Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαϊ-2020 11:03

  Ισχυρό ράλι στα ελληνικά ομόλογα και σε όλη την περιφέρεια

  Ισχυρό ράλι στα ελληνικά ομόλογα και σε όλη την περιφέρεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Δυναμικό ράλι σημειώνεται σήμερα σε όλα τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας μετά τη γαλλογερμανική απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ. με επιχορηγήσεις, έτσι ώστε να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού.

  Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων υποχωρεί από χθες κάτω από το 2% και για πρώτη φορά από τα μέσα Απριλίου, ενώ σήμερα διαμορφώνεται στο 1,87% με πτώση της τάξης του 6%, και με το spread έναντι της Γερμανίας να ανέρχεται στις 239 μονάδες βάσεις.

  Ανάλογη είναι και η πτώση στις ιταλικές αποδόσεις με το yield στον 10ετή τίτλο της χώρας να διαμορφώνεται στο 1,613%. Κατά 14% μειώνεται η απόδοση στα 10ετή ισπανικά ομόλογα και στο 0,695%, ενώ πτώση άνω του 18% σημειώνει η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου η οποία αγγίζει το 0,734%.

  Όπως σημειώνει Goldman Sachs, το γαλλογερμανικό Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ θα προκαλέσει περαιτέρω βελτίωση του κόστους δανεισμού της περιφέρειας, σημειώνοντας πως οι αποδόσεις σε Ιταλία και Ισπανία θα σημειώσουν ισχυρή πτώση.

  Το ιδιαίτερα θετικό κλίμα και η σημαντική αποκλιμάκωση των ελληνικών αποδόσεων, σε συνδυασμό με τη συνεχή στήριξη της ΕΚΤ η οποία αγοράζει μέσω του έκτακτου QE πανδημίας ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ την ημέρα, με το σύνολο των έως τώρα αγορών της να διαμορφώνονται στα 3,5 δισ. ευρώ περίπου, κάνει αρκετά εύκολη την "υπόθεση" νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Στόχος του οικονομικού επιτελείου παραμένει η αποφυγή της χρήσης της πιστωτικής γραμμής του ESM.

  Όπως έχουμε αναφέρει, στα επόμενα σχέδια του ΟΔΔΗΧ είναι άλλες δύο εκδόσεις ομολόγων για την άντληση περίπου 4 δισ. ευρώ, φέρνοντας έτσι τη συνολική εκδοτική δραστηριότητα της χώρας για το 2020 στα 8-9 δισ. ευρώ περίπου, μετά και τις εκδόσεις του 7ετούς και του 15ετούς που προηγήθηκαν. Η ΕΚΤ μέσω του QE μπορεί να αγοράσει ελληνικούς τίτλους έως και 16 δισ. ευρώ φέτος, και έτσι αυτό σημαίνει αυτομάτως πως απορροφά πλήρως την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας, κάτι που δεν συμβαίνει με καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

  Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη αλλάξει την αρχική του στρατηγική και, αντί για μείωση, φέτος προχωρά στην αύξηση του ύψους των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων. Το ύψος των εντόκων σήμερα διαμορφώνεται στα 11 δισ. ευρώ, από 15,23 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019 και 12,61 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019.

  Στόχος είναι στο τέλος του 2020 το ύψος των εντόκων να είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά του Δεκεμβρίου του 2019.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μία νέα έκδοση τον Ιούλιο για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ και μία άλλη (την τέταρτη συνολικά για το έτος) τον Οκτώβριο από την οποία αναμένεται να αντληθούν 1,5 δισ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς ωστόσο εκτιμούν πως η νέα έξοδος θα γίνει πολύ πιο σύντομα, ίσως και εντός Μαΐου, και το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, με έναν νέο 10ετή τίτλο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ