Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Μαϊ-2020 17:28

  Άλμα για το Χρηματιστήριο - μία ανάσα από τις 610 μονάδες

  Άλμα για το Χρηματιστήριο - μία ανάσα από τις 610 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Έντονα ανοδικά και μία ανάσα από τις 610 μονάδες κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, ακολουθώντας το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, αλλά χωρίς να καταφέρει να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς προκειμένου να δώσει το σήμα αλλαγής του κλίματος.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,74% στις 609,52 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 596,68 μονάδων (+0,58%) και 609,69 μονάδων (+2,77%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 3,08%, στις 1.463,99 μονάδες, ενώ στο +1,83% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 833,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,77% στις 288,55 μονάδες.

  Αργά αλλά σταθερά το ΧΑ διεύρυνε, όσο εξελισσόταν η συνεδρίαση, το εύρος της ανόδου του, ακολουθώντας το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τα νέα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Moderna. Οι δοκιμές σε ανθρώπους του υπό έρευνα εμβολίου, προκάλεσαν ένα μίνι ράλι στις διεθνείς αγορές, καθώς όσο πιο κοντά έρχεται η επιστημονική κοινότητα σε ένα εμβόλιο, τόσο απομακρύνεται το σενάριο ενός δεύτερου κύματος lockdown στην παγκόσμια οικονομία.

  Πάντως, όπως επισημαίνει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, η αγορά συνεχίζει να κινείται υποτονικά, περιμένοντας κάθε φορά νέα δεδομένα. Παρόλα αυτά βλέπουμε πως οι μικροεπενδυτές, μετά την πτώση λόγω της κρίσης, έστρεψαν και πάλι το βλέμμα τους στο χρηματιστήριο ξεπερνώντας μετά από χρόνια το ποσοστό των εγχώριων θεσμικών. Αυτό δείχνει πως η εμπιστοσύνη επανέρχεται σταδιακά μιας και η πτώση τιμών του τελευταίου διαστήματος θεωρήθηκε ως ευκαιρία.

  Την ίδια ώρα, μετά από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σήμερα ήταν η τελευταία μέρα της απαγόρευσης του short selling, η οποία ίσχυε από τις 18 Μαρτίου, λόγω των μεγάλων αναταράξεων που είχε προκαλέσει η κρίση του κορονοϊού. Μάλιστα, μέσα σε αυτό το διάστημα και ειδικά τις τελευταίες ημέρες, το fund Lansdowne είχε προχωρήσει σε μείωση των ανοιχτών του θέσεων στη ΔΕΗ, στην Alpha Bank, στην Πειραιώς και στη Eurobank, μετά από αρκετούς μήνες αδράνειας.

  Βέβαια, οι αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων λόγω των αλλαγών του MSCI εξακολουθούν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των εγχώριων χαρτοφυλακίων, δεδομένου του ότι ο τραπεζικός κλάδος για δεύτερη φορά μετά το 2018 θα βρεθεί χωρίς "εκπρόσωπο" στον δείκτη αναφοράς της Morgan Stanley. Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει και ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, επειδή οι αγορές τείνουν σε κάθε επανάληψη ενός "ειδικού" φαινομένου να προεξοφλούν πιο γρήγορα τις εξελίξεις φαίνεται να έχει υπάρξει σε δεύτερο χρόνο αναχαίτιση της προσφοράς, ίσως όχι στο βαθμό που να μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κλειδώσει η αναδιάρθρωση με προσυμφωνημένες συναλλαγές αλλά πάντως σε μια κλίμακα που να θεωρείται ελεγχόμενη για τις εμπλεκόμενες μετοχές. Υπολείπονται ακόμα 10 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων οι οποίες θα συνεχίσουν να έχουν βαρύνουσα σημασία στην διαμόρφωση του κλίματος.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank δέχτηκε την ικανοποίηση της αγοράς για την ένταξή της στον Ηρακλή, σημειώνοντας κέρδη 11,65%, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με το δικό της +7% και τις Βιοχάλκο, Aegean και Μυτιληναίο με κέρδη άνω του 5%. Η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Εθνική, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Λάμδα ξεπέρασε το 3%.

  Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Alpha Bank, Jumbo, Πειραιώς, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ και άνω του 1% σε ΟΤΕ, Φουρλή, Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακή, Titan και Motor Oil. Η ΕΧΑΕ κέρδισε 0,30% και η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στο +0,16%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ