Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Μαϊ-2020 18:27

  Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς η ΕΚΤ τον Ιούνιο αυξάνει τις αγορές μέσω του προγράμματος PEPP

  Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς η ΕΚΤ τον Ιούνιο αυξάνει τις αγορές μέσω του προγράμματος PEPP
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περαιτέρω άνοδος στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης πυροδότησε η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

  Όπως προκύπτει από αυτά η ΕΚΤ προτίθεται μέσα στον Ιούνιο να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο το έκτακτο πρόγραμμα αοράς ομολόγων PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) ύψους 750 δισ. .ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα αυτό μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ (Ισοζύγιο Πληρωμών) τον Μάρτιο η ΕΚΤ αγοράσε ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 1,2 δισ.ευρώ.

  Σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εμφανίζεται πλήρως προετοιμασμένο να αυξήσει το μέγεθος του PEPP και να προσαρμόσει τη σύνθεσή του, και ενδεχομένως τα άλλα χαρακτηριστικά του , εάν, τα δεδομένα που θα εξετάσει πριν από τη συνδερίαση του Ιουνίου, οδηγούν στο σύμπέρασμα ότι το μέγεθος του προγράμματος υπολείπεται των αναγκών.

  Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,68% από 1,78% που κυμαίνονταν χθες, του 5ετούς ομολόγου στο 1,03% από 1,13% και του 15ετούς στο 1,75% από 1,85% .

  Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 60 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,68% από 1,85% χθες, έναντι -0,48% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο (spread) να διαμορφωθεί στο 2,16% από 2,32%.

  Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0904 δολ.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ