Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Μαϊ-2020 14:04

  "Αλμα" πάνω από τις 620 μονάδες για το Χρηματιστήριο

  "Αλμα" πάνω από τις 620 μονάδες για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά ανοδικά, και πάνω από τις 620 μονάδες, κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ικανοποιητικό μάλιστα τζίρο, την ώρα που οι αργίες στις αμερικανικές και βρετανικές αγορές έχουν επηρεάσει την παρουσία των ξένων στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,95% στις 621,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,5 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,89% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.479,93 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 6% στις 288,40 μονάδες.

  Αν και οι αργίες στην αγορά του Λονδίνου παραδοσιακά επηρεάζουν την πορεία και του ΧΑ, σήμερα η ελληνική αγορά δείχνει να κινείται ικανοποιητικά αναφορικά και με τον τζίρο της. Η βάση της ανόδου μάλιστα διευρύνεται σταδιακά, αν και οι εντολές εντοπίζονται στις συνήθεις ύποπτες, τράπεζες. Άλλωστε αυτές θα μονοπωλήσουν και το συναλλακτικό ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI.

  Βέβαια, όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από τη στήλη, στοίχημα της αγοράς είναι να κρατήσει τις εκροές από τον τραπεζικό κλάδο εντός της Λ. Αθηνών, κάτι που όπως φαίνεται συμβαίνει σε αρκετούς τίτλους. Επίσης, η αίσθηση των εγχωρίως δρώντων traders είναι ότι η ρευστότητα βρίσκεται σε αναμονή, μόλις ολοκληρωθεί το rebalancing να διοχετευτεί. Εκεί εδράζεται και η εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει η αντίδραση της αγοράς, μετά από σχεδόν ένα μήνα συσσώρευσης στα τρέχοντα.

  Άλλωστε, όπως επισημαίνει σήμερα και ο Απ. Μάνθος στο Capital.gr, η στρέβλωση στον τραπεζικό κλάδο είναι εμφανής, εάν συγκρίνει κανείς την κεφαλαιοποίηση και τα total capital, διαπιστώνοντας την παραδοξότητα τα 28,65 δισ. ευρώ να αξίζουν 3,21 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Με άλλα λόγια, με την τιμή προς λογιστική αξία στο 0,11, το 1 ευρώ κεφάλαιο των τραπεζών το αγοράζουμε με 11 λεπτά (!).

  Παράλληλα, δεν αναγνωρίζονται και τα ιδιαίτερα σημαντικά μέτρα από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες με την ένταξη της Ελλάδας στην ‘παρέκκλιση’ - waiver. Όπως ανέφερε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, "η κοινή δράση στην Ε.Ε. φαίνεται ότι επιτυγχάνεται ενώ η EKT έδρασε με ταχύτητα στην αγορά κρατικών ομολόγων  αυτό το  είδαμε στα spreads που είχαν ανέβει στο 4% και σήμερα είναι πολύ κάτω του 2%" τόνισε ο κ. Στουρνάρας. "Ήταν αναμενόμενη η αντίδραση των αγορών, οι τράπεζες είναι η προτελευταία ασπίδα στην μάχη κατά του κορονοϊού. Η τελευταία είναι το κράτος".  Ειδικά για το ρόλο των τραπεζών υπογράμμισε ότι είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τόνισε ότι "χρειαζόμαστε παράλληλα εργαλεία για τον Ηρακλή".

  Ταμπλό

  Σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική και η Πειραιώς σημειώνουν κέρδη 6,63% και 6,18% αντίστοιχα, με τη ΔΕΗ να είναι στο +5,04% και την ΕΥΔΑΠ στο +3,57%. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Titan, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ.

  Άνω του +1% είναι η άνοδος σε ΕΧΑΕ, Coca Cola, Alpha Bank, ΟΛΠ και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Ελλάκτωρ, Φουρλής και ΟΠΑΠ, ενώ ο Μυτιληναίος και η Aegean χάνουν 0,21% και 0,11% αντίστοιχα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021