Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Μαϊ-2020 11:53

  "Πυρετός" virtual roadshows για ελληνικές τράπεζες και εισηγμένες

  "Πυρετός" virtual roadshows για ελληνικές τράπεζες και εισηγμένες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Επιστροφή στην κανονικότητα των roadshows και των συνεδρίων από αυτήν την εβδομάδα, τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και για άλλες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έστω και διαδικτυακά ή... virtually. Τα ζητήματα που έχουν προκύψει στις μετακινήσεις και τα επιχειρηματικά ταξίδια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν σταματούν τα σχέδια των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών αλλά και του ελληνικού Χρηματιστηρίου για τη διοργάνωση των καθιερωμένων roadshows τα οποία στον τίτλο τους φέτος φέρουν τη λέξη "virtual".

  Έτσι αυτήν την εβδομάδα και στις 26-27 Μαΐου, διεξάγεται το 10ο roadshow για τον διεθνή χρηματοοικονομικό κλάδο της Deutsche Bank,  "10th Annual Global Financial Services Conference", και στο οποίο έχουν προσκληθεί και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. Οι διοικήσεις και τα στελέχη των τραπεζών καθώς και των χρηματοοικονομικών εταιρειών θα συναντηθούν διαδικτυακά στο πρώτο virtual συνέδριο της γερμανικής τράπεζας, στο οποίο έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή πάνω από 150 εταιρείες του κλάδου από όλον τον κόσμο, με πληθώρα webcasts και One-to-one διαδικτυακά μeetings.

  Σειρά έχει στο τέλος της εβδομάδας, και στις 28-29 Μαΐου, το roadshow της Wood με τίτλο EME financials and Real Estate virtual conference, όπου έχουν προσκληθεί  οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τον επόμενο μήνα και στις 16-17 Ιουνίου η Wood θα διοργανώσει το EMEA Commodities virtual conference όπου θα συμμετέχουν οι ελληνικές εισηγημένες του κλάδου τις διύλισης, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil.

  Στις 2 Ιουνίου ακολουθεί το καθιερωμένο συνέδριο της Bank of America για τον χρηματοοικονομικό κλάδο όπου και πάλι θα δώσουν το "παρών" οι ελληνικές τράπεζες, ενώ στη συνέχεια και οι τέσσερις θα συμμετέχουν στο ετήσιο roadshow της Goldman Sachs για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, Goldman Sachs Twenty-Fourth Annual European Financials Virtual Conference, και συγκεκριμένα το τριήμερο 10-12 Ιουνίου, το οποίο προ-πανδημίας είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στη Ρώμη. Αξίζει να σημειώσουμε πως εκτός από παρουσιάσεις, οι εταιρείες θα έχουν και virtual one-to-one meetings με επενδυτές, με το ενδιαφέρον να είναι ήδη έντονο.

  Τη σκυτάλη από τα roadshows που διοργανώνουν οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες, παίρνει το καθιερωμένο roadshow του ελληνικού Χρηματιστηρίου, Greek Investment Roadshow στις 16-18 Ιουνίου, το οποίο κάθε χρόνο λάμβανε χώρα στις ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Και αυτό θα γίνει virtually και το "παρών" θα δώσουν και πάλι οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες και πολλές ελληνικές εισηγμένες με τις σχετικές πληροφορίες να αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

  Όπως είναι αναμενόμενο, στο επίκεντρο των ερωτήσεων των επενδυτών θα βρεθούν οι επιπτώσεις της κρίσης λόγω covid-19 στις προοπτικές και τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών, στον αντίκτυπο που θα έχει η κρίση στα κεφάλαια, τα κόκκινα δάνεια και την ποιότητα ενεργητικού τους. Σε πολλά από αυτά τα συνέδρια οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ήδη ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, καθώς στις 28 Μαΐου ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου η Αlpha Bank και η Εθνική Τράπεζα, στις 29 Μαΐου η Eurobank και την 1η Ιουνίου η Τράπεζα Πειραιώς. 

  Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν πάντως αύξηση των NPEs των ελληνικών τραπεζών φέτος και μεταφορά των τιτλοποιήσεων (εκτός του Cairo της Eurobank) για το 2021. Πάντως η Axia Research σε πρόσφατη έκθεσή της σημείωσε πως εκτιμά ότι το απόθεμα NPEs το 2020 θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερό, κυρίως λόγω των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση και τις εποπτικές αρχές και ότι θα μειωθεί το 2021 στο 21% (από 39% το 2019) λόγω των τιτλοποιήσεων οι οποίες θα υλοποιηθούν το επόμενο έτος αντί για το τρέχον και οι οποίες φτάνουν τα 25 δισ. ευρώ - δηλαδή τα 12 δισ. ευρώ της Alpha Bank, τα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ της Εθνικής και τα 7 δισ. ευρώ της Πειραιώς. Παράλληλα τόνισε πως οι τρέχουσες μακροοικονομικές δυσκολίες δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε κεφαλαιακές ελλείψεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ