Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 17:23

  Ήπια διόρθωση στο Χρηματιστήριο

  Ήπια διόρθωση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μικρές απώλειες έκλεισε τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση που κυριάρχησε η συνεχής εναλλαγή προσήμων στους περισσότερους τίτλους, αλλά και η σαφής "εισαγωγή" κλίματος από τις διεθνείς εξελίξεις, ειδικά όσες έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέτωπο της στήριξης της οικονομίας.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 608,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 605,75 μονάδων (-0,78%) και 613,13 μονάδες (+0,43%). Ο τζίρος ανήλθε στα 46,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 4,5 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,33%, στις 1.451,11 μονάδες, ενώ στο -1,73% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 818,35 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,27% στις 267,01 μονάδες.

  Η αγορά σαφώς αναζητά τους καταλύτες που θα διασπάσουν την τρέχουσα συσσώρευση μεταξύ των 595 και 610 μονάδων, παρακολουθώντας αφενός τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας και αφετέρου τις διεργασίες επί ευρωπαϊκού εδάφους πάνω στη γαλλογερμανική πρόταση, αλλά και στην πρόταση της Κομισιόν για τη στήριξη των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Βέβαια, ειδικά στο τελευταίο το ΧΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι η ΕΕ κινείται με αργούς ρυθμούς στη διαμόρφωση ενός συνολικού και αποτελεσματικού πακέτου στήριξης της οικονομίας, ωστόσο, στην παρούσα φάση αυτός είναι ο καταλύτης που θα του δώσει την ώθηση που χρειάζεται.

  Την ίδια ώρα, σήμερα η αγορά για ακόμη μία φορά επιβεβαίωσε και τον στενά βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα της πλειονότητας των κινήσεών των χαρτοφυλακίων, εωσότου τουλάχιστον ολοκληρωθεί το rebalancing από τις αλλαγές στους δείκτες του MSCI (1η Ιουνίου), αλλά και υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Με αυτό συνδέεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η επανεμφάνιση του Oceanwood στη "λίστα" των short της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με 0,53% στην Τρ. Πειραιώς.

  Παράλληλα, σήμερα είχε μία ακόμη εκτίμηση, αυτή της Citigroup, η οποία εκτιμά πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι λιγότερο απότομη από άλλες χώρες, αλλά θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Σύμφωνα με τους αναλυτές της, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,8% φέτος, ενώ το 2021 θα σημειωθεί ένα ριμπάουντ της τάξης του 7,3% στην οικονομία, με την δραστηριότητα να επιστρέφει στα προ-πανδημίας επίπεδα έως το δ’ τρίμηνο του 2021. Στη συνέχεια, εκτιμά πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,3% το 2022 ενώ το 2023-2024 θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,5%.

  Πάντως, αυτό που προβληματίζει την αγορά είναι οι διττές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού. Από τη μία υπάρχουν φόβοι για ένα κύμα χρεοκοπιών, ειδικά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν σε ένα σενάριο στοιχειώδους τουριστικής κίνησης και από την άλλη υπάρχουν ανησυχίες για μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα επιδεινώσει την ούτως ή άλλως αδύναμη θέση των τραπεζών. Πρόκειται για μια περίπλοκη εξίσωση που κρατά την επενδυτική εμπιστοσύνη σε χαμηλά επίπεδα, ακόμη και αν τόσο εντός όσο και εκτός χώρας γίνονται προσπάθειες ώστε η ανάκαμψη της οικονομίας να έρθει γρήγορα και με ένταση.

  Στο ταμπλό τώρα, το -8,66% της Aegean άσκησε σοβαρές πιέσεις στην αγορά, όπως και η άνω του 2% πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και ΔΕΗ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι Eurobank, Coca Cola, Jumbo, Μυτιληναίο, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, ο Φουρλής έκλεισε με κέρδη 8,79%, με τον Titan να ακολουθεί με το δικό του +1,47%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή οι Alpha Bank και Πειραιώς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ