Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 22:48

  Σε υψηλό 6 εβδομάδων το πετρέλαιο

  Σε υψηλό 6 εβδομάδων το πετρέλαιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανοδικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτη το πετρέλαιο, διαμορφούμενο σε υψηλό περίπου 2,5 μηνών, αντλώντας ώθηση από τα χαμηλότερα αποθέματα των ΗΠΑ, τις περικοπές της παραγωγής από τα μέλη του OPEC+ αλλά και τη μικρή ανάκαμψη της ζήτησης ως απόρροια της σταδιακής άρσης των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Ωστόσο, ο "μαύρος χρυσός” έκλεισε μακριά από τα υψηλά ημέρας, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε μερική κατοχύρωση των υψηλών κερδών που έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα, αλλά και λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης της ζήτησης.

  Τα κέρδη του πετρελαίου περιόρισε επίσης και η αναζωπύρωση της έντασης στις σχέσεςι των ΗΠΑ με την Κίνα, που έχουν επανέλθει στο προσκήνιο μετά την απειλή της Ουάσιγκτον ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις στην ασιατική χώρα με αφορμή τον ρόλο της στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και την "απάντηση” του Πεκίνου ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προχωρήσει σε αντίποινα. Εξέλιξη που διαμορφώνει σκηνικό ανάλογο με εκείνο του προηγούμενου έτους, όπου οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προχωρούσαν σε επιβολή δασμών στο πλαίσιο της διαμάχης τους για το εμπόδιο.

  Παρ’ όλα αυτά, οι ανησυχίες αυτές δεν κατόρθωσαν να αναστρέψουν το θετικό κλίμα στην αγορά.

  Έτσι, το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχύθηκε σήμερα κατά 43 σεντς ή 1,38% και έκλεισε στα 33,92 δολάρια το βαρέλι, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι και τα 34,66 δολάρια. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

  Αντίστοιχη πορεία κατέγραψε και το πετρέλαιο τύπου brent, που αποτελεί και το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, το οποίο "κέρδισε” 31 σεντς ή 0,9% και διαμορφώθηκε στα 36,06 δολάρια το βαρέλι, επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του μήνα, οι τιμές WTI (συμβόλαιο επόμενου μήνα), έχουν σκαρφαλώσει 80% υψηλότερα, ενώ οι τιμές του brent γράφουν κέρδη 43%.

  Το θετικό κλίμα στην αγορά σήμερα τροφοδότησαν τα στοιχεία για τα αποθέματα των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι η μείωση της παραγωγή συνεχίζεται, με τα αμερικανικά αποθέματα να μειώνονται κατά 5 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, παρότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση.

  Εν τω μεταξύ, μέχρι στιγμής τον Μάιο, ο OPEC+ έχει μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά περίπου 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με εταιρείες που παρακολουθούν τις ροές, υποδηλώνοντας τη δέσμευση των χωρών να τηρήσουν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ