Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Μαϊ-2020 11:06

  Με θετική διάθεση στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο

  Με θετική διάθεση στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Έντονα ανοδικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αρχίζει δυναμικά τη νέα εβδομάδα, ανεβάζοντας και τους συναλλακτικούς του ρυθμούς, ενώ πολλά χαρτοφυλάκια ετοιμάζονται για την επαναφορά του short selling από αύριο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,54% στις 602,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,66% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.443,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,32% στις 281,87 μονάδες.

  Μετά από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αίρεται η απαγόρευση του short selling, η οποία ίσχυε από τις 18 Μαρτίου, λόγω των μεγάλων αναταράξεων που είχε προκαλέσει η κρίση του κορονοϊού. Εντούτοις, μέσα σε αυτό το διάστημα και ειδικά τις τελευταίες ημέρες, το fund Lansdowne είχε προχωρήσει σε μείωση των ανοιχτών του θέσεων στη ΔΕΗ, στην Alpha Bank και στη Eurobank, μετά από αρκετούς μήνες αδράνειας.

  Την ίδια ώρα, οι αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων λόγω των αλλαγών του MSCI εξακολουθούν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των εγχώριων χαρτοφυλακίων, δεδομένου του ότι ο τραπεζικός κλάδος για δεύτερη φορά μετά το 2018 θα βρεθεί χωρίς "εκπρόσωπο" στο δείκτη αναφοράς της Morgan Stanley. Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει και ο Μ. Χατζηδάκης της Bate Securities, επειδή οι αγορές τείνουν σε κάθε επανάληψη ενός "ειδικού" φαινομένου να προεξοφλούν πιο γρήγορα τις εξελίξεις φαίνεται να έχει υπάρξει σε δεύτερο χρόνο αναχαίτιση της προσφοράς, ίσως όχι στο βαθμό που να μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κλειδώσει η αναδιάρθρωση με προσυμφωνημένες συναλλαγές αλλά πάντως σε μια κλίμακα που να θεωρείται ελεγχόμενη για τις εμπλεκόμενες μετοχές. Υπολείπονται ακόμα 10 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων οι οποίες θα συνεχίσουν να έχουν βαρύνουσα σημασία στην διαμόρφωση του κλίματος.

  Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γενικός Δείκτης κράτησε την περιοχή στήριξης των 580 μονάδων από την οποία επιχείρησε την επαναπροσέγγιση των 600 μονάδων. Με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο είναι δύσκολη η ανάβαση προς τις 650 μονάδες, ωστόσο οι πιέσεις φαίνεται να μην βρίσκουν πρόθυμους πωλητές που θα έδιναν νέα δυναμική στην πτώση. Με την ανάλωση χρόνου στο εύρος τιμών 620 – 580 ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει να συμπιέσει την απόσταση από τους μεσοχρόνιους κινητούς μέσους θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για να αντιστρέψει την τάση σε ανοδική. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα θετικό κλείσιμο πάνω από τις 610 μονάδες ενώ για τον MACD η απόσταση αυτή ακόμα πιο κοντά αφού αρκεί μια ανοδική συνεδρίαση την Δευτέρα για να ενεργοποιηθεί ένα σήμα αγορών. Οι ταλαντωτές παραμένουν στην απόλυτη ουδετερότητα, εκφράζοντας και μια αμηχανία ως προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της συσσώρευσης που συμπληρώνει πλέον ένα ημερολογιακό μήνα. 

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει κέρδη που φτάνουν το 5,83%, με τη Eurobank και τη ΔΕΗ να ακολουθούν με +4,43% και +4,12%. Ο Μυτιληναίος ενισχύεται κατά 3,08%, η Alpha Bank είναι στο +3,17%, ενώ η Βιοχάλκο, η Λάμδα, η Εθνική, ο ΑΔΜΗΕ και η Πειραιώς σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%.

  Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντη, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Jumbo. Χωρίς μεταβολή είναι ο Φουρλής, ενώ η ΕΥΔΑΠ υποχωρεί κατά 0,15%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ