Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαϊ-2020 13:56

  Ελέγχει την πτώση του το Χρηματιστήριο

  Ελέγχει την πτώση του το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Υπό έλεγχο διατηρεί τις πιέσεις που δέχεται, τόσο από τον τραπεζικό κλάδο όσο και από την Coca Cola, το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις κινήσεις στο ταμπλό να μαρτυρούν το επιλεκτικό ενδιαφέρον της αγοράς σε τίτλους που έδειξαν αντοχές μέσα στην κρίση του κορονοϊού.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,49% στις 587,93 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,95% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.405,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,95% στις 276,08 μονάδες.

  Το στοίχημα της αγοράς, όπως σημειώθηκε και στην έναρξη της συνεδρίασης, είναι να διατηρηθεί η ρευστότητα που ενθυλακώνεται από την αποεπένδυση αρκετών passive index funds (λόγω αλλαγών του MSCI) στη Λ. Αθηνών. Και μέχρι τώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η ρευστότητα κατευθύνεται σε επιλεγμένους τίτλους οι οποίοι δείχνουν να αντέχουν το τελευταίο διάστημα. Άλλωστε, το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών κλάδων τις προσεχείς εβδομάδες εκτιμάται ότι θα δώσει ακόμα πιο αξιόπιστα στοιχεία για τον βαθμό λειτουργικής ετοιμότητας των εισηγμένων δίνοντας την ευκαιρία για ένα πιο αναλυτικό "reality check".

  Σε κάθε περίπτωση όμως, έως ότου ολοκληρωθεί το rebalancing λόγω των αλλαγών των δεικτών του MSCI, ο τραπεζικός κλάδος θα είναι ο αδύναμος κρίκος της αγοράς, ο οποίος και θα την συγκρατεί στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης, η σταδιακή μείωση των σταθμίσεων στο 10% της Coca Cola και του ΟΤΕ στον δείκτη FTSE-25 έως τις 22 Ιουνίου ενδέχεται να λειτουργούν ήδη ανασταλτικά στη διαμόρφωση αγοραστικού ενδιαφέροντος στις μετοχές από ήδη τοποθετημένα index funds. Εάν στο μεταξύ, όμως, η εικόνα σε επιλεγμένους και δεικτοβαρείς τίτλους ξεκαθαρίσει, τότε η πλάστιγγα του stock picking θα γύρει προς τους αγοραστές.

  Μέχρι τότε όμως το ΧΑ θα μετρά τις πληγές του, με τη βασική περιοχή αντίστασης να παραμένει η ζώνη τιμών πέριξ των 630-640 μονάδων ενώ αντίστοιχα οι στηρίξεις να εντοπίζονται στο εύρος 580-590 μονάδων. Επίσης, η απώλεια της στήριξης των 1.413 μονάδων στον FTSE 25 έχει ανοίξει το δρόμο για νέα χαμηλά, ενώ ο τραπεζικός βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα μετά την απώλεια των 300 μονάδων.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola σημειώνει απώλειες 4,57%, με την Πειραιώς και την ΕΧΑΕ να είναι στο -2,54% και -2,43% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Σαράντη, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Eurobank.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Φουρλής, Aegean, Titan, Μυτιληναίος και ΟΛΠ, με τον Ελλάκτωρ να είναι χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Alpha bank, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ, με τις Βιοχάλκο και Λάμδα να είναι στο +1,37% και +1,76% αντίστοιχα. Η Motor Oil κερδίζει 2,64%, η Jumbo είναι στο +3,22% και ο ΑΔΜΗΕ στο +4%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ