Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 13:49

  Παίρνουν προβάδισμα οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

  Παίρνουν προβάδισμα οι πωλητές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μετά από σχεδόν τρεις ώρες απουσίας κατεύθυνσης, πλέον οι πωλητές παίρνουν το προβάδισμα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υποχωρεί εκ νέου προς τις 600 μονάδες, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία του να συντηρήσει την τροχιά αντίδρασης που εκδήλωσε χτες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,71% στις 606,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,56% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.447,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,10% στις 267,47 μονάδες.

  Το "πέρασμα" του τραπεζικού κλάδου σε αρνητικά εδάφη ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά στο ΧΑ, το οποίο πλέον κινείται σε καθαρά αρνητικά εδάφη. Μέχρι τις 13:00 το ΧΑ κατάφερνε να συντηρηθεί σε θετικό έδαφος, χωρίς όμως να μπορέσει να διαπεράσει τις 613 μονάδες, οι οποίες θα άνοιγαν το δρόμο προς τις 650 μονάδες. 

  Η αγορά για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνει την συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά και τον στενά βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα της πλειονότητας των κινήσεών των χαρτοφυλακίων, έως ότου τουλάχιστον ολοκληρωθεί το rebalancing από τις αλλαγές στους δείκτες του MSCI (1η Ιουνίου), αλλά και υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. 

  Βέβαια, η Citigroup εκτιμά πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι λιγότερο απότομη από άλλες χώρες, αλλά θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Σύμφωνα με τους αναλυτές της, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,8% φέτος, ενώ το 2021 θα σημειωθεί ένα ριμπάουντ της τάξης του 7,3% στην οικονομία, με την δραστηριότητα να επιστρέφει στα προ-πανδημίας επίπεδα έως το δ’ τρίμηνο του 2021. Στη συνέχεια, εκτιμά πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,3% το 2022 ενώ το 2023-2024 θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,5%.

  Την ίδια ώρα, η αγορά αναμένει το νομοσχέδιο που πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, να κατατεθεί προς ψήφιση τις επόμενες μέρες, με στόχο και βασική επιδίωξη να αλλάξει το κλίμα και να πετύχει την προσέλκυση επενδυτών, τόσο με την εξυγίανση της εγχώριας χρηματαγοράς, όσο και με την παροχή φορολογικών κινήτρων. "Κορωνίδα" του νομοσχεδίου είναι οι αλλαγές (στην εταιρική διακυβέρνηση) που επιφέρουν τομές στη διοίκηση των επιχειρήσεων, εξέλιξη που σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές ήταν αναγκαία προκειμένου να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στις ελληνικές εισηγμένες.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει απώλειες 3,81%, με τον Μυτιληναίο και τη ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με πτώση 2,13% και 2,87% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο, Motor Oil, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια. 

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Coca Cola, Eurobank, Λάμδα, ΕΨΑΕ, ΟΤΕ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή, με τις ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ να μην έχουν πρόσημο. Εθνική, Alpha Bank και ΟΠΑΠ σημειώνουν οριακά κέρδη, ενώ ο Titan είναι στο +1,84% και ο Φουρλής στο +3,49%. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ