Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαϊ-2020 13:53

  Δοκιμάζονται εκ νέου οι 600 μονάδες στο Χρηματιστήριο

  Δοκιμάζονται εκ νέου οι 600 μονάδες στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με το βλέμμα στις έντονες ευρωπαϊκές διεργασίες μετά τη γαλλογερμανική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης, κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και πλέον βρίσκεται σε αρνητικά εδάφη, έχει ρίξει κατακόρυφα τους συναλλακτικούς του ρυθμούς παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,13% στις 602,63 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 30 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,30% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.444,94 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,39% στις 275,88 μονάδες.

  Απόλυτα εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις σήμερα το ΧΑ, το οποίο αν και άρχισε με σημαντικά κέρδη, μετά τις επικριτικές δηλώσεις της Αυστρίας έναντι της γαλλογερμανικής συμφωνίας, ακολούθησε την επιδείνωση του ευρωπαϊκού κλίματος. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η πρωτοβουλία Merkel - Macron έτυχε θετικής υποδοχής τόσο από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης όσο και από τους αναλυτές, αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι η υλοποίησή της θα βρει σειρά εμποδίων.

  Αυτό που πραγματικά προβληματίζει τόσο την εγχώρια όσο και την ευρωπαϊκή αγορά είναι η απουσία μιας συνολικής λύσης έναντι της κρίσης του κορονοϊού και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί. Μέχρι τώρα, το "σωσίβιο" έχει δοθεί μόνο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία όμως, όπως έδειξε και η πρόσφατη απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, δεν έχει απεριόριστο πεδίο δράσης. Η Ευρώπη χρειάζεται μια δημοσιονομική απάντηση στην κρίση, η οποία αν και δόθηκε εν μέρει από τους Merkel – Macron χθες, ο δρόμος για την υλοποίησή της είναι ακόμη μακρύς.

  Αυτό είναι το πρόβλημα που η αντίδραση αυτήν την ώρα τόσο του ΧΑ όσο και των ευρωπαϊκών δεικτών είναι επιφυλακτική. Η εστίαση βέβαια δεν έχει φύγει από το ζήτημα αυτό, όπως δείχνει και το σημερινό ράλι σε όλα τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας μετά τη γαλλογερμανική απόφαση. Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων υποχωρεί από χθες κάτω από το 2% και για πρώτη φορά από τα μέσα Απριλίου, ενώ σήμερα διαμορφώνεται στο 1,87% με πτώση της τάξης του 6%, και με το spread έναντι της Γερμανίας να ανέρχεται στις 239 μονάδες βάσεις.

  Βέβαια, το ΧΑ έχει έναν ακόμη λόγο πτώσης σήμερα, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια έως ότου δουν τη συνέχεια της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας, προτιμούν να ενθυλακώσουν μέρος των χθεσινών κερδών της αγοράς. Και αυτή η επιφυλακτικότητα αναμένεται να παραμείνει έως ότου η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώσει το πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού και της εστίασης τις επόμενες ημέρες.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, από το +4,86% το πρωί η Alpha Bank τώρα βρίσκεται στο -6,01%, με την Aegean να είναι στο -5,43% και τη Eurobank στο  -4.91%. Οι απώλειες της Εθνικής φτάνουν το 3,50%, με τις Titan, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα να σημειώνουν πτώση άνω του 2%.

  Άνω του -1% κινούνται οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Σαράντης, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Jumbo. Μικρά κέρδη, στον αντίποδα, σημειώνουν Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή, με τη ΔΕΗ να είναι στο +3,08%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ