Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαϊ-2020 17:26

  Τραπεζική βουτιά σχεδόν 10% λόγω MSCI - στις 590 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Τραπεζική βουτιά σχεδόν 10% λόγω MSCI - στις 590 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χάνοντας τη στήριξη των 595 μονάδων, είδε τις τραπεζικές μετοχές να "κατρακυλούν" σε νέα χαμηλά και το μέλλον της παρουσίας ισχυρών χαρτοφυλακίων εξαιρετικά αβέβαιο, μετά και τις τελευταίες "ελληνικές" αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν οι μετοχές της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank και του Titan.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,97% στις 590,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 594,23 μονάδων (-0,41%) και 585,72 μονάδων (-1,83%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 75 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 5,9 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,11%, στις 1.418,51 μονάδες, ενώ στο -1,88% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 831,08 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 9,67% στις 278,72 μονάδες.

  Σε καθοδικό κανάλι εισήλθε σήμερα το ΧΑ, το οποίο δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την αφαίρεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και του Titan από τον δείκτη Global Standard του MSCI και την ένταξή τους στον Small Cap, αν και λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενες. Τα passive index funds άρχισαν από την πρώτη ημέρα κιόλας τις αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους, ανεβάζοντας μάλιστα ελαφρώς τον τζίρο της αγοράς, ο οποίος παρέμενε τις τελευταίες μέρες καθηλωμένος.

  Βέβαια, οι κινήσεις σήμερα εστίασαν στην επίμαχη "τριάδα" της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank, οι οποίες διακίνησαν πάνω από το 80% του σημερινού όγκου. Και αυτό που προκαλεί εντύπωση ήταν ότι οι όγκοι που διακινήθηκαν σε άλλους τίτλους ήταν πολύ χαμηλοί, αποτυπώνοντας είτε το χαμηλό ενδιαφέρον των χαρτοφυλακίων είτε τη στάση αναμονής από τους επενδυτές που δεν θέλουν ούτε να ρευστοποιήσουν θέσεις αλλά ούτε και να προβούν στην ανάληψη περαιτέρω ρίσκου, σε μια εποχή που το άμεσο μέλλον είναι αβέβαιο.

  Άλλωστε, η εικόνα της οικονομίας δεν βοηθά στις άμυνες της αγοράς, καθώς ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, η μείωση των εσόδων στα κρατικά ταμεία φτάνει πλέον το 50%. Η μείωση αυτή δεν οφείλεται μόνο στο "πάγωμα" των πληρωμών των δόσεων από τους πληττόμενους επιχειρηματίες λόγω της 3μηνης παράτασης την οποία θέσπισε η κυβέρνηση, αλλά και λόγω του "παγώματος" της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης μέσω κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών οι οποίοι δεν ρύθμισαν τα χρέη τους.

  Όπως σχολιάζει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, μένουν 12 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση των εκροών λόγω MSCI, και ο τραπεζικός είναι αυτός που ουσιαστικά τραβάει πτωτικά την αγορά αφού ήδη δοκιμάζει το επίπεδο των ιστορικών του χαμηλών με τον ΓΔ να βρίσκεται ακόμα και σήμερα 25% υψηλότερα.  Καθώς ο ΓΔ έχασε τις 595 μονάδες και σε κλείσιμο, άνοιξε ο δρόμος πτωτικά με στήριξη στις 575 μονάδες σε πρώτη φάση και στις 538 σε δεύτερη.

  Την ίδια ώρα, ανησυχίες προκάλεσε και η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολόγων της MLS, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος των καταστάσεων και των περιουσιακών στοιχείων της εισηγμένης. Η εμπιστοσύνη κλονίστηκε επίσης από το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή ήρθε έπειτα από την κατάθεση πορίσματος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) επί των πεπραγμένων της οικονομικής χρήσης 2018 της εισηγμένης.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με απώλειες 12,37%, η Alpha Bank ολοκλήρωσε στο -10,44% και η Eurobank υποχώρησε κατά 10,15%, ενώ και οι τρεις μαζί διακίνησαν πάνω από 65 εκατ. τεμάχια, από τα 75 εκατ. συνολικά της αγοράς. Η Βιοχάλκο σημείωσε, επίσης απώλειες, της τάξεως του 6,42%, με τον Titan να ακολουθεί με -5,86% και τις Μυτιληναίο, Λάμδα και ΔΕΗ με πτώση που ξεπέρασε το 2%.

  Απώλειες 1,75% σημείωσε η Aegean, η Πειραιώς έκλεισε στο -1,43%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή οι Jumbo, ΟΠΑΠ και Φουρλής, με τις Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν με μικρά κέρδη. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Σαράντη, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ο ΟΤΕ ολοκλήρωσε στο +3,72% και η Motor Oil στο +3,95%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ