Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 17:34

  Χρηματιστήριο: "Μάζεψε" σήμερα τις εβδομαδιαίες απώλειες

  Χρηματιστήριο: "Μάζεψε" σήμερα τις εβδομαδιαίες απώλειες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με κέρδη έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να καταφέρει να ανακτήσει το όριο των 600 μονάδων, αν και ενδοσυνεδριακά το άγγιξε, καθώς το εύθραυστο κλίμα που δημιούργησαν οι αλλαγές στους δείκτες του MSCI συγκράτησε μεγάλο μέρος των αγοραστών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,87% στις 593,26 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 591,24 μονάδων (+0,53%) και 601,10 μονάδων (+2,21%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 54,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 20 εκατ. τεμάχια (κυρίως στις τραπεζικές μετοχές).

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,22%, στις 1.420,23 μονάδες, ενώ στο -0,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 818,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,78% στις 272,81 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,78%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,27%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 11,84%.

  Αν και το ΧΑ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στις 601 μονάδες, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των εβδομαδιαίων απωλειών, τελικά δεν κατάφερε να κρατήσει έως το τέλος τα κέρδη του, με τους πωλητές να επεμβαίνουν επιλεκτικά και σε δεικτοβαρείς τίτλους. Παρά τη σημερινή άνοδο, το κλίμα στο ΧΑ παραμένει εύθραυστο, καθώς μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα συνεχιστεί το rebalancing από τα index passive funds, λόγω των αλλαγών στους δείκτες του MSCI.

  Αυτό ήταν και το γεγονός της εβδομάδας, άλλωστε, με την αγορά να προσπαθεί να διαχειριστεί την αφαίρεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και του Titan από τον δείκτη Global Standard του MSCI και την ένταξή τους στον Small Cap. Τα passive index funds άρχισαν από την πρώτη ημέρα κιόλας τις αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους, ανεβάζοντας μάλιστα ελαφρώς τον τζίρο της αγοράς, ο οποίος παρέμενε τις προηγούμενες μέρες καθηλωμένος.

  Έτσι το διακύβευμα της αγοράς είναι πρώτον να παραμείνει η ρευστότητα που θα αποδεσμευτεί από τα funds που ακολουθούν τους δείκτες του MSCI εντός των τειχών της Λ. Αθηνών και δεύτερον να βελτιωθεί η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών της αγοράς και ιδίως του τραπεζικού, ο οποίος χτες ακούμπησε τα ιστορικά χαμηλά του. Όπως επισημαίνει ο Λ. Παπαϊωάννου της Fast Finance, τα μέχρι τώρα τεχνικά δεδομένα αυξάνουν τις πιθανότητες για συνέχιση της πτωτικής κίνησης, ακόμα και αν προσπαθήσουν με ψευδό-αντιδράσεις χαμηλού κόστους να πείσουν για το αντίθετο.

  Επιβεβαιωμένη διάσπαση της ζώνης 590- 585 μονάδων του Γενικού Δείκτη, θα αυξήσει και θα επιταχύνει τις πιέσεις, με αυξημένες πιθανότητες προσέγγισης των 544 μονάδων. Τα ενδιάμεσα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 580, 564, 544 και 530 μονάδες. Αντίστοιχα οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 595, 605 και 614 μονάδες. Όμως μόνο κίνηση άνω των 645 μονάδων μπορεί να αλλάξει μεσοπρόθεσμα την αρνητική τεχνική εικόνα. Αντίστοιχα για τον FTSE25 η έγκυρη διάσπαση των 1.410 μονάδων ανοίγει τις ορέξεις για στόχο πέριξ των 1.295 μονάδων. Ενδιάμεσες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1370 και 1325 μονάδες.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean ξεχώρισε σήμερα με το +5,73% που σημείωσε, με τη ΓΕΚ Τέρνα και την Alpha Bank να ακολουθούν με κέρδη 3,90% και 3,08% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola και Φουρλή και άνω του 1% σε ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Eurobank και ΕΥΔΑΠ.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή, με τον Μυτιληναίο να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Σαράντης, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια, με τον Titan να κλείνει στο -1,29%, τη Motor Oil στο -2,26% και τον Ελλάκτωρ στο -3,55%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ