Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 11:07

  Τραπεζική ανάκαμψη "ανεβάζει" το Χρηματιστήριο

  Τραπεζική ανάκαμψη "ανεβάζει" το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Να αποκαταστήσει την επαφή του με το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων επιχειρεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια της ανάκαμψης των τραπεζικών, κυρίως, μετοχών, κινείται θετικά.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,28% στις 595,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,39% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.422,68 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,60% στις 277,67 μονάδες.

  Μετά τις δύο ημέρες της πτώσης που προκάλεσε η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, το ΧΑ επιχειρεί σήμερα να ανακτήσει τα επίπεδα των 595 μονάδων, αλλά και να αποκαταστήσει την επαφή του με το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Αρωγό στην προσπάθεια έχει την ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες βρέθηκαν στη δίνη των πωλητών, μετά την αφαίρεσή τους από τον δείκτη Standard του MSCI.

  Βέβαια, όπως επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές, ο δρόμος μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές, την 1η Ιουνίου, είναι ακόμη μακρύς, και όσο περνά ο καιρός η νευρικότητα στο ταμπλό θα εντείνεται. Οι εκροές που έχουν υλοποιηθεί, και θα υλοποιηθούν στις δύο εβδομάδες που έπονται θα είναι σημαντικές, εντούτοις μέρος αυτών θα αντισταθμιστεί από ενδεχόμενες εισροές, καθώς οι επίμαχες μετοχές εντάχθηκαν στον Small Cap του MSCI.

  Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, οι πιθανές εκροές θα είναι της τάξεως των 157 εκατ. δολαρίων ή κάτι λιγότερο από τα 146 εκατ. ευρώ. Στον ίδιο λόγο των πιθανοτήτων η Alpha θα πρέπει θεωρητικά να αναμένει έως το τέλος του μήνα ρευστοποιήσεις 69 εκατ. μετοχών, η Eurobank 130 εκατ. μετοχών, η Εθνική Τράπεζα 27 εκατ. μετοχών και η Titan 2 εκατ. μετοχών.

  Την ίδια ώρα, σήμερα έχουμε τη λήξη των παραγώγων, η οποία δεν αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές, αλλά ήδη η συναλλακτική δραστηριότητα είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών. Διακύβευμα της αγοράς είναι σαφώς να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι αγοραστές και οι long, ώστε να δοθεί μετά από αρκετό καιρό στασιμότητας μια σαφής τάση στην αγορά. Άλλωστε, τα επίπεδα στα οποία έχουν περιέλθει αρκετοί τίτλοι στο ταμπλό, είναι κάτι παραπάνω από ελκυστικά για αρκετούς long.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Εθνική, Alpha Bank, Aegean και Eurobank ηγούνται της ανόδου με κέρδη άνω του 3%, ενώ άνω του 2% είναι εκείνα των Βιοχάλκο, Πειραιώς, ΔΕΗ και Λάμδα. Η άνοδος σε ΟΛΠ, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Φουρλή, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola ξεπερνά το 1%.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Σαράντη, Ελλάκτωρ, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, με τον Titan να σημειώνει απώλειες 0,18% και η Jumbo να υποχωρεί κατά 0,54%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ