Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαϊ-2020 11:07

  Υπό τραπεζική πίεση και σήμερα το Χρηματιστήριο

  Υπό τραπεζική πίεση και σήμερα το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Υπό πίεση βρίσκεται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό δείκτη να "επισκέπτεται" τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης τα ιστορικά χαμηλά του, αν και σταδιακά αναπτύσσονται οι άμυνες προκειμένου ο γενικός δείκτης να παραμείνει σε επαφή με τις 590 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,81% στις 586,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,23% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.401,03 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,24% στις 269,68 μονάδες.

  Ο τραπεζικός κλάδος, μετά τις αλλαγές που ανακοίνωσε στους δείκτες του ο MSCI, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, με τον κλαδικό να φτάνει στην έναρξη της συνεδρίασης ακόμη και στις 263 μονάδες. Αν και το εύρος της πτώσης έχει περιοριστεί ελαφρώς αυτήν την ώρα, οι πωλητές δεν δείχνουν να έχουν ολοκληρώσει τις εντολές τους, ροκανίζοντας σημαντικά τις αποτιμήσεις του κλάδου.

  Εκτός από το rebalancing που βρίσκεται σε εξέλιξη λόγω των αλλαγών στη σύνθεση των δεικτών του MSCI, η αγορά φοβάται ότι ο τραπεζικός κλάδος τους επόμενους μήνες θα κάνει μεγάλα προς… τα πίσω βήματα, ειδικά στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση των NPEs κατά 7-8 δισ. ευρώ φέτος, με τις δυσμενείς να αναφέρουν ακόμη και 10 δισ. ευρώ, ασκώντας νέες σοβαρές πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών. Και όσο μεγάλα μέρη της οικονομίας παραμένουν σε αναστολή, τόσο οι κίνδυνοι για το εν λόγω μέτωπο αυξάνονται.

  Όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές στο Capital.gr, όσο το μέτωπο των NPEs δεν ξεκαθαρίζει, σε συνδυασμό με την ύφεση και την πτώση των αξιών στην πραγματική οικονομία, οι φόβοι των επενδυτών για τον κλάδο σηματωρό της αγοράς θα παραμένουν. Και όχι μόνο θα παραμένουν, αλλά τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια θα προχωρούν σε αποδέσμευσή τους από τις εν λόγω θέσεις. Αυτή η τακτική θα έχει δύο συνέπειες: Η πρώτη είναι να αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά και η δεύτερη να κατευθυνθούν σε άλλους τίτλους, με καλύτερες προοπτικές. Και το στοίχημα της ελληνικής αγοράς είναι να κρατήσουν στη Λ. Αθηνών τη ρευστότητα που θα αποδεσμευτεί.

  Ταμπλό

  Τώρα, στο ταμπλό, εκτός από τις Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank που σημειώνουν απώλειες άνω του 3%, και η Coca Cola υποχωρεί κατά 3,95%, με τις Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια να είναι στο -2% και -2,73% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Φουρλή, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Titan και ΟΛΠ, με τις Σαράντης, Aegean και Motor Oil να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή, με τον ΟΤΕ να είναι στο +1,79% και τον ΑΔΜΗΕ στο +2,75%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ