ξεκίνημα και μια μίνι "επίσκεψη" σε αρνητικά εδάφη, το χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα προσεγγίζει τα επίπεδα των 630 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει διαπεράσει το make or break επίπεδο των 300 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,84% στις 629,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,5 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,77% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.505,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 6,06% στις 307,81 μονάδες.  Μετά τη χθεσινή άνοδο το ΧΑ εμφάνισε κάποια νευρικότητα, καθώς υπήρξαν κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ωστόσο η δυναμική επαναφορά του τραπεζικού δείκτη πάνω από τις 300 μονάδες έδωσε την ώθηση που χρειαζόταν. Άλλωστε, το κλίμα παρέμενε θετικό, ιδίως μετά τη χθεσινή ανοδική διάσπαση των 613 μονάδων σε επίπεδο γενικού δείκτη και των 1.481 μονάδων σε επίπεδο FTSE 25. Πλέον μπροστά του ο ΓΔ έχει το επίπεδο των 630 μονάδων, όμως σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, μόνο μια κίνηση άνω των 645 μονάδων μπορεί να αλλάξει μεσοπρόθεσμα την αρνητική τεχνική εικόνα.

  Η υποστήριξη επίσης έρχεται από το θετικό διεθνές κλίμα, καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία για την ανακάλυψη εμβολίου το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορονοϊό. Ωστόσο, οι επενδυτές διατηρούν το βλέμμα τους στραμμένο και στην ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η οποία έδειξε σημάδια κλιμάκωσης το σαββατοκύριακο.

  Παράλληλα, σήμερα αρχίζει το 10ο roadshow για τον διεθνή χρηματοοικονομικό κλάδο της Deutsche Bank,  στο οποίο έχουν προσκληθεί και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. Εκεί οι ξένοι κυρίως επενδυτές αναμένεται να ζητήσουν να μάθουν τις αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα εκκαθάρισης των ισολογισμών, μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση του κορονοϊού. Και όπως έχουν επισημάνει αρκετοί αναλυτές του κλάδου, σαφώς θα υπάρξουν καθυστερήσεις, οι οποίες όμως δεν μπορούν να εκτιμηθούν στην παρούσα φάση, καθώς ουδείς γνωρίζει εάν η διαδικασία "ανοίγματος" της οικονομίας προχωρήσει ομαλά.

  Βέβαια, το shutdown της οικονομίας πιθανότατα θα αυξήσει εκ νέου τα NPLs, με τις μέσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση περί τα 10 δισ. ευρώ, παρά την ευελιξία την οποία παρείχαν οι ευρωπαϊκές αρχές στις τράπεζες ως προς την ταξινόμηση δανείων στην κατηγορία των NPLs ή μη. Γι' αυτό και εκτός από την πορεία εφαρμογής του σχεδίου "Ηρακλής", οι συμμετέχοντες στο roadshow πιθανόν να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο που μελετά η ΤτΕ στο μέτωπο της μείωσης των κόκκινων δανείων.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Aegean σημειώνουν άλμα 8,30% και 8,18% αντίστοιχα, με τη Eurobank να είναι στο +6,59%και τις Εθνική και Alpha Bank να ενισχύονται κατά 5,38% και 5,26% αντίστοιχα. Κέρδη 2,40% σημειώνει η Βιοχάλκο και 2,17% η Jumbo, με τις Titan, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ να σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Λάμδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021