Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαϊ-2020 14:28

  Ξανά σε αρνητικό έδαφος το Χρηματιστήριο

  Ξανά σε αρνητικό έδαφος το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Το θετικό γύρισμα της Alpha Bank και της Εθνικής, αλλά και οι σημαντικές στηρίξεις από μερίδα τίτλων, βοηθά αυτήν τη στιγμή το Χρηματιστήριο Αθηνών να απορροφήσει τις πιέσεις που δέχτηκε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης και να κινηθεί σε θετικά εδάφη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,06% στις 591,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 25,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,03% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.417,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,39% στις 279,80 μονάδες, από το -5,55% νωρίτερα.

  Το στοίχημα της αγοράς, όπως σημειώθηκε και στην έναρξη της συνεδρίασης, είναι να διατηρηθεί η ρευστότητα που ενθυλακώνεται από την αποεπένδυση αρκετών passive index funds (λόγω αλλαγών του MSCI) στη Λ. Αθηνών. Και μέχρι τώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η ρευστότητα κατευθύνεται σε επιλεγμένους τίτλους οι οποίοι δείχνουν να αντέχουν το τελευταίο διάστημα. Άλλωστε, το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών κλάδων τις προσεχείς εβδομάδες εκτιμάται ότι θα δώσει ακόμα πιο αξιόπιστα στοιχεία για τον βαθμό λειτουργικής ετοιμότητας των εισηγμένων δίνοντας την ευκαιρία για ένα πιο αναλυτικό "reality check".

  Σε κάθε περίπτωση όμως, έως ότου ολοκληρωθεί το rebalancing λόγω των αλλαγών των δεικτών του MSCI, ο τραπεζικός κλάδος θα είναι ο αδύναμος κρίκος της αγοράς, ο οποίος και θα την συγκρατεί στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης, η σταδιακή μείωσης των σταθμίσεων στο 10% της Coca Cola και του ΟΤΕ στον δείκτη FTSE-25 έως τις 22 Ιουνίου ενδέχεται να λειτουργούν ήδη ανασταλτικά στη διαμόρφωση αγοραστικού ενδιαφέροντος στις μετοχές από ήδη τοποθετημένα index funds. Εάν στο μεταξύ, όμως, η εικόνα σε επιλεγμένους και δεικτοβαρείς τίτλους ξεκαθαρίσει, τότε η πλάστιγγα του stock picking θα γύρει προς τους αγοραστές.

  Μέχρι τότε όμως το ΧΑ θα μετρά τις πληγές του, με τη βασική περιοχή αντίστασης να παραμένει η ζώνη τιμών πέριξ των 630-640 μονάδων, ενώ αντίστοιχα οι στηρίξεις να εντοπίζονται στο εύρος 580-590 μονάδων. Επίσης, η απώλεια της στήριξης των 1.413 μονάδων στον FTSE 25 έχει ανοίξει τον δρόμο για νέα χαμηλά, ενώ ο τραπεζικός βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα μετά την απώλεια των 300 μονάδων.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola σημειώνει απώλειες 3,48%, με την ΕΧΑΕ να είναι στο -2,58% και τον Σαράντη στο -2,32%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Φουρλής, Eurobank και ΟΛΠ.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Aegean, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΟΤΕ, Alpha Bank και Βιοχάλκο. Η άνοδος σε Motor Oil και Jumbo φτάνει το 2,94% και 2,17% αντίστοιχα, με τον ΑΔΜΗΕ να κερδίζει 3,75% και τη Λάμδα 4,58%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021