Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαϊ-2020 15:59

  Επανήλθαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

  Επανήλθαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Αν και προσπάθησε να κινηθεί ανοδικά λίγο νωρίτερα, πλέον το χρηματιστήριο Αθηνών χάνει τις στηρίξεις του και υποκύπτει και πάλι στις πιέσεις των πωλητών, οι οποίοι επανήλθαν στον τραπεζικό κλάδο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,53% στις 587,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 34 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.404,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,50% στις 271,75 μονάδες.

  Το στοίχημα της αγοράς, όπως σημειώθηκε και στην έναρξη της συνεδρίασης, είναι να διατηρηθεί η ρευστότητα που ενθυλακώνεται από την αποεπένδυση αρκετών passive index funds (λόγω αλλαγών του MSCI) στη Λ. Αθηνών. Και μέχρι τώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η ρευστότητα κατευθύνεται σε επιλεγμένους τίτλους οι οποίοι δείχνουν να αντέχουν το τελευταίο διάστημα. Άλλωστε, το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών κλάδων τις προσεχείς εβδομάδες εκτιμάται ότι θα δώσει ακόμα πιο αξιόπιστα στοιχεία για το βαθμό λειτουργικής ετοιμότητας των εισηγμένων δίνοντας την ευκαιρία για ένα πιο αναλυτικό "reality check".

  Σε κάθε περίπτωση όμως, έως ότου ολοκληρωθεί το rebalancing λόγω των αλλαγών των δεικτών του MSCI, ο τραπεζικός κλάδος θα είναι ο αδύναμος κρίκος της αγοράς, ο οποίος και θα την συγκρατεί στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης, η σταδιακή μείωσης των σταθμίσεων στο 10% της Coca Cola και του ΟΤΕ στον δείκτη FTSE-25 έως τις 22 Ιουνίου ενδέχεται να λειτουργούν ήδη ανασταλτικά στη διαμόρφωση αγοραστικού ενδιαφέροντος στις μετοχές από ήδη τοποθετημένα index funds. Εάν στο μεταξύ, όμως, η εικόνα σε επιλεγμένους και δεικτοβαρείς τίτλους ξεκαθαρίσει, τότε η πλάστιγγα του stock picking θα γύρει προς τους αγοραστές.

  Μέχρι τότε όμως το ΧΑ θα μετρά τις πληγές του, με τη βασική περιοχή αντίστασης να παραμένει η ζώνη τιμών πέριξ των 630-640 μονάδων ενώ αντίστοιχα οι στηρίξεις να εντοπίζονται στο εύρος 580-590 μονάδων. Επίσης, η απώλεια της στήριξης των 1.413 μονάδων στον FTSE 25 έχει ανοίξει τον δρόμο για νέα χαμηλά, ενώ ο τραπεζικός βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα μετά την απώλεια των 300 μονάδων.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης υποχωρεί κατά 4,87% και η Coca Cola σημειώνει απώλειες 4,28%, με τις Πειραιώς, ΕΧΑΕ και Eurobank να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 3%. Πτώση 2,80% καταγράφειη Εθνική, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Titan και Μυτιληναίος.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΔΕΗ και Βιοχάλκο, με την Aegean να είναι χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημειώνουν οι Φουρλής και ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Motor Oil, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Η ΓΕΚ Τέρνα και η Jumbo σημειώνουν κέρδη άνω του 2%, ενώ ο ΑΔΜΗΕ κερδίζει 3,25% και η Λάμδα 4,23%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ