Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 19:24

  Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος των μάκρο της Ευρωζώνης

  Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος των μάκρο της Ευρωζώνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με πτώση έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, υπό το βάρος των δεικτών PMI στην Ευρωζώνη, που έδειξαν νέα επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας (τόσο στη μεταποίηση όσο και στις υπηρεσίες) τον Μάιο.

  Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,73%, στις 340,32 μονάδες, με τον δείκτη Eurostox 50, με τα "βαριά χαρτιά" της Ευρωζώνης, να σημειώνει οριακή άνοδο 0,08%.

  Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,41%, στις 11.065,93 μονάδες, με τον γαλλικό CAC να χάνει 1,15%, στις 4.445,45 μονάδες και τον βρετανικό FTSE 100 να "χάνει" 0,86%, στις 6.015,25 μονάδες.

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB "έχασε" 0,73%, στις 17.087,06 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε οριακά κέρδη 0,04%, στις 6.686,10.

  Κλειστά, λόγω δημόσιας αργίας, ήταν τα χρηματιστήρια σε Ελβετία, Αυστρία, Νορβηγία, Σουηδία και Δανία.

  Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στο 30,5 το Μάιο μετά το ιστορικό χαμηλό του 13,6 τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της IHS Markit. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο.  

  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet τοποθετούσαν τον δείκτη στο 27,0. Ο δείκτης πάντως παραμένει πολύ πιο κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. 

  Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 39,5 από 33,4 τον Απρίλιο, ενώ ο PMI των υπηρεσιών στο 28,7 από μόλις 12,0 τον Απρίλιο. 

  Όσον αφορά τον σύνθετο δείκτη PMI του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξε επίσης τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομίας, ωστόσο ανέκαμψε στις 28,9 μονάδες, έναντι 13,8 τον Απρίλιο.

  Οι επενδυτές παρακολουθούν εξάλλου τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο του κορονοϊού, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει ότι τα νέα κρούσματα παγκοσμίως σημείωσαν ρεκόρ την τρέχουσα εβδομάδα, παρ' όλο που η πλειονότητα των αναπτυγμένων χωρών προχωρεί σε χαλάρωση των περιορισμών της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

  Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών,  η ιταλική τράπεζα Nexi, παλαιότερα γνωστή ως Istituto Centrale delle Banche Popolari Italiane, είδε τη μετοχή της να σημειώνει άλμα 8%, μετά τις πληροφορίες του Reuters περί φημών για συγχώνευση με την μικρότερη ανταγωνίστριά της, SIA.

  Η μετοχή της Lufthansa κέρδισε περί το 3%, μετά την ανακοίνωσή της ότι βρίσκεται εν μέσω διαπραγματεύσεων για πακέτο διάσωσης 10 δισ. δολ. από το γερμανικό κράτος.

  Η βρετανική Whitbread "βυθίστηκε" κατά 13%, ενώ η μετοχή της Altice Europe υποχώρησε κατά 14%, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα α' τριμήνου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ